gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

29.12.2015 Trochu zvláštní Zvláštní znamení touha (Belmondo)    PDF Tisk Email
 

Po zhlédnutí celého dokumentu o historii trampingu si kladu otázku, zda vůbec je možné tuto tématiku natočit tak, aby seriál dokázal uspokojit většinu diváků. Obávám se, že ne zcela. „Netrampové“ by zřejmě přivítali spíše popularizující a ještě více odlehčený styl. U „trampských“ diváků je problém ještě větší. Za stoletou historii se k trampingu hlásila a hlásí velmi pestrá směsice vyznavačů různých stylů a názorů. Ty uspokojit je ještě těžší už jen proto, že množina toho co je spojuje, je velmi proměnlivá a různorodá. Řada z nich je paradoxně vůči vyznavačům odlišného pojetí trampingu velmi netolerantní.
Vzpomeňme, jak narazil ve svých Dějinách trampingu už Bob Hurikán. Když pominu někdy až agresivní výkřiky za každou i malou nepřesnost, které se na něho snesly, tak toto úctyhodné dílko trpí základní encyklopedickou chybou, není čtivé. Upoutat tedy dokumentem mapujícím stoletou historii není jednoduchý úkol.
Co bych konkrétně dokumentu vytknul? Nesystematickou roztěkanost, i přesto že se dnes označuje často za znak profesionality. V mnoha případech slibně se rozvíjející téma nebo popisovaná oblast se naráz střihem uťala a ocitli jsme se zcela jinde. Co se týká osobností trampingu, tak mě trošku mrzelo lehké odsouzení Eduarda Ingriše, pozapomenutí takových osobností jako byl třeba Zdeněk Burian nebo Štěpán Rak…
Seriál vskutku až na drobné výjimky zmapoval historii. Současnost mu takřka zcela unikla. A to i v takových detailech jako pominutí vztahu odborníků k trampingu. Nejvýrazněji asi u Jana Pohunka, etnologa. Označení naprosto v pořádku, ale jistě by se slušelo doplnit, že Přebral je jeden z aktivně trampujících zástupců mladší generace. Podařilo se vytvořit dojem (až na úplný závěr posledního dílu), že aktivně trampuje snad jen Marko Čermák s Paběrky a v úctyhodném věku Rejža na Brdech.
Škoda také trampské písně. Byť k ní zazněla spousta názorů a postřehů, zde by systematičnost byla na místě dvojnásob. Představit celý vývoj a proměny trampské písničky v jednotlivých etapách. Zcela pominut zůstal vývoj po bratrech Ryvolech a Kapitánu Kidovi. Minimálně připomenout ty kapely, které dokázaly podobu trampské muziky od té doby výrazně ovlivnit a proměnit (Brontosauři, Hop Trop, Kamelot). Pominuta zůstala také proměna vztahu trampů k Portě.
Jistě největším kladem je natočení spousty hodin materiálu, který zůstává v archivu České televize, a ze kterého půjde v případě zájmu čerpat i v budoucnosti. Že nás v tomto ohledu může ještě potkat leccos překvapivého, nakonec hezky potvrzuje seriálová paleontologická tečka při objevování stop po zaniklé trampské osadě. Podařilo se natočit rozhovory s osobnostmi, které mezi námi dnes již nejsou nebo s těmi, kteří postupně budou odcházet.
Fedor Ňuf Skotal je zkušený redaktor a jistě mu patří obrovský dík za to, že dokázal pro toto dílko přesvědčit Českou televizi, že věnoval nemálo času studiu materiálů i samotnému natáčení. Myslím, že všichni, kteří se s realizačním štábem dostali do přímého kontaktu, potvrdí, že spolupráce s nimi se nesla naprosto v pohodovém duchu.
Beru seriál jako jeden ze střípků velmi barevné mozaiky trampingu, byť se při jeho hodnocení potýkám se zvláštně smíšenými pocity.

Zajímavé názory, včetně možnosti podívat se na celý seriál, naleznete zde:
http://www.trampsky-magazin.cz/blog/zvlastni-znameni-touha-televizni-dokument-491.html

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10624521952-zvlastni-znameni-touha/diskuse/

 


Sdílet na...
 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib