gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

13.07.2022 Večery S na Okolo Třeboně (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Festivaly
Večery S - to je už několikaletý seriál koncertů objevů, či už trochu známých nejen jihočeských interpretů v českobudějovickém Divadle U kapličky. Objevovatelem takovýchto muzikantů je Jaroslav Hnízdil z kapely Spolektiv.
Festival Okolo Třeboně je ještě více víceletý, a právě tady se obě tyto série protnuly. A to ani nebyl večer, ale celé odpoledne v pondělí 4. července na louce u Zlaté stoky, která je pro takovouto komorní akci jako stvořená.
Eliška Kotlínová
Eliška Kotlínová
zdroj web interpretky
Zahájila držitelka divácké Porty z roku 2019, Eliška Kotlínová a kapela z Vodňan. Bezstarostně zpívat, bezstarostně hrát, tak lze nejlépe popsat toto těleso s mladou dámou v popředí. Tak toto vlastně i zaznělo v úvodní písni vlastní tvorby. To Já, písnička od Pavlíny Jíšové byla Eliškou zazpívána za smeknutí klobouku. Velmi procítěné. Střídala pomalejší a rychlejší písničky, jako třeba asi nejrychlejší A já taká děvočka. I na lidovú notu. Eliška, občas se doprovázející na ukulele, udržuje svou akčností publikum v pozornosti. Ale žádný Peklo, (spíše) ráj pro uši. Pokud se na jihu Čech budou rodit takto zdatní muzikanti, můžeme bezstarostně spát.
Autorská písničkářka z Českých Budějovic (ač původem z Moravy) Katka Hajná, měla s sebou devítičlenný doprovod. Prý díky nim může šetřit čas. Její texty vůbec Nevadí poslouchat. Stojí za to se do nich hlouběji ponořit a zjistit jejich smysl. Třeba Dialogy na vodě o dialogu dvou lodí či Slib, v němž se dozvíme, co si sobě slíbit, když se nastupuje do psychoterapeutického výcviku. Tato mladá dáma se neztratí na půli cesty, ještě o ní určitě uslyšíme.
Drc: Káva ve dvou
Drc: Káva ve dvou
To o kapele Drc (rovněž z krajského města) je slyšet dlouho. Už 30 let. Tady není zpívající projev jen v podání zpěvaček, jako u předchozích účinkujících, kromě Hanky Švejkarové zpívá i její manžel Honza. Stihli po 9,5 hodinové cestě dorazit z Chorvatska ještě - dle jejich slov - špinaví od much. Většina odehraných písniček byla z jejich nového CD Káva ve dvou. Bůh to ví, že z jejich tvorby je cítit klid, životní zážitky i touhy, a že občas je třeba se i zamyslet nad správným smyslem života. Něco jako Zpravodaj duší, kde se stíny z duše vyhání a kráse nikdo nebrání. I Láska ví.
Samotná pánská pěvecká jízda nastala až u českokrumlovského Kuby Lukáče. Působí i ve sboru Medvíďata, s nimiž úspěšně vystupuje v různých koutech Evropy a zároveň studuje i lékařskou fakultu. Nejraději bere kytaru do ruky v době, kdy má málo času. Střídal starší písně (například Med - lehce naivní ještě z doby, kdy mu bylo 13 let) s novějšími, jejichž názvy nevím. Bylo z nich cítit hodně lyrických prvků, které se ne každému mohou líbit. Tady však obstál.
Spolektiv
Spolektiv
zdroj: web kapely
Odpolední Večery S zakončil Spolektiv v čele s Jardou Hnízdilem, který tuto hudební sérii zároveň bravurně moderoval. Jako 5. člen tentokrát alternovala Anička Hájíčková. Její housle (mimochodem velmi žádané v jihočeských končinách) zjemňují někdy až drsnější (v dobrém slova smyslu) projev kapely. Je to rozhodně oživení. Tradičně bylo slyšet folkové, rockové či bluesové prvky s velmi minimálním průvodním slovem. A co například zaznělo? Až se příště narodímBlankvers či NežárlímVyřiďte doma, že to byly prostě samé spolektivní pecky.
A tak proběhlo povedené pondělní odpoledne.
Protože na louce u Zlaté stoky vůbec nikdo nefotil, nedoprovází reportáž žádná aktuální fotodokumentace)

Sdílet na...
Kam dál?

» Večery S: Medvíďata, Blondýna, Spolektiv (Jarda Hnízdil)

» Večery S: Shivers, Šrája, Hashtag (Jaroslav Hnízdil)

» Večery S v únoru - slovo patrona ročníku (Jarda Hnízdil)

» Okolo Třeboně oslaví 150 let s Nezmary a Katapultem (Okolo Třeboně)

» Dáváme do prodeje Cimrmany a měníme místo konání koncertů! (Okolo Třeboně)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib