gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

29.05.2023 Hudební lahůdky na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)    PDF Tisk Email
Festivaly
Hudba ke tkaní íránských koberců. Písně o lásce z ukrajinského lesa. Dialog mezi Irskem a Galicií. Nejzásadnější tradiční irský zpěvák. Inovátorka z italského konce světa a Housle nad Oslavou. Chcete ještě další důkaz, že co se týká žánrové pestrosti a hudebních lahůdek Folkové prázdniny jen tak někdo nepředběhne?
Kurbasy
Kurbasy
archiv FP
Hudební magický realismus s vazbou na archaickou minulost v podání dvou zpěvaček a hudebnic Natalie Rybka-Parkhomenko a Marie Oneshchak. Do svého pojetí lidové hudby zanesly zkušenosti ze scény lvovského avantgardního divadla Les Kurbas, od kterého přejaly i název Kurbasy. Experimentují s hlasy a zvuky nástrojů, prostor zaplňují nezvyklou atmosférou a posluchače vtahují do transcendentálního zážitku. Lidové ukrajinské písně, příběhy a balady pojednávají o krásách přírody, životě, přátelství, lásce ke své zemi a lidech, kteří v ní žijí a nechystají se ji opustit. Písně s vírou ve vítězství reflektují i probíhající válku a odráží se v nich úcta ke každému muži a ženě chránící Ukrajinu a její děti.
Tradice ruční výroby nádherných koberců je v Íránu po staletí spojena s jedinečným stylem pracovních písní a recitací dotvářejících řemeslnou a uměleckou kulturu tkaní. Říká se jim Naqshe Khani, řekněme Zpívání vzorů. Nejde o pouhou kratochvíli během monotónní práce, ale doslova o přesný návod neboli hudební předlohu, jak navržené vzory utkat s minimálními chybami. Díky industrializaci, moderním technologiím a složitým vztahům Íránu se Západem však počty tkalců dramaticky klesají a ruční výrobě koberců hrozí postupný zánik. A tím i tradici Naqshe Khani. Cílem hudebního projektu Woven Sounds hudebníka a etnomuzikologa Mehdi Aminianiho je snaha ohrožené nehmotné kulturní dědictví zachovat a s uvedením do veřejného prostoru docílit toho, aby se o něm vědělo a neztratilo se v zapomění. Aminianiho experimentálním přístup potom na koncertu spojuje melodickou hudbu a hráčskou virtuozitu s uměním tkaní. Nenahraditelnou členkou ansámblu je totiž zpívající íránská tkadlena Maryam Sadat Abtahi.
Kateřina García a Liam Ó Maonlaí na zzáběru z filmu Jaro Waldeck
Kateřina García a Liam Ó Maonlaí na zzáběru z filmu Jaro Waldeck
Světově proslulý irský zpěvák a multiinstrumentalista Liam Ó Maonlaí se skupinou Hothouse Flowers procestoval kus světa, zahrál si s muzikanty nejrůznějších kultůr a stál po boku Glena Hansarda a Markéty Irglové. Teprve se zpěvačkou Kateřinou García si ale troufl na intimně laděnou hudbu, vyvěrající z osobní tragédie. Během mořské pouti do Santiaga de Compostela se s ním a jeho přáteli pod náporem vln převrátila v roce 2017 loď, a zatímco oni se zachránili, básník, vášnivý mořeplavec a rybář Danny Sheehy zemřel. A protože k tomu došlo u břehů Galicie, na lodi tehdy přítomný zpěvák Breanndán Ó Beaglaoich následně do irštiny přeložil první se sedmi dochovaných cantiga de amigo galicijského trubadúra ze 13. století Martina Codaxe. Jmenuje se Ondas do mar de Vigo a pod názvem Cantiga I: Tonnta Farraigí Vigo ji do hudebně-vizuálního projektu s Liamem a Kateřinou převedla absolventka pražské FAMU filmařka a fotografka Jaro Waldeck. V rámci vystoupení vystoupí jako host také sestra Kateřiny Barbara García, jinak zpěvačka pražského pěveckého souboru Subito.
Daoiri Farrell
Daoiri Farrell
archiv FP
Pozvěte si domů Christy Mooreho, Donala Lunnyho, Andy Irvineho nebo Paula Bradyho a zeptejte se jich, kdo je podle nich v Irsku považovaný za nejzásadnějšího tradičního zpěváka dneška. Divná otázka, s ohledem na to, že přece každý z nich, takže byste vlastně zabrnkali na jejich ega. Přesto vám unisono zopakují, co veřejně prohlásili už mnohokrát: Daoirí Farrell. A to se podívejme, řeknete si možná, hezký vděk za to, že k nim vynikající kytarista, banjista a hráč na bouzouki a bodhran celý život vzhlíží a všechno, co prý umí, od nich odkoukal a nikdy se tím netajil. Ne, tak to není. Všichni do jednoho to mysleli upřímně, vědomi si toho, že Daoirí Farrell od nich důstojně přebral štafetu a v niterném položení do tradičních písní nemá dnes v Irsku opravdu snad konkurenci. Působivým, vypjatým a krásně znělým hlasem dokáže lidi přimět, aby v jeho osobním podání strnutě poslouchali tradiční písně, které předtím slyšeli už tolikrát. Pečlivě si je vybírá, naladí se na vyprávěné příběhy, do přednesu dává celé srdce a ochotně sděluje, kdy, kde a od koho se je naučil. Na Folkovkách se představí s věhlasným dudákem Markem Redmondem a bodhránistou Robbie Walshem.
Rachele Andrioli
Rachele Andrioli
archiv FP
Rytmicky strhující hudbu z italského kraje Salento dobře známe, i to, jak s námi dokáže tanečně zamávat. Její hlavní půvab odjakživa nesly hlavně vášnivé zpěvačky a přijde-li na ně řeč, vzpomene si každý na vynikající Rachele Andrioli. Patří do vlny inovátorek salentských tradic obratně propojených s hudbou odjinud do směsi, z níž se porůznu vynořují důkazy, že svět vlastně žádný konec nemá. „Navazování na starobylé tradice způsobem tady a teď, přirovnávám k milostnému vztahu, na kterém musíte neustále pracovat, jinak jeho plamen neudržíte,“ tvrdí Rachele. V řadách skupin Officina Zoè a Canzoniere Grecanico Salentino, či po boku akordeonisty Rocco Nigro, písničkáře Piersa Facciniho nebo albánského cellisty Redi Hasa jsme si ji možná tak dobře nevšimli, na sólovém albovém debutu Leuca to už možné není. Ačkoliv ji s natáčením pomohli přátelé, na koncertech na sebe za skladby bere zodpovědnost sama. S hlasem, rámovými bubny, flétnami a loopem.
Stano Paluúh a Marcel Comendant
Stano Paluúh a Marcel Comendant
foto: Jíří Polehla
Ani letos nebude na Folkových prázdninách chybět tradiční rezidenční setkání výjimečných hudebníků. Letos pod názvem Housle nad Oslavou. Tak jako v předešlých ročnících se budou spolu s dalšími přizvanými hudebníky několik dnů v Náměšti vzájemně poznávat, vyměňovat si zkušenosti, hrát a zkoušet, aby v pátek 28. července vyšli s doprovodnou kapelou na podium a představili nám výsledek sezení, na němž se fenomenální slovenský houslista Stano Palúch potkal s geniálním polským houslistou Kacperem Maliszem a přidal se k nim skotský virtuózní houslista Ryan Young, pravděpodobně s darem od ďábla. Sice to zní jako začátek nějakého vtipu, ale pointu nečekejte. Houslité k ní teprve za doprovodu cimbalisty Marcela Comendanta a bubeníka Petera Solárika musí dojít. A že dojdou, o tom nepochybujte.
A zde je program hlavních koncertů festivalu po jednotlivých dnech. Další informace najdete na webových stránkách www.folkoveprazdniny.cz.
Hlavní koncerty Folkových prázdnin
Hlavní koncerty Folkových prázdnin

Folkové prázdniny
Náměšť nad Oslavou
22. července – 29. července 2023

.
 

Sdílet na...
Kam dál?

» 37. ročník festivalu Folkové prázdniny: Hnízdo múz se 200 dílnami (Michal Schmidt)

» Výběr toho nejlepšího ze současného britského folku na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)

» Změna zahajovacího koncertu 37. ročníku festivalu Folkové prázdniny (Michal Schmidt)

» 37. ročník festivalu Folkové prázdniny proběhne 22. – 29. července 2023 (Michal Schmidt)

» Utkané mosty – spojení pěti výtvarníků v unikátním prostoru Staré tkalcovny (Michal Schmidt)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib