gototop
27.04.2016 Na Folkových prázdninách vystoupí jubilanti Michal Prokop, Vladimír Merta, Druhá tráva a poprvé Bratři Ebenové (Michal Schmidt)    Tisk
Festivaly
31. ročník mezinárodního multižánrového festivalu vedle mnoha zahraničních vystupujících nezapomíná ani na to nejlepší z domácí scény a jako bonus přidává možnost poslechnout si moravské lidové písničky prošlé sítem avantgardní scény newyorského downtownu.
V Náměšti nás čeká jedna z posledních koncertních zastávek Michala Prokopa, než na festivalu Krásný ztráty - Live 70 pod hradem Loket oslaví sedmdesátiny. Samozřejmě za doprovodu letitých parťáků: houslisty Jana Hrubého a kytaristy Luboše Andršta. Další z jeho celoživotních přátel - Vladimír Merta - už stejné jubileum oslavil v lednu ve vyprodaném Paláci Akropolis, kde představil čtyřalbový komplet Podkrovní pásky - důkaz své písničkářské jedinečnosti. Na Folkovkách vystoupí Merta v triu s Janem Hrubým a klávesistou Ondřejem Fenclem, jehož kapela Hromosvod se k nim následně přidá.
Robert Křesťan & Druhá tráva
Robert Křesťan & Druhá tráva
Foto: Jiří Turek
A další oslava: skupina Druhá tráva letošní rok zasvětila turné připomínajícím, že se na scéně pohybuje už čtvrt století. Náměšť přitom pro skupinu představuje návrat na "místo činu": před pětadvaceti lety tu odehrála svůj první koncert ve své historii. Pogratulovat jí přijde zpěvačka Katka García, která je tu už skoro jako doma, zatímco Bratři Ebenové si na Folkových prázdninách zahrají úplně poprvé. Radim Hladík & Blue Effect nabídnou průřez svou tvorbou v akustické verzi a v Čechách zdomácnělý britský písničkář James Harries vystoupí naopak s kapelou.
Bratři Ebenové
Bratři Ebenové
Foto: Michal Linhart
Zcela mimořádný umělecký zážitek lze očekávat od unikátního spojení smyčcového klasického kvartetu Jiřího Pospíchala s Horňáckou cimbálovou muzikou Petra Mičky a zpěvačkou Veronikou Malatincovou, kteří vedle lidových písní zavzpomínají na tvorbu Leoše Janáčka. Pro Folkové prázdniny je příznačné, že tu vědomě nebo zcela náhodou, během spontánních nočních jamů, vznikají nové formace: odtud částečně pramení vznik čerstvého tria všestranného mandolínisty Martina Krajíčka, jazzového kontrabasisty Juraje Valenčíka a houslisty Juraje Stieranky. Z názvu Krajíčkova projektu Mandolína napříč žánry a světadíly je pak zřejmé, že na hudební hranice trio rezignovalo.
Julie Ulehla
Julie Ulehla
Foto: Aram Bajakian
K zařazení americké zpěvačky Julie Ulehla a arménsko-amerického kytaristy Arama Bajakiana mezi domácí hudebníky lze použít logický můstek: Julia je pravnučkou profesora Vladimíra Úlehly (1888-1947), světoznámého biologa, významného brněnského etnomuzikologa a zakladatele festivalu ve Strážnici. V roce 2014 manželé natočili album Dálava - ojedinělé rockově avantgardní verze moravských lidových písniček odrážejících kontakty dvojice se scénou newyorského downtownu a Aramovu letitou spolupráci s Lou Reedem, Dianou  Krall, Marcem Ribotem nebo Johnem Zornem.
Oba se podělí o své zkušenosti také na tradičním Kolokviu, které letos nese název Od folkloru k world music: Na počátku bylo…, což konkrétně pro Julii Ulehla znamená překlad pradědečkovy sbírky slováckých lidových písní Živá píseň, vydané v roce 1949.
Folkové prázdniny 2016
Náměšť nad Oslavou 25. července - 1. srpna
O pokoře

Sdílet na...
Kam dál?

» Kreditka srdce (Tomáš Pohl)

» 21. Folkový kvítek rokvete 12. května (FOLKtime.cz)

» Honzo, jeď plnou duší! (Džexna)

» Z podhradí do podzámčí (Zdena Selingerová)

» Druhá tráva, Fernando Saunders a Katka Garcia před koncem roku (Školník)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib