gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

10.04.2017 Další sny Folkových prázdnin jsou realitou (Michal Schmidt)    PDF Tisk Email
Festivaly
Není každému festivalu dáno, aby poprvé v České republice najednou uvedl hned tři velmi uznávané americké skupiny, notabene, když dvě z nich zažijí i evropskou premiéru. Ranky Tanky představí unikátní kreolskou hudbu gullah z jižanského souostroví Sea Islands. Elephant Revival akustický folk s příměsí Irska a báječný Orkesta Mendoza z Tucsonu vás roztančí mixem cumbia, mambo a tex-mex psychedelie. Pro všechny tři kapely platí jedno: "Hrát jeden žánr, tak se unudíme."
Elephant Revival
Elephant Revival
zdroj: Folkové prázdniny
Transcendentální folk na způsob, když dojdou slova, promluví hudba. Akustický kvintet Elephant Revival, patřící mezi nejzajímavější, zvukově nejkreativnější a názorově nejkonzistentnější americké skupiny dneška, s námi nehraje žádnou mystifikační hru. Směsí indie folku, bluegrassu a  irsko-skotských melodií zato potvrzuje, co o něm hned v začátcích napsali: americana verze Pentangle.  Šestice vynikajících multiinstrumentalistů z Colorada, vedená zpěvačkou a hráčkou na valchu Bonnie Paine, prorazila na mezinárodní scénu v roce 2013 čtvrtým albem These Changing Skies. Recenzenti tehdy nešetřili nadšením a ke společným koncertům Elephant Revival pozval Béla Fleck i hvězdná skupina Devotchka, kvitující sehranost muzikantů s předností  přirozeně přecházet ze zasněné lyričnosti do dynamické tanečnosti.  
Ranky Tanky
Ranky Tanky
zdroj: Folkové prázdniny
Bílá místa na cestovních mapách už neexistují, na tom se snad shodneme, ale co ta kulturní? Příklad skupiny Ranky Tanky z Charlestonu jen potvrzuje, že při hledání můžeme i dnes narazit na dosud utajené lokální poklady, jakým je například kreolská hudba gullah z Lowcountry - pobřežních regionů Jižní a Severní Karolíny a Georgie, zahrnující souostroví Sea Islands.  Jde o nejafričtější odnož černošské americké hudby s kořeny v otrokářské éře; unikátní směs blues, gospelu, spirituálů a afrických tradic.  Příběh Ranky Tanky  se začal psát už v roce 1998, kdy čerství vysokoškoláci - bubeník  Quentin Baxter, kontrabasista Kevin Hamilton, trumpetista Charlton Singleton a  zpívající kytarista Clay Ross - založili v Charlestonu jazzový kvartet. Pak se rozprchli: někdo se vydal do světa za zkušenostmi, jiní pomáhali dotvářet hudební scénu rodného města. Nedávno se znovu sešli, přizvali respektovanou zpěvačku Quianu Parler a naplno  ponořili do kultury gullah Jižní Karolíny.
Orkesta Mendoza
Orkesta Mendoza
zdroj: Folkové prázdniny
Hudebník a skladatel  Sergio Mendoza, patří k největším inovátorům arizonské hudební scény a je členem slavné skupiny Calexico i příležitosným hráčem u Devotchka nebo Giante Sand. Tam byl vždy spíš za rockera, svůj osobní sen si ale od roku 2009 plní s Orkesta Mendoza, složeným z muzikantů z Tucsonu a okolí, včetně noblesního zpěváka Salvadora Durana, rovněž příležitostného člena Calexico. S orchestrem zahrnujícím dechovou sekci hrají vysoce taneční směs cumbie, mambo, mariachi, rancheras, rocku a tex-mex psychedelie. Vše zabaleno do názvu nového alba: Vamos A Guarachar! Po našem: pojďme tančit! Joey Burns, šéf Calexico, ho vystihl přesně: “Orkesta Mendoza je jednou z nejlepších koncertních kapel pod širým nebem. Jejich hudba se ponoří do nesčetných směrů, rytmů a nálad, bigbandových instrumentací smíchaných s elektronikou, zpěvem ve španělštině spolu s nestatickými hudebními nástroji".
Se zbývajícími jmény účinkujících letošních Folkových prázdnin a bohatou a hudebně pestrou programovou náplní vás budeme pravidelně informovat  
Folkové prázdniny 2017
Náměšť nad Oslavou
22. - 29. července
O snech a snílcích 

Sdílet na...
Kam dál?

» Folkové prázdniny 2012 prolomily bariéry (4/4) (Marek Kamínek)

» 28. Folkové prázdniny 2013 o lásce a lidské náklonnosti (FOLKtime.cz)

» Matěj Forman a jeho přátelé opět součástí Folkových prázdnin (Michal Schmidt)

» Folkové prázdniny 2012 - Hudba a bariéry (FOLKtime.cz)

» Matěj Forman s přáteli připravil pro letošní Folkové prázdniny Čarokrajnou tkalcovnu (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib