gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

27.06.2017 Tři houslisté ze tří zemí spolupracují na hudebním projektu Struny nad Oslavou (Michal Schmidt)    PDF Tisk Email
Festivaly
V tradičním hudebním projektu Folkových prázdnin, opět s názvem Struny nad Oslavou, budou hrát prim housle a tři vynikající instrumentalisté, kteří by se za normálních okolností asi nepotkali: Casey Driessen reprezentuje moderní americký bluegrass, Thyge SP dánskou tradiční hudbu zanesenou do rocku a Stano Palúch slovenskou, s přesahem do jazzu.
Udržují-li si Folkové prázdniny pověst výjimečného festivalu, přičítejme to také odvážné dramaturgické sázce na přesahové mezinárodní rezidenční projekty, jako jsou Struny nad Oslavou.
Casey Driessen
Casey Driessen
foto: Sandlin Gaither
Zadání je jednoduché: do Náměště pozvete hráčské individuality, a čím kulturně vzdálenější tím lépe, necháte je několik dnů zkoušet a vzájemně se poznávat. Vše - s dopředu neodhadnutelným výsledkem - vyvrcholí na společném pátečním koncertu.
Teoreticky by se mohl středem děníREAL HOMEMADE AMATEUR BABYSITTER GIRL FIRST SEX AND CREAMPIE ON CAM stát letos bluegrass, pokud by ale jeho klasickou podobu Driessen s pětistrunnými houslemi a speciální rytmickou technikou hraní nestavěl na hlavu, Stano Palúch začal respektovat žánry a Thyge SP (Søndertoft Pedersen) nekoketoval s folkrockovou New & Old-time music, takže bluegrass spíš možná, než určitě.
Každopádně, jak tvrdí dramaturgyně Jitka Šuranská, sama skvělá houslistka: "Přivítáme moderní a tvůrčí hráče, kteří nejen rádi překračují hranice žánrů, svým přístupem vlastně vytvářejí žánry zcela nové."
Thyge SP
Thyge SP
zdroj: Folkové prázdniny
O klasicky vzdělaném Thyge SP, který se zatoulal do nepravděpodobných hudebních krajin - skandinávská tradice, originální pojetí amerického folku a hutný folkrock - se traduje, že miluje živé koncerty a podle toho na nich i hraje a zpívá: pokaždé prý jako by šlo o ten poslední.
Houslová fenomenalita houslisty Stano Palúcha souzní nejvíc s Triem Pacora, to je však jen pomyslná špička ledovce jeho muzikantského, skladatelského a aranžérského ledovce. Z Folkových prázdnin si ho například pamatujeme jako spoluautora hudebního projektu Ornamenty, pro SĽUK, ale složil i další opusy a hodně se také aranžérsky rozmáchl při spolupráci s Janáčkovou filharmonií a skupinou Zrní. Pokud lze Stana Palúcha proto nejvýstižněji charakterizovat, tak jako nadžánrového hudebníka, navíc poslední léta díky spolupráci s Jitkou Šuranskou  s blízkým vztahem k moravské hudbě.
Stano Palúch
Stano Palúch
zdroj: Folkové prázdniny
Nekonvenční americký bluegrassový houslista Casey Driessen zřejmě nebyl v božím plánu. S pětistrunným nástrojem, perkusivním funky stylem hry, neortodoxními nápady a neutuchající energií vás přivede okamžitě k úžasu nebo......když započítáme neodmyslitelné červené boty, k ještě většímu úžasu.  
Ať už sám, s horou efektových krabiček okolo nohou, nebo po boku Bély Flecka, Abigail Washburne, Chrise Thileho, Jerry Douglase či Steve Earla, vždy oslňuje hráčským mistrovstvím, korunovaným inovativním přístupem k perkusivnímu využívání smyčce, tzv.chop. Techniku bluegrassového houslisty Richarda Greena z 60. let ale Driessen povýšil na triple chop, což slavného countrymana Zaca Browna přivedlo k přirovnání k "šílenému vědci" a jiné k upozornění, že pokud máte Driessena v kapele, bubeníka v podstatě nepotřebujete.
Folkové prázdniny 2017
Náměšť nad Oslavou 22. - 29. července
O snech a snílcích
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Lidová hudba v jedinečných i osvědčených sestavách bude výraznou náplní Folkových prázdnin (Michal Schmidt)

» Velkolepé zahájení i závěr Folkových prázdnin (Michal Schmidt)

» Folkové prázdniny 2017 - O snech a snílcích (Michal Schmidt)

» Tři ojedinělí světoví písničkáři na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)

» Noční koncerty s neopakovatelnou atmosférou ve specifických místech Náměště nad Oslavou (Michal Schmidt)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib