gototop
29.07.2019 Jaké jsou mé dojmy z Pluháče 2019? (Pavel Jarčevský)    Tisk
Festivaly
Pluhův Žďár
Pluhův Žďár
foto: Rejka Balcarová
Před nějakými třemi lety jsem se procházel po Pluhově Žďáru, kde jsem byl vyřizovat záležitosti kolem Folkové růže. Setkal jsem se tam s Radimem Benešem, který mi ukázal svůj malý zámeček a svůj velký penzion. Ten prostor mě okouzlil hned na první pohled. Tehdy jsem si řekl, že kdyby snad (nemyslitelné!!!) měla Folková růže někdy skončit, další festival bude jiný a bude tady. Růže skončila náhle před dvěma lety a já jsem si dal rok pauzy, abych se vzpamatoval, a také proto, že nerad skáču po hlavě do nových situací.
Rozmyšlení se vyplatilo a v Radimovi jsem našel člověka, který tvoří hlavou a zároveň srdcem. A tak jsme se spojili Jirkou Esserem, Pavlem Černým, Pepou Balcarem a řadou dalších srdcařů i odborníků (například Marek Víta, tvůrce plakátu a koordinátor našich požadavků na logo festivalu). Ti nám během zhruba jednoho roku příprav pomohli vytvořit festival přesně podle mých představ.
Martin Rous na scéně Zámeček
Martin Rous na scéně Zámeček
foto: Rejka Balcarová
Výsledek byl ke shlédnutí v sobotu 20. července 2019 mezi 13. a 23. hodinou. Kdo tam nebyl, může litovat. Už samotný penzion a zámeček, který patří jednomu z potomků pana prezidenta Edvarda Beneše, má svého nepřehlédnutelného genia loci. Všechno je umocněno citlivým zasazením do okolní situace, tedy přírody a vesnického prostředí. Je tam všechno, co festival potřebuje. Včetně akčního a ochotného personálu, materiálního a technického vybavení, velkého prostoru a kamenného pódia. Srdce dramaturga zajásalo, a stejně tak i srdce zvukařů Pepy Balcara a Michala Bechyněho (zvuk a světla), když přijeli na plac. Oba jsou opravdoví Mistři zvuku i svícení a kvalitní hudba na Pluháči byla také jejich výraznou zásluhou. Uctivě se před jejich uměním skláním a stejnou poklonu vyjádřili bez výjimky všichni muzikanti z kapel Flow Track, Mošny, SemTam, DDB a Jarret.
Velký dojem na mne udělal prostor zámku, který má svoji bohatou historii, a kde odpoledne vystoupili písničkáři (Martina von W, Martin Rous a René Souček).
Vítek Zeman, Radim Beneš a Pavel Jarčevský
Vítek Zeman, Radim Beneš a Pavel Jarčevský
foto: Rejka Balcarová
Příjemným překvapením pro diváky (ne však pro mne) byl výkon dosud neznámého moderátora Vítka Zemana. Je to můj bývalý žák, muzikant, jeden čas působil také u nás v Rádiu Česká Kanada, a tak jsem jako dramaturg vsadil na jeho mládí.
Velká a pečlivě připravená louka na stanování zůstala zatím téměř nevyužitá, ale věřím, že se bude hodit v dalších letech.
Moc příjemný a pro klid posluchačů důležitý byl i prostor pro děti s různými zákoutími, určenými pro hry a relaxaci.
O muzikantském zázemí, které nabízí útroby penzionu, se nelze zmínit bez použití superlativů. A ty kulinářské dobroty!
Z hlavní scény na Zámeček je to kousek
Z hlavní scény na Zámeček je to kousek
foto: Rejka Balcarová
Celé uspořádání zámečku a penzionu umožňuje oddělit část poslechovou od části stravovací a relaxační, což se nám snad beze zbytku podařilo.
Všechna tahle nabízející se krása by ovšem zůstala nevyužitá bez nesmírné pečlivosti a obětavosti Radima, Jirky, Pavla Černého, Míly Knoflíčkové (pokladna) a mnoha specialistů či sponzorů, které jsme mohli na Pluháči vidět v nepřehlédnutelných zelených tričkách.
Fotografií a videí už kolují na internetu stovky. Jejich autoři odvedli skvělou uměleckou a reportážní práci (Jirka Esser, Josef Böhm, Franta Bureš, Standa Tošner, Rejka Balcarová a další).
Dojmů je stále ještě mnoho a bude mi trvat nějaký čas, než si je utřídím. Ale jasně říkám, lidi, ukápněte slzičku, že jste tam nebyli. A určitě přijeďte na druhý ročník 25. července 2020. Program už se tvoří.
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib