gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

09.11.2011 Výroční koncert Marien a Pavla Žalmana Lohonky (Art Favore Production)    PDF Tisk Email
Fotoreportáže
V sobotu 29.10. 2011 měla folková muzika v Pardubicích svátek, protože skupina Marien pořádala svůj tradiční výroční koncert. V nedaleké ČEZ aréně sice zahajoval své Mega turné Michal David, ale milovníci folku  přišli do Domu hudby - a bylo jich víc než v loňském roce.

Jako živá voda protékala celým výročním koncertem „výroční zpráva o činnosti kapely“, pomocí které kapelník Víťa Troníček vtipně glosoval, spojoval a uváděl jednotlivé části programu.  Pochvalu zaslouží i výborné ozvučení sálu a decentní hra se světly, která lahodila smyslům a dotvářela atmosféru představení.
Hned v úvodu zazněly nejznámější písně Marien jako Kluk z Pardubic, Memento Mori nebo i píseň Zrcadla, kterou Víťa Troníček napsal ještě jako vedoucí kdysi známé dětské skupiny Poupata. Většinu koncertu tvořily nové autorské písně vzniklé v posledních dvou letech, došlo i na dvě premiéry a slavnou Mrs. Robinson dua Simon a Garfunkel. V polovině koncertu pak Marieni uvedli na pódium Pavla Žalmana Lohonku, který nejdříve sám zahrál dvě písně  a pak následoval společný blok Žalmana a Marien, ve kterém nechyběly takové hity jako Z ráje, Tymián, nebo Jantarová země. Více než dvouhodinový koncert vyvrcholil čtyřmi přídavky - a na závěr nechybělo ani akustické zpívání s publikem.

„Byl to určitě jeden z těch koncertů, na které se nezapomíná. Na jedné straně Dům hudby zaplněný báječně reagujícím publikem, na druhé straně setkání s Pavlem Žalmanem Lohonkou, který je živoucí legendou českého folku a velice nás v naší tvorbě ovlivnil. Zahrát si s ním byla opravdová čest,“ svěřil se kapelník Víťa Troníček.

Sám Žalman již během koncertu označil Marien za pokračovatele žánru a ocenil především melodiku a zpěvnost jejich písní. Zároveň vyjádřil smutek nad tím, jak málo se tomuto pozoruhodnému hudebnímu žánru věnují média, i radost z toho, že amatérská folková skupina dokáže naplnit Dům hudby, a to jen dokazuje, že folková muzika – obzvláště v Pardubicích, rozhodně nevymírá.

„Potěšily nás pozitivní reakce nejen Žalmana, ale i členů jeho fanklubu, kteří přijeli až z Ostravy. To souznění s Marien bylo prý tak silné, že to vypadalo, jako by s námi Žalman hrál odjakživa. Určitě si to musíme někdy zopakovat,“ řekl Troníček.

„Soudě podle reakcí  si myslím, že si celý večer všichni návštěvníci moc pěkně užili a mám radost, že se to  vydařilo. Navíc se koncertní sál až na pár míst zcela naplnil –a to je vzhledem k dalším sobotním pardubickým akcím velký úspěch. Výročním koncertem jsme zároveň více méně zakončili první rok projektu FOLK ŽIJE, ke kterému se (kromě dalších) i Pavel Žalman Lohonka přihlásil.  V roce 2011 skupinu Marien ještě čeká slavnostní rozsvěcení vánočních stromů v Letohradě a v Českých Libchavách se skupinou Duo Ťuk, a v Hostinném spolu se Spirituál kvintetem. V těchto dnech už ovšem s Víťou Troníčkem intenzivně pracujeme na dramaturgii akcí, které budeme pořádat v příštím roce,“ prozradil pořadatel koncertu a manažer Marien Ivan Kurtev

A  jaké akce  se tedy připravují ?

10.3.2012 - Pardubická folková noc v ABC klubu na Olšinkách s podtitulem „první letní festival“ je festival, který je určen tradičním nedočkavcům sezony letních festivalů.

15.-16.6. 2012 - Folkové Chvojení. Jde o dvoudenní folkový festival, jehož název vychází z názvu obce Vysoké Chvojno, kde se festival každoročně koná v přírodním amfiteátru místního lesního arboreta a nese podtitul „festival člověčí muziky“. Pořadatelé zde nechtějí žádný multižánrový krával ani křepčení s pivními půllitry pod pódiem, jak to dnes na festivalech často bývá. Díky tomu se festival rychle ujal a dobře zaplnil mezeru po dřívějším Svojšickém slunovratu.

16.-19.8 2012 – Perštýnská fortuna, zbrusu nový festival z dílny pořadatelského tandemu Ivan Kurtev a Víťa Troníček, se bude konat na pardubickém zámku. Rok 2012 byl totiž vyhlášen rokem Pernštýnským a nový folkový festival bude jednou z jeho ozdob. Čtyři koncertní večery na zámeckém nádvoří (po vzoru festivalů Prázdniny v Telči, nebo Folková růže) doplní ještě tradiční Folková pohlazení na vedlejší scéně na Příhrádku, kde bude, ostatně jako vždy, vstup zcela zdarma.
Víťa Troníček zahájil koncert hudebním přivítáním během kterého nastoupili ostatní členové skupiny.
Na nedalekém stadionu sice probíhal koncert Michala Davida, ale  ''klukům'' to bylo úplně jedno.
Milovníci folku  přišli do Domu hudby - a bylo jich víc než v loňském roce.
Všechny tóny byly dobře,  chválí kapelník Víťa svoji ženu Zdenu.
Petr Feďa Opočenský vyměnil nástroj…
Marieni uvedli na pódium Pavla Žalmana Lohonku, který nejdříve zahrál sám.
Publikum  teď patří  Žalmanovi a Marieni spokojeně naslouchají.
Ještě jedna sólovka...
Decentní hra se světly dotvářela atmosféru představení.
Marien se osvědčili i jako doprovodná kapela a hrála skvěle.
Ve společném bloku Žalmana a Marien nechyběly takové hity jako Z ráje, Tymián, nebo Jantarová země.
Své místo si našla i Zubříkova harmonika
Více než dvouhodinový koncert vyvrcholil čtyřmi přídavky.
Teď už i Žalman ví, jak chutná pardubický perník.
…a na závěr nechybělo ani akustické zpívání s publikem.
Byl to určitě jeden z těch koncertů, na které se nezapomíná….

Sdílet na...
Kam dál?

» Žalman v Táboře a další zajímavé hudební akce (Pavel Černý)

» Trampové, rádio, televize a další v Lucerně (Tomáš Hrubý)

» Dva zpěvníky dvou folkových generací (Petr Vratný)

» 21. Folkový kvítek rokvete 12. května (FOLKtime.cz)

» Žalman & Spol.: Chvilky v Rajské zahradě hudby (Džexna)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib