gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

10.06.2013 Folkové Chvojení už tento víkend.... (FOLK ŽIJE!)    PDF Tisk Email
PR
Je to už  před čtyřmi lety, co jsme začali vymýšlet festival Folkové Chvojení. Na počátku byl totiž podivný pocit, že nám něco chybí...  Publikum v dobách zaplaťpánbůh“ minulých bylo z pochopitelných důvodů ochotné poněkud hlouběji naslouchat novým písním a hledat cosi mezi řádky. Paradoxně díky tomu měly mladé talenty cestu trošku jednodušší než dnes.Třeba když nějaká kapela získala Portu, nebo byla jinak oceněna, hned se dala najít ve zpěvnících, v Mladém světě a dalších tiskovinách, na samplerech z Porty. Tehdejší rozhlas obvykle sám vyvíjel snahu udělat dotyčné písni nahrávku, což byl často první krůček k desce. Samozřejmě byli na určitých místech strašáci, kteří rozhodovali o tom co půjde a co nepůjde ven, ale dobrá nebo dobře maskovaná píseň si svou cestu na výslunní našla. Díky pozornému publiku třeba i zlidověla. Pomáhala k tomu primitivní nahrávací technika, lidová tvořivost, kopírování, neexistence zákonů chránících autorská díla a také celkový pocit, že vše v této zemi je vlastně naprd.... jen v lese, u ohýnku s kytarou , se dá na chvilku zapomenout a svobodně dýchat.
Ledacos se změnilo. Už nejsou lidé, kteří by z moci úřední rozhodovali o tom, kdo či co bude populární. O tom dnes spíš rozhoduje množství finančních prostředků, které je ochoten interpret, skupina nebo příslušný producent, investovat do svého díla. Stačí „dobře“ zaplatit za hraní písně rádiu a počítač to pak několikrát denně zařadí.  Pokud to splňuje hitové atributy, tedy je-li to dostatečně blbé, aby se to líbilo,  lidé začnou song vyžadovat. Hvězdu dnes uděláte i z cvičené opice a kruh obchodu se uzavře. Komerční hudba není prodělečná. Třeba díky právní ochraně formou vybírání poplatků ze vstupného, za přijímače v hospodách nebo na  besídkách v mateřských školách, se investorovi peníze vrátí. Ale největší fór spočívá v tom, že dotyčný interpret přitom může hrát tak špatně, že by měl problém postoupit z oblastního kola Porty. Ale až skončí placená rotace v médiích, po bezduché písni v líbivém pozlátku neštěkne ani pes .....nezlidoví.
Něco se ale nezměnilo. Stále je tu úžasné množství muzikantů, kteří tu popularitu k životu nepotřebují. Kteří tvoří a hrají z čiré potřeby něco sdělovat a jejich písně se kupodivu šíří, aniž by se k tomu musela uplácet média. A světe div se, přežili do dnešních dob dokonce i pořadatelé, kteří chtějí něco udělat, zorganizovat něco jen tak pro lidi, aby jim bylo dobře... Hlásíme se k těmto „mohykánům kultury a don quijotským  mimoňům.“  Z toho, co se na nás valí z rádií, máme totiž upřímnou srandu. Proto po nás nechtějte, abychom do programu zvali ty interprety, kteří hrají podle komerčních pravidel....
Festival Folkové Chvojení 2013
Festival Folkové Chvojení 2013
No a co nás tedy letos ve Vysokém Chvojně čeká ? Namíchali jsme kokteil, ve kterém najdete Javory, Žalman & Spol, Roberta Křesťana & Druhou Trávu,  Kamelot, Folk Team, Poutníky,  Cop, a Pavla Dobeše. Vystoupení hvězd budou tradičně proložena omladinou, uslyšíte  Žambochy, Epy de Myi, SemTam, Alibabu,  4zdi, Stráníky, Šantré, Přístav, Domino, Madalen, Bujabézu a Montyho. V programu nebude chybět ani spolupořádají skupina Marien. Úvodní večer moderuje Václav Souček a v sobotu se bude o atmosféru starat Míra Ošanec.
I letos  jsme připravili oblíbený Chvojník – tedy náš zpěvník. Báli jsme se , že časem trošku ztratí na významu. Ale je to dobrá příležitost, jak upozornit na některé písně převážně mladých autorů a skupin, jak vychovávat nás všechny, jakožto publikum  současnosti, k pozornějšímu poslechu. Pokud se tedy i vám zachce společného zpěvu, doražte na Folkové Chvojení  14. a 15. června do Vysokého Chvojna u Holic. Stanové městečko vyroste opět přímo vedle areálu, v srdci zdejšího arboreta, občerstvení taky je a vůbec všechno, co k festivalu patří. Abychom přilákali i mladší diváky, připravili jsme zajímavé slevy: mládež ve věku 15 až 18 let dostane vstupné o polovinu levnější, všechny děti do patnácti let, které přijdou v doprovodu rodičů, mají vstup na festival zcela zdarma!  V areálu je navíc i hrací koutek. Cena dvoudenní permanentky  je v předprodeji 450 Kč a na místě 500 Kč. Možnost získat levnější vstupné mají členové fanklubu skupiny Žalman & Spol. Vstupenky je možné zakoupit v síti Ticketportal. Více na www.chvojeni.cz.

Sdílet na...
Kam dál?

» Vysoké Chvojno opět plné člověčí muziky (Veronika Vitoušová - Šouvitka + Houbák)

» Folkové Chvojení 2013 – velké chvíle se známými i neznámými jmény (Jana Štěpánková)

» Soutěž o vstupenky na Folkové Chvojení (FOLKtime.cz)

» Tak Folkové Chvojení potřetí... (Soptík a spol.)

» Folkové Chvojení již za pár dní... (Ivan Kurtev)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib