gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

13.11.2013 Folkové vánoce opět v Žamberku (Ivan Kurtev)    PDF Tisk Email
PR

Vzpomínku na divácky oblíbený festival folkové hudby připravuje v Žambereckém Divišově divadle místní folkové Duo ťuk v rámci projektu FOLK ŽIJE! V pátek 22. listopadu Duo ťuk totiž oslaví 25 let na hudební scéně a mezi gratulanty dorazí i legenda české hudební scény Pavel Žalman Lohonka. Duo ťuk se pohybuje již čtvrtstoletí na scénách v Čechách i Moravě, často vedle zářivých hvězd žánru. Duo, je založeno na nabídce subtilních, křehkých melodií, postavených na dvojhlasu, protkaných flétnovými, později houslovými sóly za doprovodu kytary.

Zařazení kapely mezi folkové není zcela vystihující, protože kdo někdy zaslechl alespoň jedno ze tří autorských CD zjistil, že dvojice žánrově balancuje na pomezí šansonu, blues, swingu i popu. V připravovaném představení se bude vzpomínat na dobu prvních písní, procházet historií osudů tří

Plakátek
Plakátek
25. let Dua ťuk

kmenových zpěvaček a představí průřez celého svého repartoáru až po nejnovější písničky. Jako gratulanti a hosté programu vystoupí také zpěvačky Kateřina Haladová a Zdenka Troníčková. Hlavním hostem však bude skupina Žalman & Spol.

Pro mnohé fanoušky Pavla Žalmana Lohonky, který svým hlasem a texty těší publikum již téměř půl století bude opět něčím nová a neoposlouchaná. Pavel Lohonka totiž postavil kapelu, která několikrát v průběhu let měnila obsazení, aby se v minulém roce prakticky vrátila k léty osvědčenému složení. Nový svěží vítr, s sebou přinesl příchod kytaristy Pavla Maliny a především zpěvačky Michaely Hálkové, která se Žalmanem již zpívala, a to v půli devadesátých let.Tato výměna umožnila oprášit staré písničky Proto na koncertech uslyšíte v repertoáru vedle tradičních a téměř již zlidovělých písní např. Nikdo se nesmál, Sen o Berenice, Po noci přijde noc, Píseň pro Čaroděje, Do jedné řeky, Skřivánek, nebo třeba Padly vody.

„Žalmani“ přinesli folkovému obecenstvu zpětně za desítky let mnoho písní, které zlidověly, zpívají se při kytaře a mnozí zpěváci si dnes už ani neuvědomují, kdo ty nádherně vystavěné, romantikou a fantazií plné písně vlastně složil.

Projekt Folk žije je sdružení muzikantů, pořadatelů a všech ostatních příznivců folkového žánru kteří se snaží o popularizaci tohoto žánru, přičemž si kladou za cíl upozornit při tom i na mladou folkovou scénu. V době plné technických vymožeností, ale tak nějak se ztrácejících vzájemných vztahů, lidskosti a radostí kolem nás, jsou v rámci projektu pořádány koncerty muzikantů, které nespláchla komerce a dál dělají radost svým příznivcům. Věříme, že i koncert v Divišově divadle, na konci listopadu, bude patřit k jednomu z takových zážitků.

Ivan Kurtev

za Projekt Folk žije!


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib