gototop
31.03.2014 Nezmaři, Felix Slováček jr. a symfonický orchestr - hvězdy spolu (Martin Henzl)    Tisk
PR
Exkluzivní zážitek – neopakovatelné spojení legendárních folkových Nezmarů a věhlasné Severočeské filharmonie Teplice, to vše pod taktovkou slavného jazzmana Felixe Slováčka jr. Nečekané spojení velkých hvězd, které poprvé vystoupí společně – na třech unikátních koncertech, které potěší každého milovníka skvělé hudby. Hvězdy se spolu potkají 7. 4. v KD Střelnice Hradec Králové, 8. 4. v Krušnohorském divadle v Teplicích a 14. 4. v pražském Divadle Hybernia. Během večera uslyšíte nesmrtelné hity jako třeba Bodláky ve vlasech, Ráno bylo stejný, Musíš jít dál či Fénix v provedení s velkým symfonickým orchestrem. Felix Slováček jr., slavný jazzman se představí nejen jako sólový hráč na saxofon ale především jako dirigent.
10. 4. se navíc Nezmaři představí i v Brně – v KC Semilasso, tentokrát s populárním dětským symfonickým orchestrem ZUŠ Uničov. I v Brně se mohou diváci těšit na Felixe Slováčka jr., který vystoupí jako speciální host koncertu.
„Bude to velký zážitek. Věřím, že spojení swingu, folku a symfonického orchestru návštěvníky oslní.“, říká k turné dirigent a sólista Felix Slováček jr.
Předprodej vstupenek v stíti Ticketportal (www.ticketportal.cz) a v místě pořádání koncertů.
Nezmaři
Nezmaři
Nezmaři
Folková skupina Nezmaři vznikla počátkem roku 1978. V průběhu let se několikrát změnilo jejich obsazení, které se od roku 2002 ustálilo na složení Pavel Zajíc, Pavel Drengumák, Tonda Hlaváč a Šárka Benetková. V současnosti jsou Nezmaři jednou z nejpopulárnějších a zároveň i „služebně“ nejstarších folkových kapel u nás.
Jejich tvorba se posunula od převzatých skladeb světových folkových celebrit, opatřených vlastními texty, až k téměř výhradně vlastní tvorbě písniček, doplněných tu a tam příspěvky spřátelených hudebníků a textařů. Charakteristický zvuk skupiny tvoří vícehlasý vokál s doprovodem akustických nástrojů. Každoročně odehrají přes sto koncertů v Čechách i na Slovensku.
Felix Slováček jr.
Felix Slováček jr.
Felix Slováček jr.
Studoval na Akademii múzických umění v Praze a zúčastnil se mistrovských kurzů v rakouském Semmeringu (ISA), kde vyhrál v soutěži dechových nástrojů 2009 cenu Antonína Rejchy. Od května 2008 působil na postu prvního klarinetisty v Karlovarském Symfonickém orchestru, se kterým nyní spolupracuje jako sólista, úspěšně vystoupil i s Filharmonií Bohuslava Martinů ve Zlíně, Jihočeskou komorní filharmonií, Plzeňskou Filharmonií a dalšími, kde se představil jako zpěvák a klarinetista.
V roce 2007 se zúčastnil 10. festivalu swingové hudby, kde figuroval jako zpěvák v cyklu koncertů s australským legendárním trumpetistou, skladatelem a členem GRP all star Big Bandu, Jamesem Morrisonem. V roce 2010 vystoupil na Jazzovém festivalu v Mikulově s RTV Big Bandem a Třeboňských Nocturnech jako sólista s Big Bandem Gustava Broma v roce 2011.
Své dirigentské zkušenosti získal při dirigování Big Bandu svého otce a navštěvoval soukromé hodiny u prof. Jaroslava Vodňanského. Roku 2009 se zúčastnil turné k 70. narozeninám Českého zpěváka Karla Gotta po České a Slovenské republice s RTV Big Bandem Felixe Slováčka, kde je doposud stálým hostem a s Big Bandem též odcestoval na několik koncertů do severního Německa a Španělska. Je členem Pražského saxofonového kvarteta. V roce 2012 se stal dramaturgem a producentem Mezinárodního Hudebního Festivalu Eduarda Nápravníka.
Severočeská filharmonie Teplice
stojc_svcf_10_orchestr_zmenen
stojc_svcf_10_orchestr_zmenen
Severočeská filharmonie Teplice byla založena 1838 a v současnosti platí za jeden z nejkvalitnějších regionálních orchestrů. Během pohnuté historie známého orchestru se za dirigentským pultem vystřídalo mnoho zajímavých jmen. Od roku 1997 zastává post šéfdirigenta Kanaďan Charles Olivieri-Munroe, který v roce 2001 získává 1. cenu v dirigentské soutěži Pražské jaro.
Od roku 2001 Severočeská filharmonie Teplice výrazně rozšířila své zahraniční i tuzemské aktivity. Během roku 2004 absolvovali tepličtí filharmonikové 140 koncertů, z toho 52 v zahraničí. Více jak 400 000 posluchačů v Německu, Itálii, Rakousku, Španělsku, Švýcarsku, Monaku, Francii, Belgii, Dánsku, Portugalsku, Chorvatsku, Slovinsku, Maďarsku, Slovensku, Srbsku, na Maltě a dalších zemích, mělo možnost seznámit se se stoupající uměleckou kvalitou orchestru. Zahraniční kritiky vyzdvihovaly především mladé obsazení orchestru, souhru a celkový umělecký dojem. Pravidelně též účinkuje na významných koncertních pódiích hudebních festivalů, například Pražské jaro, Janáčkův máj, Festival Český Krumlov, Janáčkovy Hukvaldy, Mahler Jihlava Hudba tisíců, Festival Mitte Europa, České doteky hudby aj. Je pravidelným hostem koncertů pražského Rudolfina nebo Obecního domu v Praze a v dalších velkých městech v Čechách i na Moravě. Na podzim roku 2013 absolvovala Severočeská filharmonie Teplice turné do Asie. V lednu 2012 nastoupil do funkce hlavního hostujícího dirigenta italský dirigent Alfonso Scarano, který se od října 2013 stává novým šéfdirigentem Severočeské filharmonie Teplice. Společně se v listopadu 2013 představili italskému publiku na prestižním koncertě v Teatro Luciano Pavarotti v Modeně s díly L. Janáčka a P. I. Čajkovského.
Symfonický orchestr ZUŠ Uničov
Symfonický orchestr ZUŠ Uničov
Symfonický orchestr ZUŠ Uničov
Vzniku Symfonického orchestru ZUŠ Uničov předcházela dlouhodobá a velmi úspěšná tradice školního smyčcového orchestru. Ten na škole působí již od roku 1975. V orchestru dochází k přirozeným generačním výměnám, ale jeho aktivity se stále rozvíjejí. Vystoupení smyčcového orchestru školy jsou vždy očekávanou uničovskou událostí, s úspěchem se představuje také na dalších místech České republiky i v zahraničí (Slovensko, Lotyšsko, Švýcarsko, Rakousko). Dokladem vysoké interpretační kvality jsou i soutěžní vavříny. Orchestr se stal vítězem rozhlasové soutěže „Concerto Bohemia“ 2004. Nezapomenutelným zážitkem pro členy orchestru bylo účinkování na Koncertě vítězů této soutěže ve Velkém sále Paláce Žofín v Praze, který přímým přenosem vysílala Česká televize i Český rozhlas. Smyčcový orchestr se pravidelně zúčastňuje Národní soutěže ZUŠ, kde v posledních letech získává přední ocenění v ústředních kolech (1. místo v r. 2003, 2. místo v r. 2006 a 2012).
Pro projekty symfonické hudby doplňují žáky školy, převážně v dechové a bicí sekci, také naši absolventi, učitelé a kolegové z Moravské filharmonie a Moravského divadla Olomouc. Stálý 35 členný smyčcový orchestr, ve kterém společně účinkují žáci se svými učiteli, se tak rozrůstá o dalších 15 hráčů. Smyčcový i symfonický orchestr ZUŠ Uničov vede dirigentka Jana Zámečníková.
Přestože Symfonický orchestr ZUŠ pracuje příležitostně v rámci realizace konkrétních projektů školy, jeho vystoupení se stala nedílnou součástí kulturního kalendáře regionu. Velkým zážitkem i motivací pro žáky orchestru se v uplynulých dvou letech staly společné koncerty s folkovou skupinou Nezmaři, se kterou orchestr vystupoval na velmi úspěšných koncertech v Uničově, Olomouci, Jihlavě, Telči, Mohelnici, Pardubicích a Piešťanech.

 


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Pavel Rada   |Registered |31.03.2014 18:59:10
Prosím, může mi autor upřesnit, čím je pan Slováček mladší slavný, kromě jména?
Netvrdím, že neumí hrát, ale že by byl slavný?

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib