gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

02.09.2014 Nezmaři a Symfonický orchestr ZUŠ Uničov v Olomoucké Redutě (Ivan Kurtev)    PDF Tisk Email
PR
Divácky velmi oblíbené spojení legendárních folkových Nezmarů a Symfonického orchestru ZUŠ Uničov vystoupí 17.9.2014 v 19:30 ve speciálním dvouhodinovém programu v sále Reduta Moravské filharmonie Olomouc. Skvělý zážitek slibující koncert – bude přenášen Českým rozhlasem na všechny regionální stanice Českého rozhlasu a do sítě Youtube.

 

Nezmaři a Symfonický orchestr ZUŠ Uničov
Nezmaři a Symfonický orchestr ZUŠ Uničov
K tomuto mimořádnému žánrovému spojení došlo nastudováním písní Nezmarů Jihočeskou komorní filharmonií, která později nechala zaranžovat písničky i pro symfonický orchestr. Tehdy při náhodném setkání vznikla spolupráce Nezmarů s dětským symfonickým orchestrem z Uničova. "Když jsme s nimi poprvé vystupovali, zaujalo nás, že byli nesmírně nadšení ze spolupráce. Líbily se jim naše písničky a nám se zase líbila ta spolupráce s nimi. Přestože jsme vystupovali s několika symfonickými orchestry, tak takové nadšení ze spolupráce, jako bylo u těch dětí, nebylo nikde, takže je to radost s nimi hrát. Moc rádi s nimi vystupujeme, protože jsou moc šikovní, a těšíme se moc na připravované společné představení v Olomouci," říká Pavel Jim Drengubák z Nezmarů.

 

Orchestr tvoří děti od jedenácti do dvaceti let. Všichni jsou žáci Základní umělecké školy Uničov. Jen dechovou sekci posilují učitelé a filharmonici u nástrojů, které se v uničovské ZUŠce nevyučují. V orchestru v současné době hraje 50 členů. "Zkoušení repertoáru pro vystoupení s Nezmary zpočátku pro děti nebylo jednoduché, protože hrají vlastně doprovodné party a neměly moc představu o písničkách. Cvičení zabralo několik měsíců do společné zkoušky s Nezmary," vzpomíná Jana Zámečníková, vedoucí orchestru. Právě pro neobvyklost tohoto spojení bude představení přímo přenášeno na všechny regionální stanice Českého rozhlasu. Cílem projektu je připomenout veřejnosti a posluchačům Českého rozhlasu existenci výborně fungujícího systému Dobrý anděl.

Nezmaři

Nezmaři
Nezmaři
Foto: Petra Opočenská
Folková skupina Nezmaři vznikla počátkem roku 1978. V průběhu let se několikrát změnilo její obsazení, které se od roku 2002 ustálilo na složení Pavel Zajíc, Pavel Drengumák, Tonda Hlaváč a Šárka Benetková. V současnosti jsou Nezmaři jednou z nejpopulárnějších a zároveň i „služebně“ nejstarších folkových kapel u nás. Jejich tvorba se posunula od převzatých skladeb světových folkových celebrit opatřených vlastními texty až k téměř výhradně vlastní tvorbě písniček, které tu a tam doplňují příspěvky spřátelených hudebníků a textařů. Charakteristický zvuk skupiny tvoří vícehlasý vokál s doprovodem akustických nástrojů. Každoročně odehrají přes sto koncertů v České republice i na Slovensku.

Symfonický orchestr ZUŠ Uničov

Symfonický orchestr
Symfonický orchestr
Foto: Petra Opočenská
Vzniku Symfonického orchestru ZUŠ Uničov předcházela dlouhodobá a velmi úspěšná tradice školního smyčcového orchestru. Ten na škole působí již od roku 1975. V orchestru dochází k přirozeným generačním výměnám, ale jeho aktivity se stále rozvíjejí. Vystoupení smyčcového orchestru školy jsou vždy očekávanou uničovskou událostí, s úspěchem se představuje také na dalších místech České republiky i v zahraničí (Slovensko, Lotyšsko, Švýcarsko, Rakousko). Dokladem vysoké interpretační kvality jsou i soutěžní vavříny. Orchestr se stal vítězem rozhlasové soutěže „Concerto Bohemia“ 2004. Nezapomenutelným zážitkem pro členy orchestru bylo účinkování na Koncertě vítězů této soutěže ve Velkém sále Paláce Žofín v Praze, který přímým přenosem vysílala Česká televize i Český rozhlas. Smyčcový orchestr se pravidelně zúčastňuje Národní soutěže ZUŠ, kde v posledních letech získává přední ocenění v ústředních kolech (1. místo v r. 2003, 2. místo v r. 2006 a 2012).

Pro projekty symfonické hudby doplňují žáky školy, převážně v dechové a bicí sekci, také absolventi školy, učitelé a kolegové z Moravské filharmonie a Moravského divadla Olomouc. Stálý 35-členný smyčcový orchestr, ve kterém společně účinkují žáci se svými učiteli, se tak rozrůstá o dalších 15 hráčů. Smyčcový i symfonický orchestr ZUŠ Uničov vede dirigentka Jana Zámečníková. Přestože Symfonický orchestr ZUŠ pracuje příležitostně v rámci realizace konkrétních projektů školy, jeho vystoupení se stala nedílnou součástí kulturního kalendáře regionu. Velkým zážitkem i motivací pro žáky orchestru se v uplynulých dvou letech staly společné koncerty s folkovou skupinou Nezmaři, se kterou orchestr vystupoval na velmi úspěšných koncertech v Uničově, Olomouci, Jihlavě, Telči, Mohelnici, Pardubicích a Piešťanech.

Předprodej vstupenek je zajištěn v síti Ticketportal a na místě před koncertem.


Sdílet na...
Kam dál?

» Folk (navzdory interpretům) žije (Miloš Keller)

» Jeden z nejlepších světových houslistů po letech opět na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)

» Tomáš Kočko opět boduje v Evropě (Přemysl Štěpánek)

» Tomáš Kočko - Koleda (Lukáš Vořech Pokorný)

» Nezmaři na Musilce (Vladimír Béďa Halm)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib