gototop
19.07.2015 PERNŠTEJNSKÁ FORTUNA ZA PĚT MINUT DVANÁCT ... (Ivan Kurtev)    Tisk
PR

Plakát 2015
Plakát 2015
Je pozoruhodné, jak málo stačí k tomu, aby festival, který už má vlastně docela tradici, jedinečnou atmosféru a díky tomu i slušnou návštěvnost, najednou nebyl. Stačí několik personálních změn na radničních postech v důsledku povolební výměny politiků, změny podmínek žádostí o dotace na kulturní akce nebo nepříliš hladký průběh výběrového řízení na slíbené vybavení pardubického zámku pro pořádání koncertů. Připočtěme k tomu takřka vymření sponzorů na akce zaměřené na nekomerční kulturu a ejhle - vono to asi nepůjde. A pak najednou nový ředitel na zámku a pár telefonátů a ejhle - ono by to vlastně mohlo jít. Ještě se nám nestalo, že bychom měsíc před takhle velkým a technicky náročným festivalem nevěděli v jaké podobě a jestli vůbec bude. A proto - jestli naší činnosti fandíte - spouštíme v těchto dnech propagaci tak říkajíc na poslední chvíli. Prosíme tedy o sdílení, ať se o tom včas dozvědí ti, které by to mohlo zajímat... 

Festival Pernštejnská fortuna vznikl v roce 2012 jako jedna z ozdob oslav Pernštejnského roku. Počátky můžeme hledat už v pravidelných folkových koncertech na Příhradku, které od roku 2007 pořádá skupina Marien, ve snaze oživit půvabné historické centrum města Pardubic pouličním muzicírováním. Vícehlasé vokály, akustické nástroje, melodické písně s důrazem na kvalitu textů - tedy typické prvky pro tento hudební žánr, pozoruhodně rezonují s úctyhodnými kulisami opraveného zámku, což se nesmírně pozitivně projevuje na atmosféře koncertů. Vzorem nám byly úspěšné koncerty a festivaly třeba v Telči, v Jindřichově Hradci nebo v Náměšti nad Oslavou. zaznamenali jsme nejen pozitivní divácké ohlasy, ale i významné hudební osobnosti, jako Bratři Ebenové, Sourozenci Ulrychovi, Karel Plíhal, Lenka Filipová, Žalman a spol., Spirituál kvintet a řada dalších, kteří u nás účinkovali, ocenili výjimečnost prostředí a rádi se k nám vracejí.   

Se současným i předchozím vedením zámku Pardubice se shodujeme v názoru, že jde o velmi vhodný druh koncertů, kultivovanou zábavu, která svým zaměřením přitahuje vnímavé diváky a pomáhá zámku, aby se stal živou součástí městského kulturního dění. S podporou radnice se při úsporném hospodaření podařilo během let postupně rozšířit Pernštejnskou fortunu z třídenní přehlídky na pětidenní, včetně dopoledního programu pro děti zdarma a volně přístupných koncertů na Příhrádku. Bohužel, nedávná povolební změna na radnici přinesla pro nás nemilé zjištění, že podpora ze strany pardubické radnice už není tak jednoznačná, z obvykle přidělované dotace jsme dostali pouze část a to s nelogickou podmínkou zachování rozsahu programu. Tak uvidíme, jestli Fortuna má už tolik příznivců, že by mohla přežít i bez finančních injekcí oficiálních institucí, které nás před lety poňoukaly, že by si přály pokračování této akce...

Po zvážení všech možností bude Pernštejnská fortuna letos čtyřdenní, od 13.-16. srpna, večerní koncerty na velkém nádvoří zámku v Pardubicích a odpolední, volně přístupné, na Příhrádku. Na letošní ročník přijali pozvání Ivan Mládek a jeho Banjo Band, Jan Nedvěd, Robert Křesťan se skupinou Druhá Tráva a doslova tradiční hosté Spirituál kvintet, vstupující do neuvěřitelné pětapadesáté koncertní sezóny. Chybět nebude ani koncert oblíbené pardubické skupiny Marien, nebo znovuzrozené jihočeské formace Sem Tam, nové album představí domácí písničkář Radek Bartoš, pražská kapela Cross Country nebo severočeské sdružení Bob a Bobci. Z písničkářů v hlavním programu uvidíme například Ivo Cicvárka & Velký svět, humoristu Pepu Štrosse se synem Matějem, nebo Montyho.

Pořádající sdružení Folk žije! se však snaží na svých akcí upozorňovat především na začínající, nebo méně známé tváře folkové scény z celé republiky. Těm tradičně patří odpolední Příhrádek, letos se uskuteční recitály skupin Hluboké nedorozumění, Elixír, Melda & Spol, Kdoví, Disneyband, Kofe a Vlna Duo Ťuk.

Předprodej zvýhodněných pernamentek i vstupenek na jednotlivé dny je zajištěn v síti Ticketportal nebo Infocentru, podrobný program a více informací naleznete na www.fortunapardubice.cz.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib