gototop
05.12.2012 Kterak Šedý vlk do Letohradu vánoční strom rozsvítit přišel (Jana Štěpánková)    Tisk
Reportáže
Jak jistě každý zaznamenal – zejména díky masivním kampaním obchodních řetězců – minulý víkend byl první adventní. Lépe řečeno neděle 2. prosince byla první adventní nedělí. Už od pátku se v různých částech České republiky počínaje malými vesničkami, konče velkými městy rozsvěcovaly vánoční stromy. Mnohdy i za doprovodu folkové hudby (např. v Hostinném se rozsvěcení stromu zúčastnil Žalman a spol. a Žalozpěv).
Já jsem vyrazila do Letohradu, kde adventní atmosféru domácím zpestřila kapela Žamboši. Přestože byla opravdu hrozná zima, a nejspíš nejen já jsem během půlhodiny strávené venku měla zmrzlé ruce i nohy, během několika minut se celé náměstí zaplnilo odhadem třemi tisícovkami lidí. Po první části programu si náměstí odpočítalo rozsvícení stromu po němž následoval ohňostroj.
Honza Žamboch
Honza Žamboch
Foto: Ivan Kurtev
Po něm následovalo vystoupení vsetínských Žambochů, kteří si letohradské publikum získali nejen tím, že při uctívání českého Ježíška Honza zpíval, že z letohradských rybníků už vylovili krocany, ale pochopitelně i energií, které se při jejich hraní šíří koňskými dávkami. Nebylo proto divu, že refrén písně Basama s fixama s nimi zpívalo celé náměstí a nejinak tomu bylo i u závěrečné písně Svobodě.
Staňka Žambochová
Staňka Žambochová
Foto:Ivan Kurtev
Musím však říct, že atmosféru a příjemný hudební prožitek narušila nezkušenost zvukaře, který nezvládl už samotnou přípravou pódia a aparatury v požadovaném čase, čímž nezbylo možné udělat řádně zvukové zkoušky účinkujících. Problém se zvukem poznamenal i vystoupení dvou nadějných místních zpěvaček, které zpívaly známé vánoční písně české i anglické, ale jejichž zpěv kvůli příliš hlasitému hudebnímu podkladu nebyl téměř slyšet.
Jura Nedavaška
Jura Nedavaška
Foto: Ivan Kurtev
Tyto trable nechť jsou výzvou do budoucna pro letohradskou radnici, experimenty v tomto směru mohou úspěšnou akci snadno pokazit. Letohraďáci si však tuto významnou tradiční událost přesto užili, soudě podle podle nadšených reakcí a potlesků po jednotlivých vystoupeních, i vypitých zásob  u stánkařů.
Žamboši v Letohradě
Žamboši v Letohradě
Foto: Ivan Kurtev
Na závěr sděluji, že jsem se domů vrátila ve zdraví a bez omrzlin, těším se proto na další hudební setkání…

Sdílet na...
Kam dál?

» Co je nového u … Žambochů? (FOLKtime.cz)

» Osobnosti české hudební scény jako průvodci světem Abendlandu (Bára Alex Kašparová)

» Díky za Folkovou růži (Tomáš Hrubý)

» Pitkovicky folk se Žambochy (Petr Vratný)

» Tóny se Žambochy (Belmondo)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib