gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

16.06.2014 Na skok do cizích středověkých krajů s Isarou v Lázních Bělohrad (Jana Štěpánková)    PDF Tisk Email
Reportáže
Isara a Míra Ošanec
Isara a Míra Ošanec
Foto: Ladislav Stuchlík
Nejen prostředí a léčebné procedury navrací zdraví, je třeba také trochu toho duševního léku. Není proto divu, že se v Lázních Bělohrad pravidelně konají pořady Živák lázeňský za podpory města a místního kulturního centra a v režii Míry Ošance. První květnový pátek do tohoto podkrkonošského zákoutí přijela zahrát kapela Isara z Mladé Boleslavi a vskutku nejen pacientům lázní, ale i ostatním posluchačům vlila život do žil. Isara má v repertoáru lidové písně z různých koutů světa, o texty se nejčastěji starají básník Václav Pinkava a muzikanti z Isary bratři Filip a David Šelemberkovi. V kapele dále hrají Markéta Rýdlová, Mirek Novák a Tomáš Vydra.

Hned v prvním bloku ale vystoupili i hosté dnešního večera, a to Trio Clavitos ve složení Martina Kulíšková, Karolína Šelemberková (dcera Davida Šelemberka) a Denisa Bílková. Za doprovodu kapely zazpívaly písně Runaway a More Than Words a vysloužily si značný divácký aplaus.

Markéta Rýdlová - Isara
Markéta Rýdlová - Isara
Foto: Ladislav Stuchlík

Zvuk Isary voní irskými lidovými melodiemi. Písně jsou většinou epického rázu, z některých příběhů až mrazí v zádech a nelze u nich nepřemýšlet nad tím, jak moc drsný byl středověk. Všimla jsem si toho např. v písni Eppie Morrie. Krvavé bitvy posluchačům přiblížila píseň Tamborka a zvlášť působivá byla píseň Paddyho lament.

Za zmínku ještě stojí píseň, která zazněla téměř na závěr celého koncertu, vyprávěla o „veselé“ vdově. Skladba sice obsahovala pohádkový motiv čerta, ale šlo by ji napasovat i do současnosti. Troufám si tvrdit, že právě z ní mohl čerpat inspiraci Lars von Trier pro svůj film „Nymph()maniak“…

Zajímavé bylo podívat se do sálu mezi diváky. Člověk by nevěřil, že si paní v lepších než nejlepších letech budou pokyvovat do folk-rockových tónů Isary a dokonce tleskat jak o život. Nejen ony si na kapele vytleskali hned několik přídavků.

Tento báječný večer naštěstí zaznamenal Český rozhlas Hradec Králové a budete si ho moct poslechnout 18. června v 20:00 na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

Jana Štěpánková


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Jirka Merkl  - Pěkný článek   |77.236.208.xxx |18.06.2014 01:48:11
Díky za pěkný článek. V článku Jany nebyla zmíněna písnička Čtyři pence, tak pokud mohu na ni upozornit jako na pisnicku, ktera mne zaujala ihned na prvni poslech, nejprve od Davida na džemu loni po Heralci u Stranďi a samozrejme casem pak nasledne od kapely Isara , tak tak rád činím a najdete ji i na bezva cedecku Isary - fakt stoji za vicenasobny poslech jak pisnicka, tak i dalsi skladby . Doufam, ze ji i dalsi pisnicky Isary natocim a na Youtube bude tak jako pozvanka na jejich koncerty, tak i na akce, ktere v Mlade Boleslavi kapela porada

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib