gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

11.03.2019 Marien v Synagoze (Vendula Vytisková)    PDF Tisk Email
Reportáže
Marien v Synagoze
Marien v Synagoze
Foto: Petra Opočenská
V neděli, 24. února 2019, se v Synagoze v Heřmanově Městci konal recitál pardubické folkové kapely Marien. Nápad na uskutečnění tohoto koncertu se zrodil v hlavě basisty skupiny Petra Fedi Opočenského, který, coby člen místní skautské organizace, kdysi pomáhal ruinu zdejší židovské modlitebny vyklízet. V roce 2001 byla synagoga po rekonstrukci zpřístupněna veřejnosti a začaly se zde konat svatební a jiné obřady, koncerty a další společenské akce.
Pro Marien bylo výzvou vypořádat se s pohnutou historií této budovy po dramaturgické stránce, s nadhledem a pokorou sobě vlastní. Kapelník Víťa Troníček hned v úvodu vyjádřil překvapení nad tím, že synagoga je plná diváků doslova až po strop, včetně galerie v patře. Vysoká návštěvnost mile překvapila i samotné pořadatele a s přicházejícími návštěvníky sháněli další a další židle, aby se měli na co usadit. Byla překročena běžná kapacita sálu, ale to atmosféře koncertu jen prospělo.
Víťa Troníček & Karolína Böhmová
Víťa Troníček & Karolína Böhmová
Foto: Petra Opočenská
V loňském roce do Marien vstoupila nová zpěvačka, došlo k úpravě repertoáru a skupina dala významný prostor novému hlasu kapely.  Karolina Böhmová se této role zhostila se ctí a irská balada Příboj zněla prostorem, až se tajil dech. Později zazářila i v převzaté  písni Paper Airplane od kultovní bluegrassové zpěvačky Alison Krauss. Na folkaře to byl docela odvážný dramaturgický tah, ale barva hlasu i jazyková vybavenost umožňují Karolíně se originálu velmi přiblížit. Tomu samozřejmě napomohl i občasný host koncertů Marien a vyhledávaný hráč na dobro Honza Kouba, který vystoupil i tento večer.
V letošním roce slaví Marien 15 let na folkové scéně, za tu dobu, dnes sedmičlenná kapela, jen minimálně změnila složení. To je znát na celkové sehranosti a souznění nejen po hudební, ale i lidské stránce. Navíc barva společného vokálu chytila příchodem nové výrazné zpěvačky pozoruhodnou jiskru. Vzhledem k očekávaným mateřskými povinnostem však Marien v této sezóně část koncertů odehrají v takřka zakládající šestičlenné sestavě, což umožní i repertoárový návrat ke starším písním z prvních dvou alb Krajina v Tobě (2009) a V půli cesty (2012).  

Marien v Synagoze
Marien v Synagoze
Foto: Petra Opočenská

Při sestavování dramaturgie koncertu připravil Víťa Troníček průřez 15-ti lety kapely. Zazněly nejnovější písně jako Básník, Lipce nebo oblíbený western Butch a Sundance. Z nejstarších jsme naopak slyšeli Hradby nebo Memento Mori, či dokonce z "předmarienního" autorského období v tomto sále hluboce rezonovala píseň Noc v Lisabonu, s textem básnířky Radky Havelkové, inspirovaná tragickým příběhem židovských uprchlíků, který zachytil E. M.Remarque ve slavné stejnojmenné knize.
Závěrečné dva přídavky už Víťa Troníček i Marien zahráli akusticky, v prostoru synagogy nechali rozeznít své nástroje a hlasy bez
Marien v Synagoze
Marien v Synagoze
Foto: Petra Opočenská
zvukového aparátu, což přítomným divákům znásobilo zážitek koncertu natolik, že se z publika doslova utvořil pěvecký sbor. Při dlouhém potlesku na závěr bylo možno vidět v usměvavých tvářích diváků i kapely přání, aby tento koncert nebyl posledním, který skupina Marien v Synagoze v Heřmanově Městci měla.

 

 

Vendula Vytisková


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib