gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

03.09.2018 Rodiče, kteří nemají děti, odejdou bez potomků (Michal Jupp Konečný)    PDF Tisk Email
Nápady a otazníky
Ctíme tradice a myslíme na zakladatele. A zároveň se vyvíjíme a postupujeme s naší věcí dopředu. A hádáme se o to mezi sebou i uvnitř v sobě. Tak to bylo od dob, kdy svět měl ještě plínky. Pěstní klín byl náramný objev. Všichni na něj čučeli v posvátné úctě. Jenže některým pračlověkům to nestačilo a začali vymýšlet oštěp a šípy, ale to už tradicionalisté považovali za krátkodeché módní výstřelky. Kdežto dopředuhlediči už pátrali, co by se ještě dalo.
A tak to je se vším. Třeba s trampskou písní a věcmi okolo. Dvě předválečné generace autorů a muzikantů tvořili pro rozlehlý trampský národ a nejen pro něj. Ti další to šířili v umných i neumělých podáních.
Vlajka - 1931, trampská píseň a tango
Vlajka - 1931, trampská píseň a tango
Novější doba – hlavně padesátky a šedesátky – to začala měnit. Patřím k poválečné trampské generaci společně s Ryvoly, Kapitánem Kidem a pak už Daňky a Nedvědy a ostatními. Všichni jsme si ty prastaré songy rádi vyslechli a zazpívali, ale naše cítění už bylo jinde. Taky ti starší zasloužilí pánové už dleli ve svých chatových osadách, kdežto my tuláci bloudili od lesa k lesu a hledali dálku. A tak jako ty dávné songy hudebně ctily polku nebo tango, ty nové pohlížely za oceán a inspirovaly se folkovou i country hudbou. Souznění generací se změnilo ze strany mladých na zdvořilý respekt. Ti starší už „ty bigbíty“ nových autorů přestaly zajímat, často u nich budily opovržení.
Jsme o pár desetiletí dál. Trampský svět zaplavily desky včetně těch "Na trampské svatbě 17“, Country radio nabízí cosi v pořadech na přání. Nová a kvalitní trampská píseň nevzniká. Dílem splynula s folkem nebo s country, dílem se vytratila. A objeví-li se nová píseň hodná pozornosti, už nemusíte opisovat text a akordy, vše si z pohodlí domova stáhnete z internetu. Ale jedna, ba ani dvě vlašťovky jaro nedělají. Tam, kde neraší nové větve, strom už nepřitahuje ptáky ani včely. Obvykle se prohlásí za památný strom a někam se pověsí cedulka.
A je tu oboustranně drzá otázka: Není už čas vyhlásit trampskou píseň – celosvětově mimořádnou a ojedinělou záležitost – za kulturní památku UNESCO?

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Exod  - Potomci   |91.139.6.xxx |28.02.2019 11:49:10
Ahoj, je to opravdu těžké, když se potomci rodí, a pak brzy umírají. Zmíním Magison - několik jeho písní, pokud vím, se mezi lidmi pohybuje. Magison ale již neexistuje.
Magisoní písně hrála i další kapela, kterou chci zmínit, a to je Tempo di Vlak. To již také není mezi námi. Jak je to s jejich písněmi nevím. Já hraju Jackovi, ale to je vlastně Magison.
Takže co teď? Snad jen v Praze je H.R.A. ...
Rozhodně by se měly trampské písně považovat za českou (popřípadě slovenskou) kulturní památku, třeba jako určitá forma lidovek?

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib