gototop
26.11.2014 NAPŘÍČ 2014 – komorní festival napříč žánry (Martin Holan)    Tisk
Návody

(pátek 28.11.2014 od 19 hod, KC Střelnice, Turnov – klubová aréna)

Myšlenkou „minifestivalu“ NAPŘÍČ je spojit zajímavé muzikanty, kteří by se třeba na podiu nikdy nesetkali, představit (nejen turnovským) divákům neokoukané, ale o to zajímavější kapely a písničkáře, ale především přiblížit jim trochu jiné hudební žánry a originální interprety, než ty, které jim vnucuje každodenní mainstream. To co na nás leze každodenně z TV či rádií je oposlouchané a notoricky známé. Ale i to neznámé může být a většinou i je, kvalitní. Vždy je větší dobrodružství hledat v neprobádaných vodách, v tomto případě vodách menšinových žánrů a o to větší radost pak posluchač má z nově objevené skupiny či písničkáře. Kdo se tedy nebojí objevovat nové, nebude určitě litovat.

Letos jsme rozšířili program o dva účinkující a akci pojali skutečně jako festival pod střechou KC Střelnice, kde bude sál upraven do podoby improvizované hudební arény, částečně se stolovou úpravou. Diváci se tak můžou těšit na celkem pět hudebních bloků, během kterých se můžou libovolně nenuceně pohybovat mezi hledištěm a barem, v příjemné uvolněné atmosféře známé právě z festivalů. Zda si vy, co přijdete, poslechnete všech 5 účinkujících, nebo se během akce dojdete občerstvit na bar či do foyer, necháme na vás. Věříme však, že následující program vám nedovolí od 19 do 24 hod opustit sál.

Večer zahájí skupina Listolet, poetická kapela ze Západních Karpat mísící prvky folku, alternativního rocku a elektroniky. Listolet je známý svými výstřelky za hranice vlastního rybníku. V minulosti spolupracoval například s Beatou Bocek, Jitkou Šuranskou, Lucií Redlovou či Jakubem Čermákem. Ačkoli je domovskou základnou Listoletu momentálně Brno, listoletci se hrdě hlásí ke svým kořenům v kopcích na východ od řeky Moravy, kde se cítí být doma a odkud čerpají inspiraci. Znalci charakterizují zážitek s Listoletem jako "velké hudební pohlazení, místy jemně proti srsti". Listolet vznikl roku 2011 na základě stejnojmenného studiového projektu. Poprvé na sebe výrazněji upozornil na jaře 2012 svou účastí na albu coververzí Mňágy a Žďorp. Téhož roku vychází u Indies Scope eponymní debutové album. V roce 2013 Listolet prorazil do tuzemských a zahraničních rádií i do televizního vysílání (MTV, ČT) se singlem Lullaby. Na podzim 2013 vychází taktéž u Indies Scope druhé album Malý kluk, se kterým se Listolet posouvá hlouběji do vod „folktroniky“.

Druhým hostem bude česká zpěvačka, houslistka, violistka, hráčka na kvinton, hudební skladatelka, performerka a herečka Gabriela Vermelho, která je neběžnou osobností naší hudební a divadelní scény, působící v oblasti klasické hudby, muzikálu, jazzu a rockové alternativy. Je členkou mnoha hudebních uskupení (Talichovy komorní filharmonie, primariem kvarteta Gadrew Way), spolupracovala se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Komorním orchestrem Pavla Haase, Orchestrem Berg, Heroldovým kvartetem, Orchestrem Gustava Broma či skupinou Čechomor atd. Hraje, zpívá a tvoří v kapelách Maraca a Zimbova, vystupuje společně s Epoque Quartetem a Petrem Wajsarem ve sdružení Ewave, v poslední době vystupuje se skupinou GaRe, se kterou natočila CD GaBaRet. Skládá scénickou hudbu – inscenace Ondina ve Středočeském divadle Kladno (2008), taneční horror Jessie a Morgiana – Malostranská beseda (2010), baletní představení Nikdy nekončící příběh, liberecké Divadlo F. X. Šaldy (2011), je autorkou hudebního doprovodu k dokumentárnímu snímku ČT Uloupené mateřství (2009). Pro taneční seskupení ME-SA napsala a interpretovala hudební složku v představení Echoes (2009). Napsala a interpretovala hudbu k představení Havran skupiny Veselé skoky (2008). Nevšední schopnost zvládnout stylově hudbu klasickou, jazzovou, folklórní a world music instrumentálně i pěvecky se zhodnotily v roce 2005, kdy za roli čarodějky Evy v muzikálu Balada pro Banditu brněnského divadla Husa na provázku v režii Vladimíra Morávka obdržela cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku. V letech 2003 – 2009 jste ji mohli vidět v muzikálech Obraz Doriana Graye, nebo Excalibur. Na jaře roku 2013 dokončila hudbu k baletu Krvavá svatba, kterou uvádí Komorní scéna divadla J. K. Tyla v Plzni.

V pořadí třetí vystoupí skupina Nevermore & Kosmonaut, brněnské kvarteto (původně trio) v čele s písničkářem, textařem, zpěvákem a také dramaturgem Café Práh Michalem Šimíčkem, zvaným Kosmonaut. Debutovali v roce 2009 minialbem V kruzích. V roce 2012 začali v současné sestavě pracovat na svém debutovém albu a jako první vlaštovku vypustili čtyřpísňové EP. Již na něm, během pouhé čtvrt hodiny, kapela odhalila své trumfy. Jeho texty mají velmi často surrealistické kontury, asi docela rád používá metod automatických textů. To, jak kapela dokázala propojit Šimíčkovy mnohovrstevnaté texty s dynamickou a přitom průzračně akustickou hudbou, z ní učinilo výrazný příslib nejen na jihomoravské scéně. První plnohodnotné album Mezi planetami, které Nevermore & Kosmonaut vydali letos na jaře, dokazuje, že nejde o skupinu tří nebo čtyř hitů.

Čtvrtým vystupujícím bude turnovská formace THE BOBAND. Akustická kytara, foukací harmonika, a písně Boba Dylana ze 60-tých let v původních verzích. Tak hraje Dylana turnovský písničkář známý pod přezdívkou Boban (vlastním jménem Franta Vokoun). Vystupuje většinou sám, někdy s přáteli. Obsazení kapely se proto mění s každým koncertem. Na jeho vystoupení v rámci festivalu Napříč ale o hosty určitě nouze nebude. Můžete se těšit například na další známé turnováky Alenku a Františka Tomášovi a plno dalších.

Posledním hostem a takovou pomyslnou třešničku na hudebním dortu je americký rockový a jazzový baskytarista Fernando Saunders, který patří k elitním světovým bezpražcovým basistům. Vyrůstal v Detroitu, kde sbíral první hudební zkušenosti, ale záhy se přesunul do New Yorku, kde bydlí dodnes. Tam se dostával k prvním zajímavým angažmá, z nichž hlavně to u Jana Hammera bylo hodně důležité. Právě s Janem Hammerem a Jeffem Beckem nahrál album Jeff Beck with the Jan Hammer Group Live. Prosadil se i u takových umělců, jako jsou Lou Reed, se kterým hrál již od začátku 80.let 20.století až do jeho smrti, nebo Marianne Faithfull, John McLaughlin a plno dalších. Natočil čtyři autorské desky, z nichž tu poslední v roce 2011 v Ostravě, na jejíž natáčení si pozval i několik světových muzikantů. Byl to například Lou Reed, Suzanne Vega, Jan Hammer, bubeník JT Lewis (Sting, Tina Turner, ...), klávesista Derek Nakamoto (Will Smith) – a přirozeně si pozval i několik českých umělců, z Čechomoru houslistu Karla Holase, bendžistu Luboše Malinu a zpěvačky Katku García a Evu Borskou. V Turnově se Fernando Saunders představí v rámci svého evropského turné se svoji kapelou plnou skvělých muzikantů.

Tento jedinečný program můžete vidět a slyšet v pátek 28.11.2014 od 19,00 hodin na velkém sále KC Střelnice (klubová aréna) v Turnově. Večerem vás bude provázet Ondřej Halama. Vstupné v předprodeji 100,-Kč, na místě 150,-Kč.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib