gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

21.04.2015 Podivnosti kolem vyhlašování žánrových Andělů (Belmondo)    PDF Tisk Email
Názory
Úvodem jsem nucen konstatovat, že můj názor není a nemůže být zcela nestranný. V kategorii folk a country hlasuji pro žánrovou sošku už několik let. Vyhlašování, ač bych mohl, se nezúčastňuji. Neměl jsem a nemám chuť tímto způsobem plýtvat časem.
Stará moudrá rada pro zvukaře hudebních festivalů a koncertů zní: „Nikdy nepouštějte před vlastní produkcí ze záznamu lepší muziku, než bude znít později živě v hlavním programu." Asi tuto radu současní pořadatelé cen Anděl neznají, nebo, že by za tím stálo něco jiného? Neschopnost nebo záměr Leška Wronky? Jak se dívat na vystoupení většiny hostů předávání žánrových cen, kteří svou muzikantskou úrovní notně zaostávají za vítězi i za nominovanými (neplatí pro Visací zámek)?
Tak nějak mi večer žánrových Andělů přišel slepený a to je ještě televizní záznam sestřihem, ze kterého vypadly dlouhé přestavby a hluchá místa na pódiu. Záznam z archivu České televize můžete vidět tady: http://www.ceskatelevize.cz/porady/11101721210-ceny-andel-2014/video/
Jeden z prvních ohlasů „Prolomit vlny: Předávání žánrových Andělů jako výsměch hudebníkům i hlasujícím" vypustil do světa Martin Tvrdý.
Z tohoto článku bych upozornil na myšlenku, se kterou se naprosto ztotožňuji:
„Většina z nich (nominovaných ze specifických okrajových stylů) nejsou profesionálové, do hudby investují svůj volný čas a energii - spíš z přesvědčení než ze zištných důvodů."
Velmi rychle se vyjádřili také Žamboši, v článku Padlý žánrový Anděl, aneb otevřený dopis „VŠEM".
V diskusi Tomáš Kočko vzpomenul na předávání v televizním pořadu Noc s Andělem, kde zahráli loňští žánroví vítězové. Prosté, že?
A Žamboši se přímo ptají, proč se akademici nebouří...
Bouřit se samozřejmě můžeme. Také se mi nelíbí naprosto nechutná, hloupá a k nominovaným neuctivá forma udílení cen. Jen nevidím řešení. Zkusit se dohodnout na samostatném vyhlašování žánrových cen? Jistě by takový večer proběhl bez problémů a důstojně, ale je tohle dobrá cesta?
Pohled ze strany hlavního organizátora:
http://www.spulak.cz/2015/04/jak-vnimam-deni-kolem-letosniho-predavani-zanrovych-andelu/
Žánrové ceny jsou zastrčeny kamsi na okraj zájmu, jako by byly spíše jen trpěny než aby v rámci cen Akademie populární hudby dokreslovaly pestrost našeho hudebního dění. Právě v žánrech se odehrává mnoho zajímavého, co by rozhodně nemělo zůstat nepovšimnuto. A cena Anděl, alespoň jak ji vnímám já, je jednou z šancí, jak zviditelňovat hudbu jinak hůře zviditelněnou. Ovšem jiným způsobem. Kde hledat cestu ven?
A na závěr ještě jedna myšlenka. Není už na čase, aby po zaniklých cenách, které uděloval časopis Folk&Country, došlo opět na udělování cen, které by jistě měly velkou šanci velmi rychle si vybudovat silnou pozici?
 
Za úvahu pak jistě stojí i hlavní kategorie. Jen v našem žánru se ročně naskládá kolem stovky desek a mohu prohlásit, že vyslechnout tento příděl během dvanácti měsíců si vyžádá spoustu času. Že bych za rok dokázal naposlouchat všechny vydané desky domácí produkce, je naprosto nereálné. Jak, ale jinak lze rozhodnout co nejobjektivněji?

Sdílet na...
Kam dál?

» Hradecký slunovrat již tento víkend! (FOLKtime.cz)

» To se to hraje, když to umíš (Jeroným Lešner)

» Kapely oznamují konec činnosti (kapely)

» Co nového u Žambochů (FOLKtime.cz)

» Poslední folkový špíz? (Pavel Jarčevský)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Karel Krakonoš Kyncl   |Registered |21.04.2015 11:19:18
Nu, není nic jednoduššího než si to udělat folkově po vlastním ...Není třeba začínat nějakou opravdovou velkolepostí, cokoliv bude lepší než letošní andělé...předávání udělat tak, aby si zahrál každý nominovaný...to by bylo aby se to nepovedlo
Pavel Rada  - No jo...   |Registered |22.04.2015 10:01:54
Není problém vyhlásit vlastní folkové ceny.
Není problém udělat si vymazlený večer s předáním těch cen.
Není problém, aby tam zahrály všechny nominované kapely, vítězové a třeba i vítězové minulých ročníků.

JENŽE:
Dostaneš tam média?
Dostaneš tam diváky?
Dostaneš na to peníze od sponzorů?
Dostane se takové akci pozornosti i jiných diváků a posluchačů, než které potkáváme na folkových akcích?

Přiznejme si, že současný folkový rybníček je strašně malý. To, co v devadesátých letech vyprodalo sportovní halu v Praze - Holešovicích, to dnes zajímá jen velmi malý okruh lidí. Na folkovém koncertu znám 2/3 lidí od vidění a polovinu z toho počtu i jménem. Za malý zázrak se považuje vyprodaná Lucerna nebo plné Lesní divadlo v Řevnicích při Portě.

Druhou variantou, možná zajímavější i pro média, by mohlo být "strhnout" s sebou i ostatní žánrovky. Ale to už je organizačně dost náročné. Kdo má takový kredit, aby s ním jednali folkaři stejně jako metalisti? Jazzmani stejně jako world muzikanti? Nevím.

Omlouvám se, že nenabízím řešení, jen pohled na nápad osamostatnění, který nevidím jako příliš šťastný.
MILOŠ   |Manager |22.04.2015 10:53:58
No a taky se musí najít někdo, kdo bude takovou cenu repektovat.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib