gototop
03.01.2011 Notování od Krušných hor až po Beskydy (Rada Notování)    Tisk
PR
Posledních sedm let patřilo Notování vždy, zásluhou svého pravidelného termínu - prvního čtvrtku v měsíci - k prvním hudebním programům roku. Nejinak tomu bude i letos, kdy první večer této soutěže v roce 2011, její páté základní kolo, proběhne 6. ledna od 19.30. Místem činu bude, stejně jako od začátku probíhajícího VIII. ročníku, koncertní sál Music Hall v prvním patře obchodu hudebními nástroji Music City v Praze 9, Ocelářské ulici č. 39
Beata Bocek - písničkářka z Beskyd
Beata Bocek - písničkářka z Beskyd
foto z archivu Beaty Bocek


Nejvzdálenějším účastníkem nejen tohoto kola, ale i celého ročníku Notování, by mohl být písničkář David Bartoš z Ostravy, finalista loňské Zahrady. Mohl by být, ale není, protože v Praze studuje medicínu a do Music City to bude mít stejně daleko jako Pražané, kteří ten den také soutěží. Jsou to jediné účastnice všech osmi ročníků Notování, sestry Klára a Zuzka Vytiskovy, čili duo Quaoar, a skupiny 9. patro a Šuplík. Skupiny 9. patro a Šuplík mají společnou zpěvačku Helenu, manželku kapelníka 9. patra Jirky Svítka. Navíc je kapelník Svítek polovinou dua Svitky a v kapele má i Jirku Kyncla, parťáka ze jmenovaného dua. Aby to bylo ještě složitější, je Kyncl ze Svitků a 9. patra kapelníkem Panelákových fotrů, ve kterých hraje i kapelník Šuplíku Zdeněk Vidlák. A všechny zde vyjmenované formace, ve kterých působí Svítkovi, Vidlák a Kyncl v Notování již soutěžily… O necelou stovku kilometrů dál než Pražané to bude mít do Music City jablonecké dívčí trio KaBáJa, mladičký soubor, kterému loni na poslední chvíli zabránilo v první účasti u nás onemocnění jedné z členek. Doposud děvčata zazářila pouze ve Folkovém kvítku a jiných „dětských“ soutěžích, z nichž v některých se dosud úspěšně uplatňují i sestry Vytiskovy… Zhruba dvakrát tolik co KaBáJa bude muset ujet skupina Alison z Kraslic v Krušných horách. Ta je sice prvoúčastnicí Notování, ale jako host v ní působí baskytarista Radek Exner (Bodlo, Netřísk – taky velmi dobře známe!), o kterém zlí jazykové tvrdí, že je na Notování víc než doma.

Téměř stejně dalekou cestu, jakou by měl David Bartoš, kdyby jel na Notování z rodné Ostravy, bude mít písničkářka, kytaristka a zpěvačka Beata Bocek, která přijede do Prahy z Rožnova pod Radhoštěm. Její vystoupení bude zajímavé mj. tím, že většinu písniček bude Beata zpívat ve svém mateřském jazyce - v polštině. Zpívá sice i česky, jako zpěvačka valašské jazzrockové skupiny Ležérně a vleže, ale domnívá se, že není v češtině silná natolik, aby v ní mohla i tvořit. Proto je v jejích autorských recitálech českých písní poskrovnu. Její emotivní písničky, melodicky kdesi na hranici world-music a folku, ale v podstatě doslovnou srozumitelnost nepotřebují. Soustředí-li se posluchač na Beatiny melodie a obdivuhodný zpěv, má po jejím vystoupení pocit, že spíše než prostým poslechem do něj její hudba vstoupila jakousi těžko definovatelnou duchovní cestou… Její vystoupení v Notování je součástí malého písničkářského turné po Čechách, ve kterém ji doprovází akordeonista Tomáš Hubáček, se kterým ji diváci vídají stále častěji. Čechy uvidí Beatu v duu s Tomášem poprvé! 5. ledna v Praze na Open Micu Potrvá, 6. ledna u nás v Notování, 7. ledna v libereckém Experimentálku a 8. ledna v Čajovém pokojíku v Novém Boru. A my doufáme, že si z těchto jejích vystoupení vyberete právě to čtvrteční, v příjemném sálku Music Hall, jen pár kroků od stanice metra B Vysočanská. Ahoj na Notování!

Sdílet na...
Kam dál?

» Dubnové semifinále Notování + výsledky březnového (Rada Notování)

» Notování klepe na dveře (Rada Notování)

» Řeč o Notování s divným rozjezdem a skvělým dojezdem (Karel Vidimský - Cimbura)

» Notování – reportáž ze 4. a pozvánka na 5. kolo (Rada Notování)

» Soutěž o vstupenky na finále Notování (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Jirka S.  - 9.patro   |82.208.57.xxx |03.01.2011 23:05:50
Jen bych poopravil ten pozoruhodný propletenec kolem 9.patra. Je to ještě složitější, neb se to krapet zjednodušilo. Od noveho roku (tedy autor článku nemohl vědět) s námi basuje Kuba Spěváček a z Jirky Kyncla se stal skalní fanoušek. Jinak to sedí. :)

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib