gototop
03.12.2012 Notování s Tomanem a lesní pannou (Karel Vidimský - Cimbura)    Tisk
PR
Šestého prosince mívá svátek Mikuláš. To platí i letos. Ale také hudba má svátek! Totiž, pro nás, kteří již desátým rokem opečováváme písničkovou soutěž Notování tomu tak je, mimo prázdniny, každý první čtvrtek v měsíci. A první prosincový čtvrtek letos připadá na Mikuláše, kdy Notování v 19:30 vstupuje do čtvrtého základního kola! Na scéně pražského Music City Clubu budou tentokrát o postup do semifinále soutěžit převážně uskupení buď zcela, nebo aspoň částečně pražská. Budou to kapely Flender a spol.Modrý pondělí, Smějící se bestieZlomky a duo Quaoar. Jedinou výjimkou je Jen tak, věkově nejmladší soubor ročníku, který přijede z Plzně.

Romča + Mirka + Pavel = Toman a lesní panna
Romča + Mirka + Pavel = Toman a lesní panna
foto: archiv skupiny
Vystoupení hostí v jubilejním desátém ročníku soutěže jsou vyhrazena vítězům z předchozích let. Tentokrát to bude kapela, jež v r. 2004 se podělila o vítězství v prvním ročníku Notování (tehdy s přídomkem „pod Vyšehradem“) se skupinou Šantré. Je řeč o Tomanovi a lesní panně z Blovic u Plzně, původně duu Romany Tomáškové (kytary, dechy, zpěv, většinová autorka repertoáru) a Pavla Tomana (klávesy, zpěv, hudba na převzaté texty), které si tak začalo říkat na Žalmanově hudebním táboře Oasa musa v r. 1995. O rok později tato mladá dvojice, časem rozrostlá o baskytaristu Zbyňka Jandíka, obsadila 3. místo mezi kapelami na Folkovém kvítku a v r. 1997 ho, stejně jako Dětskou portu, vyhrála! Vítězství na FK jim otevřelo dveře na „dospělácké“ festivaly, včetně těch největších. Již od r. 1995 pořádali Toman a lesní panna v domovských Blovicích pravidelné koncerty s hudebními hosty a její popularita časem vůčihledně rostla. Zbyněk v r. 2000 sice odešel, ale skupinu účinně posílila kytaristka a zpěvačka Mirka Králová (dnes Nývltová). O něco později přibyl také kytarista Martin Skala (už tehdy, stejně jako dnes, člen skupiny Ginevra), který v r. 2003 ze studijních důvodů (konzervatoř) Tomana a lesní pannu, krátce před startem v Notování, opustil. Přesto se o dalším roce na kapelním webu píše:

Mirka
Mirka
foto: Houbák
„Rok 2004 byl pro Tomana a lesní pannu mimořádně úspěšný. Vyhráli soutěž Notování pod Vyšehradem, postoupili z 1. místa v oblastním kole Trampské Porty do semifinále, které se konalo v Ústí nad Labem. Zde byli opět úspěšní a porota je poslala až do finále. V tomto roce se také, vůbec poprvé, zúčastnili "boje" o krtečka na festivalu Zahrada v Náměšti na Hané. Pak přišla Samsonova Muzika, kde vyhráli open scénu, večer si zahráli na hlavní scéně, a tak v roce 2005 budou Muziku zahajovat. Ještě v roce 2004 stihla tato trojice muzikantů natočit své první oficiální cd, které čeká na vydání.“

Rok 2005 byl pro kapelu jedním z nejúspěšnějších. Nejen že vyšlo její debutové album Na štěstí sáhnout, ale v témže roce absolvovala rekordní počet vystoupení a přivezla si vavříny i z mnohých soutěží, kterých se zúčastnila… A v závěru roku pozval Tony Linhart Tomana a lesní pannu jako hosta do Potlachu v Malostranské besedě, kde mu Romča (na jeho přímý dotaz) vysvětlila, že lesní panna je každá, která o to nepřišla v lese… A Mirka se toho roku, už v létě, stala držitelkou titulu Miss Porta.

Čas oponou trhnul. Pavel se už dávno odstěhoval z Blovic do Plzně, Mirka žije v Praze a Romča zůstala v Blovicích sama samička… Proto si v r. 2005 založila (k několika kapelám, ve kterých působí většinou jako baskytaristka) s blovickými kamarádkami dámskou pěveckou formaci Přelet M. S., která se časem stala úspěšnější než Toman a lesní panna, kteří od r. 2007 počet svých vystoupení značně omezili… Musím přiznat, že sláva našich prosincových hostí v posledním čase poněkud vybledla… Poslední záznam o vystoupení na jejich webu je z r. 2010, další tam nejsou… Ale taky tam není informace o tom, že jejich zatím poslední mejdan proběhl v září 2012, při svatbě Mirky a Libora Nývltových. Jenomže tam nešlo o přelešťování kapelní slávy - na to dojde až ve druhé části programu Notování, již tento čtvrtek v Music City Clubu! Moc se na vás všechny těšíme.

P. S.: Více informací o Notování se dozvíte na jeho stránkách. Rozpis desátého ročníku s internetovými odkazy a videoukázkami je na profilu Rady Notování.
Přelet M.S.
Přelet M.S.
foto: Jarda Síbrt

Sdílet na...
Kam dál?

» Pernštejnská fortuna – pestrá, slunečná a nezapomenutelná (Jana Štěpánková)

» 4 zdi jen tak tak aneb Přejem vám život ve znamení Vah (Miloš Keller)

» Poslední základní kolo VIII. ročníku Notování je za dveřmi! (Rada Notování)

» (Ne)tuctový Pitkovický Folk (Klokan)

» Jen tak tak bude!!! (Pavel Jarčevský)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib