gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

22.11.2006 Dušicková slavnost pod Vyšehradem (Olga Harfelová )    PDF Tisk Email
Reportáže

Pokud jste ve čtvrtek 2.11. zamířili do Trojické, mohli jste se zúčastnit jedné dušičkové slavnosti. Tak totiž Cimbura nazval další kolo hudební soutěže Notování pod Vyšehradem, které krátce po půl osmé večerní začalo.

Celou slavnost zahájilo duo Quaoar tvořené sestrami Zuzkou a Klárou Vytiskovými. Společně vystupují od roku 2002 a na Notování soutěžily již po čtvrté. Děvčata zahrála dvě písničky a protože se kromě folku věnují i klasické kytaře, zazněly i dvě instrumentální skladby. Bylo to něco, co v rámci soutěže ještě nikdy nikdo nezkusil a bylo to dobře, skladba El Vito se totiž u diváků umístila na 4.-5. místě. Jak tak koukám, jsou jim pro listopadové kolo čtyřky nejspíš souzené, v celkovém pořadí totiž skončily jako čtvrté se čtyřiceti hlasy.

Před další kapelou nás Belmondo seznámil s novou pravidelnou rubrikou Notování - otevřel okénko nazvané Zprávy z měsíce. Tentokrát se jednalo o měsíc říjen a dozvěděli jsme se např. to, že v roce 2 252 006 bude konec lidstva. Těsně před zavřením

foto: Katka Esserová ©

Vítěz tohoto kola Notování, Michal Vaněk

foto: Katka Esserová ©

 okénka vyhlásil ještě soutěž o volnou vstupenku na některý z příštích pořadů. Diváci měli uhodnout, co má společného medvídek Pú a Hurvínek. Tak co, věděli byste to?

Ale to už je na scéně připravena kapela Fénix. Původně vzešla z vodáckého oddílu a její původ a historie jsou pečlivě zmapovány na kapelním webu. Nám pětice muzikantů zahrála čtveřici písniček, které si v hledišti poslechl i jeden z jejich bývalých členů - Lukáš Vořech Pokorný. V konkurenci celého večera se kapela nakonec umístila na šestém místě.  

Po kapele nastoupil písničkář Jiří Šmidt s dvanáctistrannou kytarou soutěžící už podruhé. Jeho písničky byly sice příjemné, ale musím říct, že mi po jeho vystoupení v hlavně neutkvěly. Celkově však publikum zaujaly o něco více, než předchozí kapela a Jiří tak obsadil páté místo.

Následovala trampská kapela z Přerova s názvem Špunt. S názvem tak krátkým a snadno přeslechnutelným, že jim bylo doporučeno přejmenovat se třeba na Zátku. Co ovšem nepřeslechnete, to jsou jejich trampské písničky, jak dosvědčuje i výčet úspěchů této kapely zejména na trampských festivalech a přehlídkách. V letošním roce např. postoupili na Trampskou Portu do Ústí, kam se probojovali ze 2. místa v Bludově; na Tovačovském portále byli druzí, stejně jako na Náměšťské placce no a na naší dušičkové slavnosti skončili díky diváckým hlasům třetí.

Kapelu opět vystřídal písničkář, Michal Vaněk z Nového Boru. Ten měl v den svého vystoupení za sebou mnoho cestovatelských zážitků, protože si jel do Prahy koupit novou kytaru, s ní se vracel domů pro klávesy a pak přijel opět do Prahy, aby nám svou novou kytaru mohl předvést. Stalo se tak vlastně pouze v jediné ze čtyř soutěžních písní a byla to premiéra hned dvojnásobná. Jednalo se totiž o písničku, kterou Michal dopsal den před soutěží. Kytaru nám měl ale možnost ukázat ještě jednou, protože právě on u diváků s 57 hlasy zvítězil, a tak mu patřil úplný závěr večera.

Poslední vystupující, kapela Netřísk, byla služebně nejmladším soutěžícím. Vznikli letos krátce před základními koly obou Port, kde si vybojovali postup na Portu v Jihlavě. Od té doby vlastně ani moc nehráli, ale to vůbec nebylo znát. Důkazem toho budiž i to, že jejich písnička Marjánka se umístila na 2.-3. místě a Černá křídla dokonce na místě prvním. A kdo pozorně četl celý článek už ví, že jako kapela obsadili druhé místo a protože pořadatelská rada měla stejný vkus s diváky a na nejvyšší příčku vybrala také Michala Vaňka, stali se Netřísk druhým postupujícím.

Po přestávce, během níž přítomní diváci hlasovali, vystoupil Petr Rímský mající trochu strach, neboť dlouho nesoutěžil. Protože mu jeho kytara ze začátku nějak nehrála, musel nejprve zjistit, kde mu tam co umřelo. Že by to bylo těmi dušičkami? Když se ale kytara konečně umoudřila, sdělil nám pravý důvod svého vystoupení: byl vybrán jako star večera hlavně proto, že je stár a brzy bude superstar (nebo super stár?). Zahrál jak písničky svoje, tak i pár od pánů Ježka, Voskovce a Wericha určených ke společnému zpěvu, i když většina přítomných si buď pamatovala pouze refrény, nebo se styděla zpívat. Jakmile si ale všiml, že už má porota hlasy spočítány, snažil se svůj recitál ukončit, což se mu nakonec přes nesouhlasná gesta pořadatelů i potlesk diváků podařilo. A tak jsme se mohli dozvědět výsledky a tady jsou ještě jednou pěkně pohromadě:

Pořadí účinkujících:
1. Michal Vaněk (57 hlasů)
2. Netřísk (51)
3. Špunt (49)
4. Quaoar (40)
5. Jiří Šmidt (31)
6. Fénix (22)

Pořadí písniček:
1.      Černá křídla (Netřísk) -  17 hlasů
2.-3. Počítání oveček (Michal Vaněk) a Marjánka (Netřísk) - 16 hlasů
4.-5. El Vito (Quaoar) a Pod horou Klíč (Michal Vaněk) - 15 hlasů        

A co říci na závěr? Možná řešení hádanky, kterou jsem v úvodu zmínila. Tak pokud to ještě nevíte, oslavily obě postavičky v říjnu krásné 80. narozeniny.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib