gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

23.06.2009 Notování obrazem a slovem – finále VI. ročníku (Cimbura)    PDF Tisk Email
Reportáže

Pošesté a naposledy se konalo finále Notování pod Vyšehradem! Přesněji, naposledy se konalo finále Notování v podvyšehradském P-klubu Trojická 10 v Praze 2. Konalo se ve čtvrtek 4. června 09 a bylo o něco slavnostnější, než kdy jindy. Mělo dva hosty, Danu Houdkovou a Pepu Streichla (který k nám, ze všech hostí, které jsme za šest let měli, vážil nejdelší cestu), mělo výborného moderátora Honzu Dobiáše a mělo velmi krásné ceny, takže se měli diváci na co koukat a muzikanti na co těšit. Diváků bylo hodně a nemálo bylo i muzikantů, takže sál byl tentokrát zcela zaplněn.

Jedenáct velmi krásných upomínkových cen nazvaných Žejdlík na hudební nápady vzniklo, díky přátelské nabídce velkého hudebního fandy a příznivce soutěže Petra Cihelky, v dílnách sdružení Stéblo v Boroticích u Dobříše. Na začátku byla nezávazná, takřka žertovná konverzace a na konci jedenáct válcových keramických, notičkami zdobených nádob, které měly ve víčku, každá, zavěšeno keramické zvonivé srdíčko a byly tak originálními zvony znějícími každý jiným tónem. Pořadatelská rada Notování pod Vyšehradem touto cestou děkuje členům sdružení Stéblo za krásnou práci, kterou pro naši soutěž vykonali.

Vedle zmíněných Žejdlíků na hudební nápady vidíte na této fotografii putovní cenu soutěže, Harfu kněžny Libuše, škarohlídy prohlašovanou za načančanou valchu, palmu vítězství a památeční cédéčka s výběrem nahrávek z tohoto ročníku pro finalisty. Takto byly ceny a upomínkové předměty vystaveny na stolečku pod scénou. Program na ní otevřela, aby nikdo z finalistů nehrál na nevýhodné, úplně první pozici,… …loňská vítězka Dana Houdková se svými spoluhráči, Helenou Markovou (saxofon, whistle) a nováčkem tria Milošem Janatou (djembe), který po loňském vítězství vystřídal multiinstrumentalistu Marcela Jakubovieho. Ti, kteří je viděli poprvé, byli nadšeni. A pochvalně mručeli i pamětníci. Danin autorský růst i zvuk kapely se po loňském vítězství nezastavily ve vývoji, který se zdá býti stále velice pozitivním. Dobře tak!

Vedle zmíněných Žejdlíků na hudební nápady vidíte na této fotografii putovní cenu soutěže, Harfu kněžny Libuše, škarohlídy prohlašovanou za načančanou valchu, palmu vítězství a památeční cédéčka s výběrem nahrávek z tohoto ročníku pro finalisty. Takto byly ceny a upomínkové předměty vystaveny na stolečku pod scénou. Program na ní otevřela, aby nikdo z finalistů nehrál na nevýhodné, úplně první pozici,…

…loňská vítězka Dana Houdková se svými spoluhráči, Helenou Markovou (saxofon, whistle) a nováčkem tria Milošem Janatou (djembe), který po loňském vítězství vystřídal multiinstrumentalistu Marcela Jakubovieho. Ti, kteří je viděli poprvé, byli nadšeni. A pochvalně mručeli i pamětníci. Danin autorský růst i zvuk kapely se po loňském vítězství nezastavily ve vývoji, který se zdá býti stále velice pozitivním. Dobře tak!

Soustředěný výraz houslisty Petra Fanty a kytaristky Lenky Cajthamlové vypovídá o nasazení, se kterým šel do finále celý Jolly Band. Ve svém vystoupení vsadili na tři písničky a instrumentálku Vážka, vyzkoušené ve dvou předchozích soutěžních večerech a dlužno říci, že výběr se jim ne úplně povedl. Tím se určitě připravili, i když hráli dobře, o nějaký ten bodík, zejména mezi pravidelnými diváky Notování. Písničkář Michal Vaněk si pozval jako hosta svoji dceru, klárinetistku Katku. Jakkoliv jsem chválil jeho suverénní vystoupení v základním kole, tentokrát jsme byli svědky snaživého, ale zbytečně upovídaného recitálku, jehož písničky, žel, nezněly vždy úplně čistě. Domnívám se, že vystoupení poznamenala nervozita pramenící z finálovosti večera a malé zkušenosti otce a dcery Vaňkových ve společném hraní na veřejnosti. Škoda…

Soustředěný výraz houslisty Petra Fanty a kytaristky Lenky Cajthamlové vypovídá o nasazení, se kterým šel do finále celý Jolly Band. Ve svém vystoupení vsadili na tři písničky a instrumentálku Vážka, vyzkoušené ve dvou předchozích soutěžních večerech a dlužno říci, že výběr se jim ne úplně povedl. Tím se určitě připravili, i když hráli dobře, o nějaký ten bodík, zejména mezi pravidelnými diváky Notování.

Písničkář Michal Vaněk si pozval jako hosta svoji dceru, klárinetistku Katku. Jakkoliv jsem chválil jeho suverénní vystoupení v základním kole, tentokrát jsme byli svědky snaživého, ale zbytečně upovídaného recitálku, jehož písničky, žel, nezněly vždy úplně čistě. Domnívám se, že vystoupení poznamenala nervozita pramenící z finálovosti večera a malé zkušenosti otce a dcery Vaňkových ve společném hraní na veřejnosti. Škoda…

Zkušená kapela Jarabáci předvedla s úsměvem svůj vysoký standard. Vedle tří písniček, které jsme slyšeli již v přechozích kolech, své vystoupení humorně okořenila novinkou ve svém repertoáru, písní Juliska, věnovanou stadionu TJ Dukla Praha, v jehož okolí vyrůstal její autor, Ondra Kudyd Tichý, kapelník Jarabáků. Dobře se bavili nejen pamětníci, ale i my, kteří duklácký stadion před dvaceti a více lety nepamatujeme. Výborně! Spíše literát než hudebník Honza Donald Jícha si pozval jako hosta, vedle kontrabasisty Jendy Kříženeckého, tentokrát i svoji ženu, houslistku Kláru. A že se jejich vystoupení hudebně zadařilo, to je, jak mi Donald řekl, především zásluhou péče, kterou zvuku tria věnoval Jenda. Vystoupení s jednou novinkou, vtipným pseudoirským Reality reelem, zaslouženě sklidilo ohlas, který napovídal dost jednoznačně, kdo bude vítězem.

Zkušená kapela Jarabáci předvedla s úsměvem svůj vysoký standard. Vedle tří písniček, které jsme slyšeli již v přechozích kolech, své vystoupení humorně okořenila novinkou ve svém repertoáru, písní Juliska, věnovanou stadionu TJ Dukla Praha, v jehož okolí vyrůstal její autor, Ondra Kudyd Tichý, kapelník Jarabáků. Dobře se bavili nejen pamětníci, ale i my, kteří duklácký stadion před dvaceti a více lety nepamatujeme. Výborně!

Spíše literát než hudebník Honza Donald Jícha si pozval jako hosta, vedle kontrabasisty Jendy Kříženeckého, tentokrát i svoji ženu, houslistku Kláru. A že se jejich vystoupení hudebně zadařilo, to je, jak mi Donald řekl, především zásluhou péče, kterou zvuku tria věnoval Jenda. Vystoupení s jednou novinkou, vtipným pseudoirským Reality reelem, zaslouženě sklidilo ohlas, který napovídal dost jednoznačně, kdo bude vítězem.

Sdružení Krystyna a přátelé, které procházelo soutěží přinejmenším stejně úspěšně jako Donald a jeho hosté, vystoupilo v bezprostředně následující sadě. Zahráli výběr písní z vystoupení v předchozích kolech a, přesto že ještě odpoledne zkoušeli, výkon na scéně nebyl tak dokonalý jako v předchozích kolech. Že by finálová tréma? I kdyby, byli natolik dobří, že skončili na druhém místě se ztrátou jen 3 diváckých bodů na vítězného Donalda! Fanda Pastor, Albína Pethsová, Míra Cuchal a Renda Křepela, čili Frýda & company, tři roky spolu, z toho poslední dva v Notování. Začínali jako parta velmi dobrých sólistů, dnes jsou velmi dobře sehranou kapelou, která bude pozítří, 25. června 09 od 19.15 reprezentovat Notování na Rádiu Proglas v pořadu Jak se vám líbí. Poslechněte si je, stojí to za to, naši diváci jim přiklepli 3. místo mezi 36 soutěžícími VI. ročníku!

Sdružení Krystyna a přátelé, které procházelo soutěží přinejmenším stejně úspěšně jako Donald a jeho hosté, vystoupilo v bezprostředně následující sadě. Zahráli výběr písní z vystoupení v předchozích kolech a, přesto že ještě odpoledne zkoušeli, výkon na scéně nebyl tak dokonalý jako v předchozích kolech. Že by finálová tréma? I kdyby, byli natolik dobří, že skončili na druhém místě se ztrátou jen 3 diváckých bodů na vítězného Donalda!

Fanda Pastor, Albína Pethsová, Míra Cuchal a Renda Křepela, čili Frýda & company, tři roky spolu, z toho poslední dva v Notování. Začínali jako parta velmi dobrých sólistů, dnes jsou velmi dobře sehranou kapelou, která bude pozítří, 25. června 09 od 19.15 reprezentovat Notování na Rádiu Proglas v pořadu Jak se vám líbí. Poslechněte si je, stojí to za to, naši diváci jim přiklepli 3. místo mezi 36 soutěžícími VI. ročníku!

Druhý host finále, Pepa Streichl, si pozval jako spoluvystupujícího kolegu z Jamajzu (a polovinu v tomto ročníku soutěžících Svitků) klarinetistu Jiřího Svítka. Shodou okolností se sešlo v Trojické několik diváků, kteří Pepu v poslední době viděli několikrát a jednoznačně se shodli, že jeho půlhodinový recitál s Jirkou Svítkem byl snad nejlepším vystoupemím, které za poslední měsíce Pepa měl! Potom se ujal slova Belmondo, aby rozdělil upomínkové ceny a vyhlásil výsledky VI. ročníku Notování. Ceny předával předseda pořadatelské rady Olda Dolejš a např. šéf agentury Kubahudba Jakub Moravec, když cenu přebíral, ukazoval, že on prý nic, to všechno vládce aparátu Vojta Samohel. Upomínkovou cenu vyrobenou v dílnách sdružení Stéblo dostali všichni filalisté a samozřejmě i…

Druhý host finále, Pepa Streichl, si pozval jako spoluvystupujícího kolegu z Jamajzu (a polovinu v tomto ročníku soutěžících Svitků) klarinetistu Jiřího Svítka. Shodou okolností se sešlo v Trojické několik diváků, kteří Pepu v poslední době viděli několikrát a jednoznačně se shodli, že jeho půlhodinový recitál s Jirkou Svítkem byl snad nejlepším vystoupemím, které za poslední měsíce Pepa měl!

Potom se ujal slova Belmondo, aby rozdělil upomínkové ceny a vyhlásil výsledky VI. ročníku Notování. Ceny předával předseda pořadatelské rady Olda Dolejš a např. šéf agentury Kubahudba Jakub Moravec, když cenu přebíral, ukazoval, že on prý nic, to všechno vládce aparátu Vojta Samohel. Upomínkovou cenu vyrobenou v dílnách sdružení Stéblo dostali všichni filalisté a samozřejmě i…

…speaker večera a stálý host pořadatelské rady Honza Dobiáš, který finálový večer výrazně obohatil svým dokonale připraveným průvodním slovem. Zkrátka nepřišli ani hosté Dana Houdková a Pepa Streichl a jeden památeční Žejdlík na hudební nápady odnášel Jirka Svítek pro svoje další domovské hudební těleso, Osadu Zlaté Oči, která měla v soutěži nejúspěšnější píseň roku. A pak přišlo to hlavní! Potom, co Honza Donald Jícha převzal svůj upomínkový Žejdlík a CD, jako všichni finalisté, a byl dekorován palmou vítězství a odměněn velikým dortem (který dal po konceretu v plen všem přítomným), předala mu loňská vítězka Dana Houdková putovní cenu soutěže, Harfu kněžny Libuše! Zejména útlocitné čtenářky tohoto listu si jistě všimnou výrazu bezmezného štěstí v tvářích obou umělců. Ach!

…speaker večera a stálý host pořadatelské rady Honza Dobiáš, který finálový večer výrazně obohatil svým dokonale připraveným průvodním slovem. Zkrátka nepřišli ani hosté Dana Houdková a Pepa Streichl a jeden památeční Žejdlík na hudební nápady odnášel Jirka Svítek pro svoje další domovské hudební těleso, Osadu Zlaté Oči, která měla v soutěži nejúspěšnější píseň roku. A pak přišlo to hlavní!

Potom, co Honza Donald Jícha převzal svůj upomínkový Žejdlík a CD, jako všichni finalisté, a byl dekorován palmou vítězství a odměněn velikým dortem (který dal po konceretu v plen všem přítomným), předala mu loňská vítězka Dana Houdková putovní cenu soutěže, Harfu kněžny Libuše! Zejména útlocitné čtenářky tohoto listu si jistě všimnou výrazu bezmezného štěstí v tvářích obou umělců. Ach!

 

Šestý ročník Notování je za námi! Chcete si ho zopakovat? Otevřete si v záhlaví FOLKtimu složku Rubriky, klikněte na kolonku Notování a můžete vyrazit zpět řekou času nejen do září 2008, kdy tento ročník začal, ale až do ledna 2005, kdy se na tomto serveru začalo o Notování psát! A zajímá-li Vás více fotek z finále, navštivte galerie Rejky Balcarové a Paparaciho Šámala ze kterých jsem vybíral pro tuto reportáž. Můžete tam vidět Donaldův vítězný dort, nebo jeho dceru Barborku, která byla v právě završeném věku 10 týdnů nejmladší návštěvnicí Notování všech dob a další zajímavé obrázky. A pozítří, ve čtvrtek 25. června 09 si můžete v 19.15 poslechnout na http://www.proglas.cz/ výšezmiňovaný živý rozhovor a koncert Frýdy & company! Repríza bude v sbotu 27. června od 15 hodin.

Sedmý ročník Notování je před námi! Začíná ve čtvrtek 10. září 09 od 19.30 v klubu Kocour v KD Gong v Praze 9 – Vysočanech. Hostem prvního základního kola bude zbrusu nová, nezkušená dívčí kapela Triobab tří zkušených muzikantek Rejky Balcarové, Dany Houdkové a Krystyny Skalické. A proslýchá se, že si dámy přivedou zahraničního hosta!


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Kuba B.  - Lepší a lepší   |82.209.3.xxx |24.06.2009 09:39:35
V posledních měsících jsem viděl 3 koncerty Pepy Streichela. Blues sklep, Notování a Vyšehraní. A Cimburo máš pravdu. Pepa je koncert od koncertu lepší a lepší. Snad můžu říct že po dlouhé nemoci (od r. 1995) je Pepa opět zpátky v plné síle. Obdivuji ho! Kuba.
Duklák   |86.49.10.xxx |24.06.2009 10:02:07
Já myslel, že to psal jako vždy Cimbura, ale ten zcela jistě pamatuje trio Novák,Pluskal a Masopust a Julisku, kam moc lidí nechodilo,protože těmto geniálním "lampiónům" moc nefandili.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib