gototop
06.10.2017 Poprvé z Notování (Miloš Keller)    Tisk
Reportáže
Notování prožívá patnáctý ročník, já pamatuji jeho začátky v Trojické, a až zase v posledních dvou – třech letech jej navštěvuji pravidelně. Pravidelné a detailní reportáže píše kolega a kamarád Balík přímo při vystoupení jednotlivých interpretů, ale v druhém letošním kole (Notování se koná se vždy první čtvrtek v měsíci ve vysočanském Music City Pointu) chyběl, a tak jsem si řekl, že zaskočím. Nebude to sice on-line, ale bylo by škoda, kdyby o tomto kole nevznikl zápis, neb to bylo kolo za dobu, kdy Notování sleduji – podle mě – asi nejsilnější. Opravdu jsem byl poprvé za dva-tři roky na rozpacích, jak vybrat 10 z 24 písní a komu dát preferenční hlas.
Druga
Druga
foto: Rejka Balcarová
Začínala Druga – je příjemné konstatovat, že se naučili hrát a zpívat, že intonovali a jejich písně měly výraz. I jejich počet členů se značně rozšířil Nicméně, zatímco třeba v předkolech Porty v minulosti upoutávala pozornost intonace a chyby v hraní, nyní se bohužel soustředila pozornost na texty – a to je stále pole neorané. Druga se věnuje tzv. pohanským tématům a zde zůstávají v rovině prvotního okouzlení. Rozpaky násobí opakováním nejnevhodnějších sloganů. Ale stejně – od doby, co jsem je viděl naposledy, udělali veliký pokrok. Tyhle nahrávky bych hned vyměnil za ty, co mám v rádiu. Skoro jsem jim chtěl dát hlas.
Ruda Hancvencl
Ruda Hancvencl
foto: Rejka Balcarová
Po nich šel jediný sólista toho večera – Ruda Hancvencl. Jak napsal můj kolega a kamarád Pavel Rada na FB bezprostředně po vystoupení - „Spousta vtipu a málo muziky. Ale pobavil.“  Kdoví proč mi připomínal Martina Hejnáka. Výrazný, expresivní až divadelní projev, vtipné texty, kterým ale byla muzika ne podřízena, ale zotročena. Trochu měl smůlu v té konkurenci, na běžném portovním kole by asi postoupil. Ale aspoň nefňukal, nebyl rozervaný a hledající. Má ujasněno.
Pětník
Pětník
foto: Rejka Balcarová
Po Rudovi šel na řadu Pětník. Acapellové vokální sdružení, vedené Honzou Hučínem, nyní čtyřčlenné. Předvedli bezchybný vokální výkon, vynikající aranže čtyř hlasů, citlivý výběr písní (jen jedna vlastní, bylo zajímavé slyšet jejich úpravu např. Tunelu jménem Čas nebo Holky od koní). Ovšem tady je trochu kámen úrazu – technicky a výrazově dokonalí (práce Honzy Hučína s výběrem slabik do doprovodných zvuků je geniální), ale  trochu zapomínají na pestrost repertoáru. Stokrát raději bych od nic slyšel třeba No tak jo. Možná je to tím, že je znám tak dlouho, tak vím co umějí s vlastním repertoárem. Ti, kdož je slyšeli poprvé, byli unešeni i tak.
Horana a syn
Horana a syn
foto: Rejka Balcarová
Myslel jsem si, že mám vrcholy večera za sebou, ale mýlil jsem se. Charismatické slovenské duo Horana a syn předvedlo esenci slovenského smyslu pro lidovou hudbu, přetavenou do vlastních písní i s jistou dávkou černého či suchého humoru. Střídmý hudební doprovod a úžasná bezprostřednost, pramenící i z jejich údajného způsobu života (střední Slovensko, samota, bez elektřiny apod.). Naprosto jiný zážitek, než jsme zvyklí z folklórních slovenských kruhů slýchat – a přitom tak současné a aktuální. Tohle byl asi největší objev večera, byť v soutěži kvality byly ještě dvě další želízka v ohni.
LeDva
LeDva
foto: Rejka Balcarová
Skupinu LeDva jsem neočekával nijak napjatě, neb je trochu znám a mám je zaškatulkované. Ale na pódiu Notování jako by je někdo polil živou vodou. Dynamický, moderní, sebevědomý folk, otevřený k posluchačům, pestrý a výrazný. A vtip v textech. Opět – hned bych vyměnil dosavadní nahrávky za ty, co jsem slyšel na Notování.
PMC band
PMC band
foto: Rejka Balcarová
A bomba nakonec – královéhradecké, sotva plnoleté trio PMC band (Petr Matyáš Cibulka band). Muzika na pomezí rocku a folku (ale ne folkrock), dynamická, dravá, bezprostřední a bez skrupulí vyprávějící o životě teenagerů a o tom jak vidí svět okolo sebe. Perspektivní kapela i tvorba. Doufám, že až se přihlásí do východočeského kola Porty, tak je kolega a přítel Troníček bez váhání pošle do Řevnic. Jinak přijeďte do Prahy.
Na tomhle kole Notování jste prostě měli být. To se hned tak neopakuje. Na webu Notování se dozvíte výsledky, já jen doplním, že hostem večera byla skupina Frýda and Comp. zezPlzni a že byli jako vždy bluegrassově výborní.
Kompletní výsledky diváckého hodnocení: http://www.notovani.cz/vysledky-2-zakladniho-kola-xv-rocniku-notovani-5-10-2017/
Fotogalerie: http://www.notovani.cz/aktualni-xv-rocnik/

Sdílet na...
Kam dál?

» Notování se skupinou Bodlo (Karel Vidimský - Cimbura)

» Vánoční Šantré s Pětníkem již tento pátek (Šantré)

» Notování - soutěž takřka mezinárodní! (Rada Notování)

» Notování minule (4. ledna) a příště (1. února) (Karel Vidimský - Cimbura)

» Výsledky 2. semifinále X. ročníku Notování (Rada Notování)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib