gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

10.10.2021 Říjnové Notování (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Reportáže
Martin Ježek
Martin Ježek
foto: Rejka Balcarová
Je dobře, že se soutěžní seriál Notování po roční pauze opět rozběhl. První základní kolo bylo však tak uširvoucí, že jsem o něm raději nepsal, abych mladým nadějným interpretům nebral chuť do hraní, i když některým by to spíš prospělo a jejich okolí taky.
Druhé, říjnové, kolo (7. října 2021) bylo o něčem zcela jiném. Otevíral Alfasrnec, trio, které hrálo svižné písně s vtipnými texty, příjemná původní country, i když se ji snažili vydávat za všelijaké jiné žánry, včetně ska. Jen jednou spadl řemen, poezie jim prostě moc nejde. Pro mě to bylo milé překvapení na úvod, a kdyby mi poslali své písničky Šalingrad, Paranoik nebo Kovboj do rádia, vůbec bych se nezlobil.
Erdela Teriérová
Erdela Teriérová
foto: Rejka Balcarová
Druhým účinkujícím byl Martin Ježek. První, co mě napadlo, bylo: „Pavel Čadek s klávesami“ – a to je veliká pochvala. Silné melodie, bez zbytečného zdržování a natahování, výrazově úsporný a přesný. Nejsilněji působila skladba Ticho a mráz, jakkoliv se odlišovala od těch, které jsem popsal před několika slovy. 
Třetím soutěžícím byl Aleš Pokorný a hosté. Hráli, řekněme, soft folk, výborná byla rytmika a housle. Bohužel jsem měl dojem, že hráli 4x jednu a tu samou písničku.
Čtvrtá Erdela Teriérová vzbuzovala svou přezdívkou naděje, ale bohužel je nesplnila. Abych použil opět přirovnání, myslel jsem si, že soutěží Lenka Plačková. Ale špatné to nebylo, prostě zpěvačka s kytarou a osobními zeměpisnými vyznáními, u kterých bylo někdy obtížné vysledovat smysl. Nejlepší z nich bylo to o Českém středohoří, i když tuším, že tam nějaké drobné zeměpisné nepřesnosti byly. U Broumovské pak byla i drobná vykolejení z vazby. Nejlepší text byl nakonec „mňau, mňau, mňau“. U jedné písně jsme se v publiku shodli, že nám zní jako motiv od Pink Floyd.
The Folks
The Folks
foto: Rejka Balcarová
Nu, a maraton uzavírali The Folks. Zkušení muzikanti z různých sestav, které si už jméno vydobyly (např. Jarabáci, Načas nebo Šantré). Vyspělý sebevědomý projekt, dynamický moderní projev, přitom stále mile folkový, bez experimentů a přitom současný. Balvan, Plout dál, Můj milej – poslechněte si to, doporučuju. Také zaslouženě bodovali asi nejen u publika.
Lu's &
Lu's &
foto: Rejka Balcarová
A pak host, Lu's &, kteří potvrdili, že je porota na pražském kole Porty vybrala správně a porotě v Řevnicích v podstatě nezbylo už nic jiného, než jim udělit první cenu. Celkově skvěle sehraná parta, vynikaly housle a samozřejmě frontmanka kapely Loes, která je zdatná i jako sólistka. Hráli nejen folk, ale bylo slyšet, že inklinují i ke country či dokonce bluegrassu. Obdiv k češtině Loes, která je v Čechách teprve třetím rokem. Na jejich album se vysloveně těším. Momentálně Loes soutěží ve Folkových stupních Countryradia s písní Good Things.
Večer výjimečně moderoval Michal Bechyně, a tak jsme byli ušetřeni adorace Komety a já si svoje vtipy o Brnu pro Belmonda musím schovat na listopad. A šlo mu to dobře. Jen ovládání projektoru bude třeba doladit, protože důležitý seznam písní a interpretů měl menší prostor než reklamy a sponzoři.
 
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib