gototop
05.11.2013 Notování 7. listopadu 2013 a taky před měsícem (Rada Notování)    Tisk
Zajímavosti
Již do třetího základního kola vstupuje tento čtvrtek v 19:30 jedenáctý ročník písničkové soutěže Notování. Scéna Music City Clubu tentokrát uvítá mezi soutěžícími jediného Pražana, písničkáře Hynka Žirovníckého, zbytek soutěžících tvoří mimopražské kapely - Jen tak z Plzně, Naopak z Dobříše a České Lípy, Repass z Brna a Vítr ve vlasech z Litvínova - a plzeňské duo My tři, dost možná s nehrajícím kapelníkem v hledišti. Mezi těmito soutěžícími si můžete vybrat favority a pokusit se je svými hlasy postrčit soutěží dál.

Recitál hosta po přestávce bude tentokrát patřit skupině Jarabáci, která na konci minulého tisíciletí, jako šestičlenná kapela, vyhrála Portu, v roce 2009 se zúčastnila, jako čtyřčlenná, finále šestého ročníku Notování a nyní, jako tříčlenná je ještě lepší. Jaká asi bude, až z ní zbyde jenom přespolní spolupracovník, textař a grafik David Konopáč?

Kapelník Jarabáků Ondřej Kudyd Tichý
Kapelník Jarabáků Ondřej Kudyd Tichý
foto: Alena Šustrová
Výsledky druhého kola už znáte, ale informace o tom, jak zahráli soutěžící zatím na stránkách FOLKtimu nebyla. Napsal ji stálý host Rady Notování Petr Vohnout - Balík, známý též pod indiánským jménem Fčela fšech Port. Zde jsou jeho poznámky:

Hned na úvod byla Past. Název mi nic neříkal a tak jsem byl lehce „v očekávání příštího“. Zaujali mě i proto, že jsou z Plzně. V tomhle městě jsem se totiž začal kolem muziky motat i já. Dvě kytary podepřené baskytarou dávaly vyniknout velmi solidnímu sólovému altovému vokálu Ilony Ubryové. Příjemné. Ve druhé skladbě nebyla rytmicky úplně dokonale „zmáknutá“ vyhrávka, ale nutno podotknout, že nebyla vůbec jednoduchá. Zvládli to ale s nadhledem. Velmi slušné. Frázování, dynamika skladeb a vůbec řemeslně dobré.

Strunovat - Slatiňany
Strunovat - Slatiňany
foto: Rejka Balcarová
Písničkář Michal Willie Sedláček (ex Růže v trní), podle úvodního slova Belmonda a Bubliny opět z Plzně, má dar hlasu. Příjemný plný timbre sametového až barytonu musí zaujmout. Hned mě napadla vzpomínka na Karla Zicha. Jak jsem si pak ověřil, nejen mě. I když Karel měl myslím hlas posazený trochu výš a Michal nepoužívá „zichato“. Tedy Karlovo typické vibrato. Zvládnutá kytara i zpěv, čisté, milé, příjemné.

Jako další se prezentovaly muzikantky - zkušené folkové AJETO. Znám dámy už dost dlouho, ze zkoušek i „z hraní“ dost dobře. Nějaký ten týden jsem jim, až do loňska, přitloukal perkusní nástroje. Takže mě nepřekvapil repertoár, ani interpretace. Nejvíc se mi líbila písnička Nevěřím. Měla největší „šťávu“. Celkově v pohodě.

Jirka Řehulka - Rosovice
Jirka Řehulka - Rosovice
foto: Rejka Balcarová
Folková, místy až folkrocková Kvinta nejsou žádní vyjukaní začátečníci. Je znát, že se po jevištích pohybují už jednadvacet let. Vyzrálý projev. Nástrojové obsazení španělka, klávesy (jinak manželé Tomáš a Lada Kunzovi) a basová kytara (Petr Elman) obstaralo dobře aranžovaný doprovod zpěvu. V Litvínově má dobrý folk tradici. Maně jsem vzpomněl, jak jsme se na Portách potkávali s Popelkami. Vystoupení Kvinty bylo zajímavé a „chutnalo mi“. Rozvlekle popisovat, že jsou dobří, považuji za zbytečné.

Jirka Řehulka jako obvykle nezklamal! Tohohle písničkáře sleduju už řadu let. A moc rád. Chytré, vtipné i přemýšlivé texty, průvodní slovo, které zujme. Kontakt s publikem navazuje okamžitě… Charismatický chlap s kytarou, co umí a ví, jak něco publiku sdělit. „Zaplaťpámbu“, že je. Má mezi našimi písničkáři své místo. Jako už často v minulosti mě jeho vystoupení potěšilo.

Strunovrat mě doslova „překotil“ skvělou bezpražcovou baskytarou Saši Freie, o výkonu houslistky Jitky Šottové nemluvě… Ten večer se opět povedlo dobře dramaturgicky vygradovat… Celkově hodně dobrý výkon, ze kterého alespoň pro mě čněla hlavně ta basa. Ne, nebyla neuměřená, nikam se necpala. Naopak, bylo jí přesně tolik, o kolik si repertoár říkal. Její sametový, měkký tón by byl ozdobou každé kapely… Omlouvám se ostatním členům kapely, že se o nich nerozepisuji, jenže - jak už jsem napsal - ta basa mě překotila. Ale nejen její zásluhou bylo vystoupení Strunovratu moc pěkným závěrem soutěžního bloku.

Těšíme se na setkání s vámi při 3. základním kole Notování, jakož i při kterémkoliv dalším! Jejich kompletní rozpis s videoukázkami hostí a s internetovými odkazy je na bandzonu Rady Notování. Všechny informace o Notování jsou na oficiálním webu soutěže http://www.notovani.cz/.

Sdílet na...
Kam dál?

» Notování s Jirkou Muchou & Janou Balejovou (Karel Vidimský - Cimbura)

» Zkuste Notování, ročník dvanáctý (Belmondo)

» Dubnové Notování (Miloš Keller)

» Výsledky 4. základního kola IX. ročníku Notování (Rada Notování)

» Notování minule (3. 5. 2018) a příště (7. 6. 2018) (Karel Vidimský - Cimbura)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib