gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

30.10.2014 Notování - reportáž z 2. a pozvánka na 3. kolo (Brigita Vidimská - Kytka)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
Ve čtvrtek 2. října probíhalo venku babí léto a vevnitř, v Music City Clubu, druhé základní kolo XII. ročníku Notování. I když venku vypadalo vše velmi idylicky, v Notování tentokrát zaúřadovaly nemoci všeliké.
Balík vás všechny pozdravuje, chtěl přijít, ale doktoři byli jiného názoru…,“ pravila Bublina. My všichni Balíka také pozdravujeme a jsme toho názoru, že se v příštím základním kole můžeme těšit na jeho nepřeslechnutelnou přítomnost.
Polovina LoukaBandu: kapelník Slávek a jeho „tajná zbraň“ Helén
Polovina LoukaBandu: kapelník Slávek a jeho „tajná zbraň“ Helén
foto: Rejka Balcarová
Úvodní vystoupení patřilo chomutovské skupině 3K&M. Tedy, skupině… na podiu byli jen dva, Karel Malcovský, „zašitý písničkář“, se kterým se známe už z minulého ročníku Notování, a jeho strýc a také písničkář Karel Končír. Třetí člen, basák Jiří Zvolánek, byl po nemoci a nemohl přijet. Oba výše jmenovaní Karlové se autorsky rovným dílem postarali o čtyři soutěžní písně. Dvě akustické kytary, dva hlasy, které ale ne vždy spolu ladily. Všechny čtyři písničky si byly dost podobné a všechny byly „na vážno“. Zůstal ve mně pocit, že život není vůbec jednoduchý…
(V diváckém hlasování na písničky se umísti na 4. až 5. místě s 21 body, zároveň získali 3 divácké preferenční hlasy.)
Život neměla jednoduchý ani další soutěžící, mladičká písničkářka Barča Černá ze Žebráku. Nemoc zaúřadovala na poslední chvíli, takže se Barča musela omluvit v den konání soutěže. Nemůže-li písničkářka zpívat, bývá to hodně na závadu. Tak brzké uzdravení přejeme a někdy příště…
Z Vrchotových Janovic přijela skupina Vektory. Je to tak mladá kapela, že ji ještě ani na netu nenajdete. Začali také velmi vážnou, až patetickou písní Havraní křídla. Život asi vážně není jednoduchý, musela jsem si opět říkat. Ale ne, hned další písničky tento pocit naštěstí zrušily a navodily veselejší atmosféru. Písničky píšou Adam a Lubomír Řeháčkovi a mě zaujala nejvíc Rady nám dej, kterou mandolína svižně popoháněla vpřed. A kdo se také nedal v tomto uskupení přeslechnout (v tom dobrém slova smyslu), byla zpěvačka Jana Litošová a Jaromír Veselý a jeho foukací harmoniky.
Skupina Marod - za basáka dobře zaskakovala Smajlí
Skupina Marod - za basáka dobře zaskakovala Smajlí
foto: Petr Vymětal
(V diváckém hlasování na písničky se umísti na 4. až 5. místě s 21 body, zároveň získali 3 divácké preferenční hlasy.)
Až z Ostravy přijel Marod. Nebyl to žádný nemocný jedinec, ale zcela zdravá MAtláškovic RODina. Mamka, taťka, synek, dcerka. Soutěžní set sestavili autorskými písničkami půl napůl z dílny táty Racka a syna Tesáka. Kapela má široký repertoár a tak každá písnička měla jinou náladu. Krvavý Joe pěkně klusal, Slivky byly tango zpívané „po našimu“ s choreografií ženské části kapely, Reason to be byla anglicky a zamilovaná a závěrečná Pod zemí byla věnovaná Ostravě. Soutěžní vystoupení pěkně uteklo, jen občas se mi zdálo, že otec Racek ne úplně uhlídal intonaci.
(V diváckém hlasování na písničky se umístili na 1. až 2. místě s 36 body; zároveň získali 4 divácké preferenční hlasy.)
Se Zdenkem Bartákem se už známe z X. ročníku Notování. Tentokrát přijel (a neměl to z Prahy daleko) se svým kamarádem, kytaristou Honzou Adamčíkem. Před těmi dvěma roky jsem si poznamenala: „Jak já si s chutí užila to, co od písničkáře očekávám! Jasné a sdělné písničky zahrané a zazpívané s přehledem, nadhledem, jistě a čistě.“ A tak jsem se těšila, protože písničky v provedení této dvojice jsem už slyšela a také jsem si je hodně a s chutí užila. Škoda byla, že na Notování Honza Adamčík asi neměl svůj nejlepší den. Nepřesné nástupy (nebo spíš velmi ležérní), spousta not „spadlých pod pult“. A nejvíc to bylo slyšet na úplné novince Dopisy. Ale já Ještě věřím, že příště to bude zase jak Za starejch časů. (Nedalo mi to, abych nevyužila názvy dalších dvou soutěžních písní.)
(V diváckém hlasování na písničky se umístili na 3. místě s 30 body; zároveň získali 1 divácký preferenční hlas.)
Soutěžní část večera uzavírala středočeská skupina LoukaBand, ověnčená interpretační Portou z Řevnic. Píšou o sobě: „Jsme folk-rocková parta čtyř zkušených a nadšených muzikantů, každý s vlastní bohatou hudební historií, kteří se potkali v r. 2012 a podlehli kouzlu společného hraní.“ Ano, to kouzlo radosti ze společného hraní bylo velmi patrné a spolehlivě zafungovalo. Oheň a žár, název písničky, která u posluchačů výrazně zabodovala, docela dobře charakterizuje to, co z muziky LoukaBandu jde. Cokoli psát, ale i číst, je málo. To si musíte poslechnout naživo!
(V diváckém hlasování na písničky se umístili na 1. až 2. místě s 36 body; zároveň získali 7 diváckých preferenčních hlasů.)
Zdenek Barták & Honza Adamčík řazeni z prava do leva.
Zdenek Barták & Honza Adamčík řazeni z prava do leva.
foto: Petr Vymětal
Než jsme spočítali a vyhodnotili všechna hlasování, nachystal se host večera. I tady došlo ke změně. Zrovna tento den nakonec nemohla vystoupit původně plánovaná skupina Lážo plážo. No, a jméno vystupujícího hosta tak trochu souvisí s tématem hámotě v titulku. Komu se ještě nestalo, aby si, trápen nějakým chorobným neduhem, neulevil slovíčkem „jauvajs“. Ano, byla to skupina Jauvajs, která pohotově přijela zahrát na Notování, i když její kapelník Kuba Linhart také nepatřil mezi nejzdravější, ale to v tomto kole bylo úplně normální. Přesto kapela Jauvajs svou irskou muziku rozbalila naplno. Oni to vlastně ani jinak neumí. Po více jak půlhodinovém hraní museli končit, i když to nikdo nechtěl. Za jejich poslední písničkou následovalo vyhlášení výsledků, Belmondovo moudro na cestu a příště … nashledanou.
To příště nastane 6. listopadu 2014 od 19:30 hodin v Music City Clubu a budou u toho Anna D z Vrkoslavic u Jablonce nad Nisou, Nautica z Jablonce nad Nisou, O.K.mžik z Příbrami, Past z Plzně, Jirka Řehulka z Rosovic u Dobříše a Daniel Vojtíšek z Kladna. Hosté večera tentokrát přijedou z Českých Budějovic. Situace s hostem tohoto večera se v den uzávěrky článku poněkud zamlžila: původně sjednaný host musel z důvodu dlouhodobějšího onemocnění účast odřeknout a v těchto chvílích sjednáváme hosta nového. Kdo to bude, to si budete moci přečíst v diskusi pod článkem, jen co budeme sami napevno vědět, kdo to bude. Ale to, že program bude zajímavý vám můžeme slíbit už teď! Těšíme se na vaši návštěvu.

Sdílet na...
Kam dál?

» Dubnové semifinále Notování + výsledky březnového (Rada Notování)

» Do zletilosti je ještě daleko (Tomáš Pohl)

» Jauvajs a Coiscéim slaví Patricka (FOLKtime.cz)

» Marod a Choroši dvojkoncert v Hradci Králové (René Racek Matlášek)

» Dubnové Notování (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Rada Notování  - NOVÝ HOST NOTOVÁNÍ UŽ JE ZNÁM!!!   |78.102.20.xxx |31.10.2014 17:23:08
Po několika marných pokusech zajistit kvalitního hosta Notování na 6. 11. 2014 se na nás dnes štěstí více než usmálo:
Naše pozvání přijal velmi vstřícně zakladatel a kapelník BLUESBERRY, český král tanečního blues PETAR INTROVIČ, tentokrát jako sólový písničkář!
Jsme moc rádi, že se spolu s diváky Notování můžeme těšit na tak vzácného hosta.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib