gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

20.01.2022 Tomáš Kočko & ORCHESTR vydal novinkové album ONA (Štěpánka Kubíčková )    PDF Tisk Email
Novinky
(TZ)Stálice tuzemské world music scény a dvojnásobní držitelé ceny Anděl Tomáš Kočko & ORCHESTR vydali poslední den roku 2021 novinkové album s názvem Ona. Slavnostní „postřižiny“ nového CD proběhnou 5. dubna v brněnském SONO Centru.
Tomáš Kočko & ORCHESTR přidávají do své diskografie další kolekci původem lidových písní. Tentokráte je hlavním tématem žena. Její síla, vědomí sebe, smutky i radosti v kontextu moravské folklórní tradice. Jedinou výjimku tvoří hudební vzkaz polským přátelům k jejich současné diskusi o právech ženy v podobě polské písně Matulu moja. CD tentokráte skupina vydala sama na základě úspěšné crowfundingové kampaně na platformě DONIO. Album Ona vznikalo na ose Morava – Maďarsko – Polsko – Slovensko. Natáčelo se částečně v domácích studiích hostujících interpretek a interpretů (Lucia Šoralová, Alena Antalová, Gosza Tutko a Cimbaliband), a také ve studiu dvorního zvukaře Broňka Šmida. Příznivce Tomáše Kočka & ORCHESTRU jistě potěší i souběžně vydávaný zpěvník. Ten obsahuje nejen melodie, texty a akordy pro kytaru, ale i vypsaná sóla pro flétnu či housle.
Tomáš Kočko & Orchestr - Ona
Tomáš Kočko & Orchestr: Ona
Vydavatel: vlastním nákladem
Vydáno: 2021
Hodnocení desky: 8,00/10
Seznam písní: Lupček • Matulu moja • Turci • Hopaj Hop • Kebych byla jahodú • Povídajú ludé • Stojí v poli broskviňa • avečka • Majdalénko Studýnková
Co o albu napsal Tomáš Doug Machalík: "Moderní úpravy folklóru s sebou často nesou riziko příliš velkého odklonu od prostoty původního materiálu. Jsem upřímně rád, že v případě tohoto alba k tomu nedošlo a písně znějí vesměs autenticky." (8 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


 
Skupina se chystá nové skladby představit i koncertně. Hlavním vystoupením jarního období budou slavnostní „postřižiny“ naplánované na 5. dubna v brněnském SONO Centru. „Stalo se dobrým zvykem po vydání desky udělat její křest. Jako při narození dítěte. A pak ji poslat do světa. My jsme zvolili jiný koncept. Z praktických i tradicionalistických důvodů jsme se rozhodli pro postřižiny, tedy staroslovanský rituál, při kterém je dítě, v našem případě nové album, představeno komunitě, aby následně bylo do komunity přijato. Postřižiny tedy neprobíhají vzápětí po narození, ale až v průběhu života a to nám dává možnost písně z nového alba si na předcházejících koncertech obehrát a postřižinový koncert si více užít,“ objasňuje Tomáš Kočko. „Koncept postřižin se nám osvědčil už při desce Velesu. Odehráli jsme v SONO Centru koncert, na který dodnes vzpomínáme. Postřižiny CD Ona budou opět na tomto místě a já pevně věřím, že to přes nepřízeň všech mutací vyjde. Naděje tu je!“ dodává.
Kromě Brna má Tomáš Kočko & ORCHESTR během jara namířeno i do dalších tuzemských měst a především si bude možné vybrat z pestré palety vystoupení během letní open air sezóny.
Novinkový klip ke skladbě Hopaj hop

Sdílet na...
Kam dál?

» Nevermore&Kosmonaut na cestě Mezi planety (Michal Šimíček)

» O písničkách Nevermore & Kosmonaut (Michal Šimíček Kosmonaut)

» Podpořte vznik nového alba brněnské hudební skupiny Nevermore & Kosmonaut XCR-9 (FOLKtime.cz)

» Bleskovka o 2 vstupenky na Asonanci v Třeboni (FOLKtime.cz)

» Nevermore & Kosmonaut - EP volně k poslechu a koncert v planetáriu (Michal Kosmonaut Šimíček)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib