gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

25.10.2016 Chytré ale zároveň chytlavé písně Jarretu řadí kapelu mezi špičku naší folkrockové scény (Indies Scope)    PDF Tisk Email
Novinky

Indie-folková skupina Jarret má novou nahrávku Soulásky & Samolásky. Chytré ale zároveň chytlavé písně podpořené skvělými vokály zařadily kapelu mezi špičku naší folk rockové scény. Jarret  se i na nové nahrávce prezentuje nápaditými texty, živým projevem a muzikantskou vytříbeností.  Producent Peter Binder dokazal tyto atributy vyvážit a na pátém studiovém albu s hravým a všeříkajícím názvem Soulásky & Samolásky, a podpořit punc vyjímečnosti Jarretu v současném folkrocku.

Hanka Skřivánková a Michal Kadlec
Hanka Skřivánková a Michal Kadlec
Foto: ČT - Folk factory
Nové album liberecké folkrockové stálice může znamenat také začátek nové etapy kapely. Soulásky & Samolásky jsou totiž prvním albem, kde se Jarret neopírá o tvorbu svého dvorního autora Bohouše Vašáka. Zakládající člen Jarretu, Marek Štulír, podhaluje motto nové nahrávky. „Když jsme připravili písně co budeme nahrávat, tak se nám vybavila slova jednoho nejmenovaného klasika a bylo jasné, že to je motto naší nové desky - Znám jen tři druhy písní. Jak on ji má rád, ale ona ho nechce. Ona ho má ráda, ale on ji nechce. Anebo o pití.“ Právě tento citát si při poslechu Soulásek & Samolásek můžete vybavit mnohokrát. Niterné zpovědi o samotě a stesku, o nešťastných láskách, či o šťastných láskách s nešťastným koncem, tvoří podstatnou obsahovou část nového alba (a jedna skladba o pití zazní rovněž). Jarret však i tuto tématiku dokáže ve svých písních podat až s ironickou syrovostí a jindy zase s nadhledem a lehkostí, a tak při poslechu alba nevzniká tísnivá atmosféra. Baladu střídá reggae, po blues přijde rock a prostor dostane i disko. Fúze mezi žánry, to je další z tradičních poznávacích znaků skupiny Jarret. Stejně jako předchozí alba Za Hrany a Vztahem zapni jsou také Soulásky & Samolásky i přes žánrový crossover velmi konzistentní a Jarret zde zůstává Jarretem.

Soundcloud Připomínáš déšť

Jarret
Jarret
Foto: ČT Folk factory

Po zvukové stránce snese nové album Jarretu znovu ta nepřísnější srovnání a to i přesto, že se studiová úprava nijak výrazně neliší od živé produkce kapely. Přístup hudebního režiséra Petera Bindera ještě více umocňuje osobitý projev kapely. Vzniká tak dynamické album, kde se hudebníci nebojí tichých a intimních momentů, stejně jako intenzivní syrovosti a gradace. Hutná rytmická sekce bubeníka Tomáše Pialy a basáka Marka Štulíra, party elektrických i akustických kytar Michala Kadlece a klavír Daniela Hutaře, vytváří pevný piedestal pro nádherný hlas Hanky Skřivánkové. Hravost Jarretu je pak patrná v nepatrných hudebních detailech, ať už to je drobná rytmika či neotřelé zvuky. V roli hostů Jarretům pomáhají oba režiséři – Peter Binder a Lukáš Martínek, stálý host skupiny, hráč na dechové nástroje Jan Provazník alias Mr. Ropeman,  a na tahací harmoniku Tomáš Křemenák.

Soundcloud Sexy Nimrod

Soulásky & Samolásky jsou určitě jiné, než předchozí alba skupiny Jarret. Kapela definitivně vyrostla z teenagerovských let a její náhled na výběr písní i přístup k hudbě se posunul. Všechno má svůj pohyb a vývoj. Nové album skupiny Jarret je toho jasným důkazem.


Jarret - Soulásky & Samolásky
Jarret: Soulásky & Samolásky
Vydavatel: Indies Scope
Vydáno: 2016
Hodnocení desky: 7,70/10
Seznam písní: Prohrávám • K čertu • Připomínáš déšť • Vlak poslední • Andělé • Zavři teď oči • Sexy nimrod • Stokilová dáma • Ulice půlnoční • Queen a Jack • Song lodního kuchaře
Co o albu napsal Karel Fred Vodňanský: "Zatím nejhorší deska a není to novým zvukem, ale hlavně špatným mužským hlasem, textovou patetičností beze smyslu ad. Šestka z lásky..." (6 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Sdílet na...
Kam dál?

» Jarret koncertuje na Moravě (FOLKtime.cz)

» Jarret vydává nové CD Za hrany (Eska)

» Nové album Cermaque - Neboj (Indies Scope)

» Čas příchodu betlémského světla (Indies Scope)

» Zvíře jménem Podzim má nové album Září (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib