gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

15.12.2017 Rozsáhlá retrospektivní kolekce Jakuba Nohy na 8 CD obsahuje 162 tracků (Indies Scope)    PDF Tisk Email
Novinky

Jakub Noha
Jakub Noha
foto: Vojtěch Stádník
Dva boxy a každý z nich obsahuje čtyři CD Jakuba Nohy. Celkově osm alb odhaluje, jakou výjimečnou osobností je na české hudební scéně Jakub Noha. Retrospektiva tohoto písničkáře, skladatele, textaře, kytaristy a zpěváka mapuje celé jeho aktivní muzikantské období. Šest alb obsahuje nejen záznamy z akustických folkových koncertů, ale i rockovou kapelu Jakub Nohaband v různých sestavách i s různými hosty. 

První album v kolekci je debutová nahrávka Jakuba Nohy Popelka jde na ples z roku 1991, která doposud vyšla pouze na vinylu a je již pěknou řádku let nedostupná. Jako třešnička na dortu je poslední osmé album, které je plné opravdu raritních kousků nahraných doma na cívkový magnetofon. Kvalita některých koncertních nahrávek odpovídá době vzniku. Přestože nahrávky prošly pečlivým masteringem, působí velmi autenticky, dobově a hodně syrově. Oba boxy obsahují i aktuální rozhovor Jakuba Nohy s publicistou Jaroslavem Riedlem a veškeré texty písní, které zaznějí na CD.

BOX 1. obsahuje tyto alba: 

CD1 - Jakub Noha - Popelka jde na ples
Nahráno v Praze postupně od roku 1989 až do roku 1991.
CD2 - Jakub Noha - Petynka 1984
Nahrál Jan Hladký v Praze v klubu Na Petynce v roce 1984.
CD3 - Jakub Nohaband - Balbínka 2009
Nahrál Vojtěch Noha v Praze v Balbínově poetické hospůdce v roce 2009.
CD4 - Jakub Noha & Jiří Kohoutek - Petynka 1983
Nahrál Tomáš Zajíček v Praze v klubu Na Petynce v roce 1983.

BOX 2. obsahuje tyto alba: 

CD5 - Jakub Nohaband - Jablonec 2002
Nahrál Karel Šírek v Jablonci nad Nisou v Klubu na Rampě v roce 2002.
CD6 - Jakub Nohaband - Litoměřice 1997
Nahráno v Letním kině v Litoměřicích v roce 1997.
CD7 - Jakub Noha - Turnov 2001
Nahrál Karel Šírek v Turnově v Divadelním klubu 14. 9. 2001.
CD8 - Jakub Noha - Vykopávky, domácí rarity
Nahrál doma na Sony TC 366 Jakub Noha a Jan Noha v osmdesátých letech minulého století.

Jakub Noha o jednotlivých titulech v retrospektivní kolekci

BOX1
CD1 Popelka jde na ples
Ukázky: http://www.indies.eu/music-player/?ida=3845
Album: http://www.indies.eu/label/alba/3845/popelka-jde-na-ples-box1-cd1/

Jakub Noha: Box1
Jakub Noha: Box1
Po roce 1989 se mi splnil sen. Dostal jsem nabídku na vydání LP desky od brněnského muzikanta - šéfa Folk Teamu - Pavla Kopřivy, který založil vydavatelství MUA a později FT Records. Byla tak příležitost vydat dílko, na které jsem byl nejvíc pyšný - NA PRAHU! Jenže celý ten cyklus trvá něco kolem 3/4 hodiny. A to se na jednu stranu LP nevejde. Roztrhnout jsem to nechtěl, tak jsem to zkrátil a nazval podle úvodní fráze Popelka jde na ples. A na druhou stranu desky jsme dali písničky, které jsme v té době hráli se Slávkem Formanem a Jardou Kovářem. Nahrávalo se to ve velice improvizovaných podmínkách. A aby toho nebylo málo, Jardovi se těsně před nahráváním začala rozpadat basa. Podařilo se nám vypůjčit narychlo kontrabas od jedné hospodské countryové kapely. Tento nástroj měl velmi „osobitý“ zvuk. Když hrál Jarda se smyčcem, znělo to někdy jako blížící se svaz bombardérů. Jak Jarda, tak Slávek jsou ale skvělí muzikanti, takže zvuk nezvuk, zahráli to parádně.
Pak se povedla ještě jedna věc. Na konci písničky Co nám kdy kdo jsem si představoval do posledního tónu zvuk výbuchu. Ten jsme k dispozici neměli, tak vznikl nápad, že uděláme ošklivý zvuk pomocí gramofonu - Prrskkk... To mělo za následek, že mnozí si mysleli, že na desce je kaz a vrátili ji do obchodu - podobný efekt, jako název filmu Asanace kina nebo název balbínovského CD Vyprodáno - mohlo se jich prodat víc...
Jako bonus jsou tu nahrávky z mého vystupování po klubech v osmdesátých letech. Byly to kluby pod SSM (Socialistický svaz mládeže) nebo pod tzv. kulturními domy či opět tzv. parky kultury a oddechu. Tehdejší režim je opatrně podporoval, aby si udržel kontakt s „mladými“. Klub Plamen v Liberci byl, myslím, pod SSM, pražský Na vartě zas pod kulturákem. Aby tam člověk mohl hrát, musel mít „přehrávky“. Ty udělovala krajská kulturní střediska. To se zahrálo před komisí, pak vás vyzkoušeli z hudební teorie a z „kulturně politického“ rozhledu a pak vám přidělili nějakou třídu. Já měl dvojku, nejprve sníženou, pak plnou. To byl střed. Tu nejvyšší měla například Zagorová. Myslím, že pocity chlapce v této situaci tak trochu ilustruje písnička My dvě malé myšky, ale i jiné. Občas někdo nějaký ten koncert nahrál a občas se to velmi povedlo jak technicky, tak interpretačně. Posuďte sami.

CD2 Petynka 1984
Ukázky: http://www.indies.eu/music-player/?ida=3846
Album: http://www.indies.eu/label/alba/3846/petynka-1984-box1-cd2/
Klub Na Petynce v Praze 6 - Břevnově byl vyhlášený. Byl v bývalé odsvěcené kapli. Před klubem tam nahrávala zvuky Československá televize, takže prostor byl akusticky upraven a koncertovalo se tam znamenitě. V současné době je objekt navrácen církvi. Míval jsem tam pravidelná vystoupení. V roce 1984 jsem si už troufal hrát NA PRAHU! vcelku, ještě jsem nedělal ten fór, že jsem to zařadil až na konec vystoupení. V druhé polovině vystoupení jsem zahrál na úvod dvě nebo tři písničky a pak jsem publiku oznámil: „A teď bych se s vámi rozloučil s tímto...“ Oni se divili, že tak brzy, ale cyklus trval ještě 3/4 hodiny.

CD3 Balbínka 2009
Ukázky: http://www.indies.eu/music-player/?ida=3847
Album: http://www.indies.eu/label/alba/3847/balbinka-2009-box1-cd3/
Tento koncert předcházel nahrávání řadového alba Poztrácené nitě, což začalo pak v květnu 2009. Rodilo se to ale ještě dlouho - předělávání, přenahrávání partů, přidávání, ubírání... Album vyšlo až v roce 2012. Nahrávka, která je zde, by atmosférou možná mohla konkurovat tomu, co pak vyšlo, ale není bohužel technicky bezvadná. Stejně však patří, myslím, k nejlepším výkonům kapely, které byly zaznamenány. V Pánu much exceluje Petr Bublák Bubák na kytaru, ale kupodivu i mně to tehdy docela šlo, i když s Bubákem se nemůžu měřit.

CD4 Petynka 1983
Ukázky: http://www.indies.eu/music-player/?ida=3861
Album: http://www.indies.eu/label/alba/3861/petynka-1983-box1-cd4/
To je z období, kdy se nám rozpadlo trio NA PRAHU! s Jirkou Kohoutkem a Vlastimilem Markem. Zůstali jsme dva s Jirkou. Ještě jsem si netroufal hrát cyklus NA PRAHU! celý naráz, snad jsem byl taky trochu ovlivněn Vlastou, který více méně odešel právě kvůli tomu, že nechtěl hrát něco tak předlouhého, a já to zas naopak chtěl. Jak NA PRAHU! vzniklo, jsem už víckrát vysvětloval, pro úplnost: v té době bylo zvykem, že písničkář mezi písničkami pronášel krátké eseje, humorné historky a podobně. Dělali to Hutka, Merta, já však nejsem řečník, tak jsem si pomohl tím, že jsem spojil víc písniček dohromady, přidal různé výplně a pokusil se tomu dát i pointu. Na tomto CD je ještě jeden takový pokus, Ptáci a ryby. Po čase se mi ale začalo zdát, že tady to moc nefunguje, tak jsem z toho vyňal jednotlivé části a udělal z nich samostatné písničky. Jsou na albu Ryba nebo pták (nebo jiné zvíře).
Letopočet 1983 neberte moc vážně, je to jen odhad. V roce 1984 jsem už hrál sám, Jirka Kohoutek dostal práci v Barmě, takže jsem osaměl a tenhle koncert se tudíž musel odehrát před tím. Ale zas ne moc před tím, protože to bylo už bez Vlastíka.

BOX2
CD5 Jablonec 2002
Ukázky: http://www.indies.eu/music-player/?ida=3911
Album: http://www.indies.eu/label/alba/3911/jablonec-2002-box2-cd5/

Jakub Noha: Box2
Jakub Noha: Box2
Ani u nahrávky z Jablonce nad Nisou není letopočet jistý. Nahrával to Karel Šírek na minidisk a náš odhad se odvíjel od toho, kdy už minidisk měl. Okolnosti tohoto koncertu si nepamatuju, je to z doby, kdy s námi na bicí ještě hrál můj bratr Honza, ale už na basu Marek Štulír, který k nám pozval ještě jako hosta svého bratra Honzu Provazníka. V klubu Na rampě se vždycky dobře hrálo a myslím, že to je na těch nahrávkách docela znát.
O zhruba 20 let starší nahrávky z období, kdy jsme po rozpadu kapely Pentagram hráli s Oldřichem Janotou a Charliem Otrubou, pěkně kontrastují s předešlým bigbeatovým vystoupením. Toto seskupení nemělo dlouhého trvání. Oldřich začal budovat Mozartovy koule, Charlie se věnoval svému povolání učitele matematiky a u mě se schylovalo k založení tria NA PRAHU! - zkoušel jsem předtím založit elektrifikovanou kapelu, potkal jsem se s Jirkou Kohoutkem, vyhledal Vlastu Marka a trio začalo pozvolna fungovat. A ty „jakési perkuse“ na které hraje „neznámý bubeník“ v písni Na malířově plátně, to pravděpodobně je futrál od kytary.

CD6 Litoměřice 1997
Ukázky: http://www.indies.eu/music-player/?ida=3912
Album: http://www.indies.eu/label/alba/3912/litomerice-1997-box2-cd6/
Tady je patrně zachycen vrchol působení v sestavě s mým bratrem Honzou u bicích a zpěvu a Honzou Volným u basy. Myslím že se hrálo v letním kině v Litoměřicích na takovém trochu nestabilním improvizovaném podiu. Když se tam trochu duplo na určitá prkna, zachvěl se pružinový dozvuk v mém kombu a ozval se takový svištivý zvuk. Dneska se mi to tam už líbí. Bonus je zde nahrávka s kapelou ve stejné sestavě, jako na CD5 z Jablonce. Už si nevzpomínám, jestli to bylo v libereckém Experimentálním studiu, asi ano, kde jinde, že?

CD7 Turnov 2001
Ukázky: http://www.indies.eu/music-player/?ida=3913
Album: http://www.indies.eu/label/alba/3913/turnov-2001-box2-cd7/
Tady nastává takový ten efekt, kdy interpret má pocit, že se mu to moc nepodařilo, že se nedokázal dostatečně vložit do textů a hudby, a posluchač, který ten koncert zažil, ho vynáší a mluví o téměř dokonalém souznění. Jsem ale rád, že je tu živě Ráj, Přiblížení a další písničky, které pak obsahovalo album Ryba nebo pták (nebo jiné zvíře)... A když to s odstupem zas poslouchám... tak to snad není tak úplně nejstrašnější...

CD8 Vykopávky, domácí rarity
Ukázky: http://www.indies.eu/music-player/?ida=3933
Album: http://www.indies.eu/label/alba/3933/vykopavky-domaci-rarity-box2-cd8/
Měli jsme doma s bráchou velecívkový čtvrtstopý magnetofon Sony TC366 z Tuzexu, který umožňoval nahrávat z jedné stopy na druhou a z druhé zase na první s přimísením dalšího nástroje nebo hlasu. Takže tak po třetím čtvrtém „playbacku“ vám třeba začal mizet některý předchozí nástroj nebo to začalo dostávat určité zkreslení. To někdy nebylo na škodu, dodalo to nahrávce temnější atmosféru. Taky se tu dal dělat dozvuk. Většina nahrávek tady na CD8 vznikla tímto způsobem. Na elektrickou kytaru jsem používal místo komba krásné staré gramorádio - byla to taková dost velká dřevěná skříňka na nožičkách, které se při neopatrném přesouvání lámaly - pak jsem měl Kopálkův flanger a už si nepamatuji, jak jsem dociloval zkresleného zvuku kytary. Jsou tu nahrávky, které se podařilo mému synovi Vojtovi zachránit z různých pásků po bytě v době, kdy jsme ještě měli funkční magnetofon a byli schopni to nahrát do počítače. Některé ty písně bych docela rád oživil, jiné rozhodně ne. Beru to jako určitý dokument let dozrávání. Například písnička Zdál se mi sen je, bez ohledu na její kvalitu a na kvalitu interpretace, upřímným vyznáním pocitů člověka té doby.

Indies Scope
datum vydání: 8.12.2017
http://www.indies.eu/label/alba/3869/jakub-noha-4cd-box-1/

http://www.indies.eu/label/alba/3870/jakub-noha-4cd-box-2/ 


Sdílet na...
Kam dál?

» Písničky pro děti v angličtině pobaví i naučí (Indies Scope)

» AG Flek – Podnohama Zem (Indies Scope)

» Indies Scope v roce 2017 (Indies Scope)

» Čas příchodu betlémského světla (Indies Scope)

» O touze a mnoha jejích podobách zpívá a hraje Jitka Šuranská Trio na novém albu Divé husy (Indies Scope)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib