gototop
05.04.2018 Lze naslouchat tichu země v kině? (Lucy)    Tisk
Novinky
Pavel Žalman Lohonka s režisérem Zdeňkem Gavlikem
Pavel Žalman Lohonka s režisérem Zdeňkem Gavlikem
foto: Lucy
Příznivci Pavla Žalmana Lohonky již tuší odpověď. A lze naslouchat i známým písním nejen v klasické koncertní verzi, ale také v kabátě scénické hudby k filmu. Lze naslouchat příběhům a vyprávěním ze života muzikantského i soukromého.
V této chvíli mají pravověrní zřejmě jasno a pídí se po termínech promítání snímku Naslouchám tichu země. Možná si kladete otázku, proč ale na film jít, pokud nejste Žalmanovými skalními fanoušky. Co od snímku čekat? Nechci popsat obsah dopodrobna, to už byste chodit nemuseli. Zkusím však nahodit pár střípků.
Zajímavý nápad scénáristy Jana Hlaváče a režiséra Zdeňka Gawlika na motivy knížky Sedmdesát jar, písniček a povídání se přetavil v hraný dokument, natočený Českou televizí převážně v jižních Čechách. Charakteristika již napovídá, že ve filmu najdete části realisticko - dokumentární i hrané.
Příběhy z dětství, ve kterých Žalman hraje svého vlastního dědečka a mladého Pavlíka ztvárňuje jeho vnuk Arnošt, působí, mile, něžně, dojemně.
Pánská část současné kapely Žalman&Spol na předpremiéře filmu
Pánská část současné kapely Žalman&Spol na předpremiéře filmu
foto: Lucy
Vyprávění bývalých hudebních kolegů zas přináší známější i méně známá fakta Žalmanovy hudební pouti. Tvůrcům se povedlo kontaktovat valnou většinu lidí, počínaje Minnesengry přes různá uskupení Spolu až k tomu současnému. Již jen tohle může být dobrým důvodem zajít do kina a dopátrat si pro sebe chybějící střípky historie, složit mozaiku tváří a jmen.
Navíc se do snímku dostaly i rozhovory s „nefolkovými“ známými osobnostmi, které své cesty nějakým způsobem zkřížili s Pavlovou životní poutí. Jiří Suchý vypráví o utajeném narozeninovém koncertě, Veronika Žilková o táborech Oasa Musa, plejáda dalších třeba jen o setkání. Pokud vás zajímá kompletní seznam jmen, naleznete jej na webu filmu.
Kromě Žalmana – muzikanta se na plátně odkrývá i Žalman – obyčejný člověk v boji se starostmi všedních dní, peripetiemi se stěhováním, ženami i zdravím.
Co ještě zaujme? Cesta do Skotska, kde vlastní čtverečnou stopu půdy a titul lorda kontra klidný pobyt na chatě se ženou svého života – a v závěru i s vysněným orchestrem.
Producent Ivan Kurtev ukazuje produkt v zabaleném stavu
Producent Ivan Kurtev ukazuje produkt v zabaleném stavu
foto: Lucy
Vše propojuje slovo scénáristy Jana Hlaváče, který se zjevuje v černé kapuci zahalen v oblaka dýmu. A, pochopitelně, hudba, bez té by film o muzikantovi těžko mohl být. Ukázky z koncertů, kde hraje Žalmanovy písně nejen Spol, ale třeba i Xindl X. Scénická hudba, která celý film dokresluje, zní povědomě, ale občas chvíli lovíte známé tóny, které jsou zahaleny v originálních aranžích Petra Novotného. I tohle stojí opravdu za poslech.
V nejmenším kině České republiky, jak se kino Mat samo charakterizuje, se odehrála 27. března prozatím uzavřená předpremiéra pro novináře, samozřejmě za účasti tvůrců i několika účinkujících, Žalmana nevyjímaje. Nyní již počin s názvem Naslouchám tichu země míří do kin po celé republice. 
Premiéra se odehraje v Praze, a to 3. května 2018 v kině Aero, tentokrát v podstatně větším měřítku co do velikosti kina i počtu účinkujících. Plánuje se také několik představení 2v1, tj. promítání filmu bude spojeno s koncertem. Podrobnosti již brzy na webu www.naslouchamtichuzeme.cz
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Dva zpěvníky dvou folkových generací (Petr Vratný)

» Žalmanův koncert měl velké finále (Václav Koblenc)

» Co je nového u ... Porty? (o.s. PORTA )

» Večery S dají šanci hudebním objevům, patronem je Žalman (Jaroslav Hnízdil)

» Pocestný do Země zamyšlené (Tomáš Pohl)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib