gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

01.09.2021 Being Here je óda nizozemské písničkářky Loes van Schaijk na Českou a Slovenskou republiku... (FOLKtime)    PDF Tisk Email
Novinky
...a muzikanty, kteří ji přijali mezi sebe
V pátek 3. září vychází singl Being Here na Spotify a různých streamovacích webech, tentýž den ve 20:30. bude mít na YouTube premiéru videoklip. 
Koncert k vydání singlu a představení klipu proběhne 5. září od 15:30 v pražské Kavárně Potrvá.
O písni Being Here:
Loes van Schaijk vyrůstala v malé nizozemské vesnici a cítila se jako outsider, protože neměla žádný vztah k hudbě, kterou hrála mainstreamová rádia. Až po jejích dvacetinách náhodné setkání se slovenskými bluegrassovými muzikanty a následné tři roky koncertování a cestování s nimi jí obrátily svět vzhůru nohama. Během pobytu na Slovensku se neustále pohybovala mezi pocitem, že je naprosto doma, a pocitem, že je naprosto ztracená. Píseň Being Here začala psát na Slovensku v roce 2008 během jedné hvězdné noci a dokončila ji o deset let později, když se konečně rozhodla sbalit si kufry a přestěhovat se do Prahy. „Being Here je melancholická a zároveň uklidňující píseň, kterou si zpívám, když potřebuje dát věcem perspektivu,“ říká Loes. „Je to také moje óda na Českou a Slovenskou republiku a na všechny tamní lidi, kteří mi přijali mezi sebe.“
Ve skladbě hraje Loes na kytaru a zpívá, na dobro hraje hostující muzikant Radek Vaňkát z kapely Professional Deformation.
O videoklipu:
„Píseň Being here je spojením hřejivého pocitu domova a bolestné melancholie,“ říká o videoklipu režisérka Markéta Sehnalová. Touto písní Loes odkazuje především na Slovensko a Česko, ovšem přidává jim zcela jiný úhel pohledu. Právě proto je ve videoklipu hlavní snoubení moravské krajiny s atypickou architekturou odlišných staveb. K minimalisticky pojatému albu patří také minimalistická kamera. Nezveličuje, pouze opisuje emoce a lidskost, která je motivem celé písně. „Převážně statické záběry kamery nechávají divákovi otevřenou cestu do nitra samotné Loes, která se s bolestným úsměvem prochází milovanou, ač trnitou krajinou,“ dodává Markéta.
5. září v Kavárně Potrvá koncert a představení klipu
5. září v Kavárně Potrvá koncert a představení klipu
Ve videoklipu se také nachází řada vizuálních metafor. Loes je často zachycována ve velkém celku v nedohledné krajině jako ztracená. V kontrastu s tím je poté zobrazena v blízkém záběru ve víru emocí, které doplňují barevnou chladnost odkazující na melancholii. V neposlední řadě se stejně jako ve svém životě dostává stále blíže ke slunci, když míří k vrcholu rozhledny.
Videoklip natáčeli v srpnu 2020 na několika místech jižní Moravy režisérka Markéta Sehnalová, scenárista Patrik Soroka, produkční Nela Dostálková, asistent produkce Ilja Vereščagin, kameraman Jiří Holan a fotograf Jan Polívka.
Being Here zpívá Loes anglicky, ale jako zajímavost dodává: "Píseň jsme s kapelou Lu's & (vítěz Porty 2021) hráli na Portě napůl v angličtině, napůl v češtině. Na podzim se chystáme nahrávat s kapelou studiové EP, na kterém ta dvojjazyčná verze bude."
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib