gototop
02.07.2009 Naďa "Dynamit" slaví (Tomáš Pohl )    Tisk
Zajímavosti

Kdyby paní Naďa Urbánková se svými elegantními velikými brýlemi neudělala nic jiného, než že odstranila pocity méněcennosti žen a dívek nosících brýle, má velikou zásluhu.
Jenže zdravotní sestra z Nové Paky nezanechala jen tuto záslužnou stopu. Je málo zpěvaček, u nichž se snoubí krása, herecký talent, výrazný hlas, pohybové nadání a charisma. Všech těchto vlastností se Nadě Urbánkové dostalo, když se 30. června 1939 narodila.Naďa Urbánková na ilustr. snímku
Na pani Urbánkovou mám několik osobních vzpomínek. Svůj herecký talent krom divadla využila i ve filmu. Poprvé jsem ji viděl v Ostře sledovaných vlacích, kde jako záhadná Viktoria odstraní problém hlavního hrdiny a zároveň mu přinese i smrt. Jednou z koupajících se krásných žen ve filmu Radúz a Mahulena je rovněž Naďa Urbánková.
Snad nejvíc ji diváci začali vnímat v divadle Semafor v pořadech Miloslava Šimka a Jiřího Grossmana. Byla to nádherná doba krátkých sukní a krásných nohou a ty nejhezčí zcela určitě patřily Nadě Urbánkové. Zde poprvé zněly dosud hrané a krásné písně jako Drahý můj, či předsmrtná Závidím s textem Jiřího Grossmana a mnohé další. Pak přišlo angažmá v Country beatu Jiří Brabce a Naďa, zvaná Naďa Dynamit, to na jevišti rozpalovala v písni o pekaři Vilémovi, písni o svatebním průvodu a v mnoha dalších dosud hraných písních. Pani Urbánková sbírala Zlaté Slavíky, Děčínské kotvy, byla velmi populární a zahrála si na jevišti Národního divadla v Praze. Patřily jí rozhlasové vlny i televizní obrazovka. Vždy měla kultivovaný hlasový projev.
Pak se mi někam ztratila a zejména bulvár probíral její soukromý život, který nebyl bez problémů. Světlem ve tmě byla její krásná dcera Linda, velmi kvalitní jazzová zpěvačka vystupující pod jménem Jana Fabianová.
Potom se ale karta začala obracet a pani Urbánková si podala ruce s Lubošem Javůrkem a jeho Bokomarou. Měl jsem příležitost vidět dva koncerty Bokomary s Naďou Urbánkovou a oba dva koncerty byly silným zážitkem. Její hlas zní stále mladě, pani Urbánková je vtipná a má nadhled, jaký má každý, kdo prodělal pár životních krizí. Znějí i ty staré prověřené písně v novějším kabátě Luboše Javůrka a publikum tleská.
Paní Nadě Urbánkové přeji, ať ji štěstí neopustí a ať nám ještě dlouho zpívá. Paní Naďo, pro mě jste pořád ta krásná kočka v krátkých sukních, jak jsem vás kdysi poznal. Všechno nejlepším k Vašim narozeninám.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Tomáš Pohl   |94.113.160.xxx |09.07.2009 21:44:16
Pokud jsou pravdivé zprávy z bulvárů, přeji paní Nadě Urbánkové ať vše překoná, ostatně jako již kolikrát. Paní naďo, mám Vás moc rád.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib