gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

10.06.2013 Darmoděj a další… (Tomáš Pohl)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
(k jubileu Jaromíra Nohavici)
Neznám českého písničkáře s tak širokým spektrem tvorby. Neznám českého písničkáře, který jako on vyprodá koncertní halu téměř před zahájením prodeje vstupenek. Takovým tvůrcem je Jaromír Nohavica, který se 7. června dožil šedesátky. Bylo o něm napsáno stovky stránek, má své oddané fanoušky i své kritiky. Prožil toho hodně, sahal si i na dno a jsou stránky jeho duše, do nichž vidí jen on sám. V případě umělců vyjadřujících svou tvorbou životní postoj, s nímž se ztotožňují ti, kteří jen cítí a neumějí se vyjádřit, se umělec stává modlou bez bázně a hany. Jenže je to živý člověk, se všemi slabostmi a chybami, jako každý z nás. Co zůstane je tvorba umělce a málokomu se stane, že tvorba umělce přežije.
Jaromír Nohavica na Zahradě 2009
Jaromír Nohavica na Zahradě 2009
foto: Ivan Bllemby Krejza
Spíše je zapomínána ještě během umělcova života. Kolika příslušníkům nejmladší generace něco říká tvorba Vladimíra Merty, Jaroslava Hutky a dalších písničkářů šedesátých a sedmdesátých let. Při slově „folk“ však téměř každý vysloví jméno Jarka Nohavici. Kdyby se mě někdo zeptal, jakou píseň bych si z jeho tvorby vybral, jmenoval bych asi Darmoděje a Těšínskou. Darmoděj se svým nadčasovým textem chodí stále mezi námi. Poslední věta v Těšínské po slunných představách mě vždy zamrazí vidinou plynových komor plných nevinných dětí se žlutou hvězdou. Právě proto, že Nohavica ve svých nejlepších písních nebyl laciný a prvoplánový, je mu dáno oslovovat další a další, kteří umí vnímat. Jistě, ve svém díle má i slabší místa, ale na rozdíl od jiných, kteří mají jen slabá místa a v podstatě je jim jedno, o čem zpívají, si Nohavica „luxus svých slabších míst“ může dopřát, aniž by negoval vrcholy své tvorby. Jeden můj kamarád, který píše básně a velmi dobré texty k písním, mi jednou řekl: „Nohavica, to je posel.“ Přeji Vám, milý Jarku, ať Vám to skládá, textuje a hraje dalších šedesát let, vítejte mezi nás, šedesátníky.

Sdílet na...
Kam dál?

» Nejen žánroví Andělé 2012 (Školník)

» Nohavicovo nic moc (Karel Vodňanský)

» Jaromír Nohavica: Tak mě tu máš (Milan Tesař)

» Pražská pálená Jarka Nohavici (Ondra Villon Vejsada)

» ROK ĎÁBLA ďáblem roku (Jaroos)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib