gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

19.10.2012 Akord (Jožka Jégr)    PDF Tisk Email
Povídky
Ferda se konečně rozhodl. Rozbalil usku a v ruce se mu hrozivě zaleskla zbraň. Usedl na pařez uprostřed campu, svraštil starostlivě obličej a začal pečlivě, systematicky čistit hlaveň. Byl to starý, trochu rezem poznamenaný kolt ráže 48. Byl to ještě dobrý kolt.
Mlčky přitom naslouchal, jak Tonyho jekot přešel v neartikulované zvuky, hledající zoufale dominantu k akordu D dur. Tony byl jeho odvěký druh a nyní navíc kytarista. Bohužel! A taky dobrý kamarád.
Nesporně to začalo onou nešťastnou kytarou. Tony ji koupil od mírně opilého Golema. Jak se později ukázalo, Golem stav opilosti jen předstíral, jen aby se dotyčného nástroje zbavil. Ferda byl muzikální antitalent, což nikterak neskrýval na rozdíl od Tonyho, který si myslel, že po dvou měsících pilného cvičení je Iglezio, a také to neskrýval. Koupil si dokonce příručku „Na kytaru bez not“. Za poslední šilink, jež si střádal k jinému účelu. Na svůj pohřeb? Kdož ví.
Věru, Ferda již i nejednu slzu uronil, když zjistil, že se kamarádi jejich campu již z dálky vyhýbají, slyšíce nechutné pazvuky múzou posedlého Tonyho.
Ferda zkontroloval komoru a naprázdno zkusil spoušť. Zamyšleně potěžkal v ruce lesklé náboje a pak se podíval otráveně do tváře kamaráda. Nenašel v ní nic nového.
Na obloze se honily roztrhané hadry mraků a slunko občas vychrstlo několik zbloudilých paprsků na zmučenou tvář trampíře Ferdy. Vítr pohrdavě rozhazoval snůšky urvaného listí a rozháněl je kolem vyhaslého ohniště uprostřed prastarého campu. Snášel se soumrak.
Tony se zdál být v tom okamžiku zvlášť inspirován a chvílemi vydával kvílivé zvuky ve falzetové poloze, doprovázeje se potrhlými glisandy na spodní E struně. Ferda se pomalu zvedl a vystřelil. Suchý třesk revolveru a tělo se nehlučně svezlo do víru padajícího listí. Kytara vypadla z rukou a pracně vydobytý akord nedozněl.
Ozvěna výstřelu zabloudila až do malé jeskyňky, kde léta již sídlila sova. Lhostejně zaznamenala nezvyklý hluk a zůstala nehybná. Upírala svá velká kukadla do přikrádající se tmy.
Tony ležel kousek od ohniště a v mrtvých očích se zračil naivní údiv. Z úst mu vytékal uzounký pramínek krve.
Ferda seděl dlouho nad mrtvým tělem. Pojednou jeho zrak utkvěl na kytaře. Chladnokrevně odstrčil nehybné tělo a vytáhl zpod něho ohmatanou příručku. Na obálce se ještě nyní dal přečíst nápis „Štěpán Urban – Na kytaru bez not“.
Zmocnil se ho podivný pocit štěstí a jako učarován vyhledal tabulku akordů. Horečně nalistoval příslušnou stránku, přiložil prsty na hmatník a potemnělým campem zazněl vítězoslavně velebný akord D dur.

Sdílet na...
Kam dál?

» Ukolíbavka (Vlasta Hlavatá - Aťka)

» Výsledky 39. ročníku literární soutěže TRAPSAVEC (Michael Antony - Tony)

» Tam u Královýho Hradce a Za okrajem ()

» Trapsavecký oheň číslo čtyřiačtyřicet ()

» Historie děčínského trampingu (Michael Antony - Tony)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib