gototop
12.01.2011 Jablkoň v Zahradě (Líza Zima Urbanová)    Tisk
PR

Již počtvrté zahájí v KC Zahrada hudební sezónu v novém roce alternativní folk kapely Jablkoň.

;První lednový koncert v jihoměstské Zahradě již tradičně patří skupině Jablkoň. V pátek 14. 1. ve 20.00 si návštěvníci budou moct užít vystoupení slavné kapely, která za více než tři desetiletí své existence ochutnala snad od každého z hudebních žánrů.

Jablkoň je hudební skupina založená před více než třiceti lety. Za totality čelila, jako mnohé a mnozí další, zákazům veřejného vystupování, cenzuře a dalším potížím, takže se po pádu komunismu bezprostředně chopila nové příležitosti a začala koncertovat v zahraničí. Ve té době také opustila své původní folkové a jazzové zařazení a zahájila spolupráci s houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným a několika symfonickými orchestry na experimentálních projektech Jablkoň&Svěcený a Symphonic Jablkoň. Během uplynulých deseti let skupina výrazně omládla. Z původního složení zůstal pouze frontman, zpěvák Michal Němec, „duše“ kapely. Doprovází ho elegantní kytarový kouzelník Martin Carvan a rytmická sekce tvořená nekompromisním basistou Johnny Judlem a bubeníkem a perkusionistou Petrem Chloubou. Nejčerstvější, nejmladší a patrně i nejenergičtější členkou kapely je saxofonistka a zpěvačka Anička Duchaňová, která je vedle svého hudebního angažmá v Jablkoni také herečkou a principálkou vlastního divadélka zvláštního názvu Vyrob si své letadýlko. Jablkoň, který začínal jako folková kapela, je dnes ovlivněn mnoha různými hudebními směry, jejichž syntéza tvoří jedinečnou hudební poetiku kapely. Využívá nástroje od klasické kytary, bicích a trubky, přes basovou foukací harmoniku, až po pumpičku, či různě znějící kovové předměty. Dynamiku hudby umocňují členové kapely svým zpěvem, vokály i výkřiky.Bohatá diskografie Jablkoně čítá  celkem 11 desek a jedno DVD. Jablkoň vyhrál dvě hudební ocenění Anděl a osmkrát byl na toto ocenění nominován.

Vstupenky v ceně 190,- / 150,- je možné zakoupit na pokladně v KC Zahrada, v prodejní síti Ticketpro, nebo online na www.webticket.cz.


Sdílet na...
Kam dál?

» Anička a letadýlko & Jablkoň: Království (FOLKtime.cz)

» Prezident na Hrad (Belmondo)

» Dvacítka je krásné číslo (Tomáš Pohl)

» Nakladatelství Galén vydalo nové album skupiny Jablkoň s názvem Dýchánek (Galén)

» V Zahradě mezi Nashvillem a Toledem (Školník)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib