gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

05.02.2011 Koncert pro Wakitaku (Lukáš "Vořech" Pokorný)    PDF Tisk Email
PR
Na počátku února (7.2.2011 od 19:30) se v pražské čajovně Rybanaruby potkají Jana Šouflová a duo Druga, aby společným benefičním koncertem podpořili o. s. Wakitaka a tím i vzdělávání ve stejnojmenné základní škole uprostřed afrického státu Uganda.

O. s. Wakitaka vzniklo za účelem podpory dětí studujících ve stejnojmenné základní škole v Ugandě. Ve sdružení neexistují žádné administrativní poplatky či placené funkce a odměnou všech, kteří jsou jakýmkoli způsobem součástí, je hřejivý pocit smysluplné činnosti. Cílem občanského sdružení Wakitaka je umožnit co nejvíce dětem dosáhnout co nejkvalitnějšího a úplného základního vzdělání.

Vesnice Wakitaka se nachází ve východní části afrického státu Uganda, 85 km od hlavního města Kampala a 5 km od města Jinja. Je známá pro svou krásnou přírodu s kopci, které vesnici obklopují. Nachází se kousek od Viktoriina jezera, 10 km od prameniště Nilu a v blízkosti Bujagali vodopádů. Význam slova Wakitaka v jazyce „Lusoga” znamená zemina a oblast dostala toto jméno proto, že se při dešti místní půda mění ve všudypřítomné lepkavé bahno, které vás doslova přilepí k zemi.

Koncert v čajovně Rybanaruby pořádá duo Druga, kterou tvoří kytarista a zpěvák Lukáš „Vořech“ Pokorný společně se zpěvačkou a flétnistkou Anetou „Arakangou“ Ransdorfovou.  Slovo „druga“ pochází ze staroslověnštiny a je duem velmi volně překládáno jako „přátelství“. V autorsky vlastních písních se vrací do pohanských časů nebo vypráví příběhy starých pověstí. Projekt se narodil v roce 2010 a benefiční koncerty tvoří část základní myšlenky, v níž se oba hudebníci snaží spojovat hudbou diváky i uměním přinášet pomoc tam, kde je zrovna potřeba.

Svůj recitál si pro koncert připravuje i harfenistka Jana Šouflová, která patří k průkopnicím znovu objevujícím folkovou harfu. Svou snahu vrátit tento tradiční nástroj bardů a trubadúrů zpět  k lidové písni započala s Harfovou společností, která se po řadě koncertních let přerodila v kapelu Harpa Vieja!, s níž hraje dodnes. Na svých autorských sólových recitálech vybírá nejen z tradičního harfového repertoáru z Bretaně nebo Skotska, ale i z českých a moravských lidových písní. Nově se obrací i k japonskému nebo čínskému folklóru.

V rámci obou recitálů proběhne burza i povídání se zástupci o. s. Wakitaka. Vše se odehraje v útulném prostředí čajovny Rybanaruby (Mánesova 87, Praha 2) a celý výtěžek vybíraný formou veřejné sbírky bude poslán do školy ve vesnici Wakitaka. Všichni účastníci koncertu se na vás těší.

Sdílet na...
Kam dál?

» Bluesová Horečka jednoho hlasu a dvou kytar (Belmondo)

» Na novém singlu skupina Druga oslavuje prameny a víly. Křtít se bude ve Válci. (Druga)

» Jarní bráška FOLKomínu v Toulcově dvoře (Karel Vidimský – Cimbura)

» Klip k Ovčákovi a panence od skupiny Druga (FOLKtime.cz)

» Říjnová čtyřka (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib