gototop
27.04.2011 Jihoamerická královna world music Susana Baca přiletí do Prahy 10. Května! (David Gaydečka)    Tisk
PR
Jednou z největších zpěvaček Jižní Ameriky je peruánska diva Susana Baca. Pro zbytek světa jí objevil začátkem nového milénia David Byrne a jeho label Luaka Bop, který začal vydávat její pozoruhodné nahrávky. Brzy poté přišlo ocenění Grammy za nejlepší tradiční album i další nominace v eklektické škatulce world music. Susana Baca je nekorunovanou královnou latinskoamerické hudební scény a zároveň nezapomíná na své africké kořeny.
Před pár týdny vydala nové album Afrodaspora a dala si na něm opravdu záležet. S jeho nahráváním strávila spoustu času v zemích jižní, latinské i severní Ameriky. Na nahrávce také hostuje celá řada pozoruhodných hudebníků, jako je třeba Santanův bubeník Michael Shrieve, chicagský mistr blues Billy Branch nebo Rene “Residente” Perez ze slavné hiphopové kapely Calle 13 z Portorika. Nová deska tak reflektuje dobrodružného a poetického ducha Susany Baca a nabízí hluboce expresivní mix afrických a latinskoamerických hudebních vlivů z minulosti i té nejaktuálnější současnosti. To vše je korunováno zpěvaččinou láskou k afroperuánské hudbě a kultuře. Spolu se svým manželem, který si vzal na starost I produkci tohoto alba, také založila kulturní instituci pro zachování tradičních kultur a afrického dědictví.

"Nové album je oslavou africké přítomnosti v Americe a způsobu, jakým se stala součástí Latinské Ameriky," vysvětluje autorka. "Kultura,hudba a my sami jsme mixem Španělů, Indiánů a afrických kultur. Afrodiaspora oslavuje zkušenost lidí, kteří podstoupili neuvěřitelnou cestu, na které přežili jen ti nejsilnější," říká Susana Baca a dodává: "Cítím hudbu Kuby, Columbie, Ekvádoru, Argentiny, Venezuely a Puerto Rica tak, jako kdybych to byla já. Cestovala jsem do mnoha míst, kde v Latinské Americe žijí potomci Afričanů. Mnohá místa jsou chudá a zapomenutá vládou, ale na druhé straně mají velkou spirituální sílu, která zdůraznuje africkou přítomnost. Proto jsem se pokusila zaznamenat písně z těchto mist a poctít společnou krev a způsob, jak Afrika ovlivnila Ameriku.”
Hudební výlet napříč americkým kontinentem si letos můžou užít i příznivci world music u nás, protože jednou ze zastávek evropského turné bude i pražský Lucerna Music bar. Susana Baca jej rozezní se svou kapelou už v úterý 10. Května! Pořadatelé pojali tuto událost ve velkém stylu a tak pozvali i velmi zajímavou předkapelu – v Čechách žijící energické kubánce Santy Y Su Marabú – a po koncertu Susany Bacy slibují ještě taneční afterparty, na kterou specielně přiletí DJ Gadjo.cz, který moderuje pořad Všechny hudby světa na Radiu 1. Peruánská ambasáda tam zároveň plánuje oslavu Dne Matek, tak si nenechte ujít svou vstupenku na tento jedinečná zážitek.
Lístky jsou k dostání v předprodejích Ticketpro, Ticketportal a Ticketstream za 390 Kč + distribuční poplatky na stání a 590 Kč + poplatky na sezení a nejlevněji, bez poplatků klasicky na pokladně klubu Lucerna Music Bar.

Susana Baca / Peru, Santy Y Su Marabú / Kuba, DJ Gadjo.cz / Radio1
10.5. Lucerna Music Bar, Vodičkova 36, Praha 1
www.susanabaca.com, www.musicbar.cz, www.joesgarage.cz

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib