gototop
22.09.2011 Besídka Textové dílny Slávka Janouška již po páté v Turnově (Martin Mrca Holan)    Tisk
PR
Skvělí muzikanti a především výborní textaři a milovníci češtiny opět po roce zavítají do Turnova, a to v rámci 15. živé textové dílny, jejímž patronem a tahounem je písničkář Slávek Janoušek. Vedle tohoto dnes již legendárního písničkáře si můžete poslechnout i současné či budoucí hvězdy folkového hudebního nebe, a to na v pořadí již „V. Besídce Textové dílny“, která proběhne v pátek 30.9.2011 od 19,00 hodin v Městském divadle v Turnově.
Můžete se opět těšit na písně, jež vznikly v souvislosti s textařským internetovým fórem, nebo přímo na některé živé „textovce“. Zaznějí zde jednak písně pocházející z alba Vytrženo z KonTextu - samozřejmě v podání jejich autorů či ostatních členů Textové dílny – a jednak ty, co by se mohly objevit na druhém společném nosiči fóra či na samostatných deskách jeho členů.
Večer zahájí skupina Zhasni z Nového Boru, opírající se autorsky o pánskou dvojici  Michala Vaňka a Kubu Horáka. Jejich hudební styl je sice původně založený na folku, ale jak šel čas, tak se v kapele s příchodem bratrů Libora a Leoše Kropáčkových objevila baskytara a  bicí. Z folku je najednou folkrock, ale jak loňské získání Krtka napovídá, byla to dobrá volba.
Po roční pauze se opět můžete těšit na klavírní improvizace Ivo Cicvárka, kterého zpěvem doprovodí „první dáma textové dílny“ Lada Šimíčková. Texty jejich písní se dají charakterizovat jako poetické, kterým je vlastní i lyrika a pocitový způsob psaní. Jejich texty vždy nesou pro posluchače srozumitelný vzkaz, obsah, ať už ve formě příběhu či pocitu. Jejich hudební styl má asi nejblíže k tichému a klidnému písničkářskému šansonu, ale dobrovolně a bez násilí ho nazývají i všezahrnujícím slovem folk.
Duo věkově rozdílných hudebníků, Jiří Kyncl a Jiří Svítek alias Svitky se na Besídce představí poprvé, ačkoliv pravidelní návštěvníci Besídek si druhého jmenovaného pamatují jako člena sdružení Jamajz (Streichl – Cicvárek – Šimíčková – Svítek). Pražské duo Svitky se prezentuje humorem, a to v převážně suché, takříkajíc anglické podobě. Kytarista, textař a zpěvák Jiří Kyncl a Jiří Svítek, který kouzlí na klarinet, se Vám budou líbit především pro životní nadhled a neotřelý humor, se kterým přijímají realitu středního věku.
Z Ostravy přijede bluesová legenda Pepa Streichl, který se v blues cítí jako doma, vyzpívává v něm svůj žal a také radost. Se slovy redaktora a kritika Jiřího Černého - „Pepa  je bluesový zpěvák, který po smrti Petra Kalandry u nás zůstal představitelem autentického blues. Toho blues, za které on ručí i svým životem.“ – lze jen souhlasit.
Každý rok se na Besídce objeví host, který přímo nesouvisí s textovou dílnou, ale nějakým způsobem s ní sympatizuje. V minulosti to byl Vlasta Redl, Karel Markytán, vloni Luboš Javůrek a Petra „Šany“ Šanclová. Letos to bude pražská písničkářka a herečka Jana Šteflíčková. Její tvorba se záměrně oprošťuje od klasických žánrových vymezení, sama se hlásí k folku, blues, jazzu a rocku. Ve svých písních uplatňuje bezprostřední komunikaci s diváky, hlas s širokou rejstříkovou a výrazovou škálou a osobitou, netradiční hru na kytaru. Kromě hudby se věnuje také divadlu, je členkou ansámblu Studia Ypsilon (Vinobraní, Nadsamec Jarry, Babička, Rusalka), v roce 2005 a 2006 se účastnila česko-kanadských projektů se severoamerickými Indiány a skládala hudbu k představení Šťastní jako blechy na lodi bratří Formanů.
A samozřejmě nebude chybět „náčelník“ a patron textové dílny Slávek Janoušek, který Besídku zakončí společnými písněmi, v nichž se objeví další členové textové dílny, jako například Arnošt Frauenberg, Lucie Redlová, Marek „Voyda“ Vojtěch, Láďa Zítka, Janek Eret a plno dalších. Téměř 3 hodinovým večerem Vás budou slovem provázet Kuba Horák a Michal „Kosmonaut“ Šimíček.

Sdílet na...
Kam dál?

» Orlice stále šumí s Janouškovým Ústím (Karel Fred Vodňanský)

» Stále je to jen druhé nádvoří (Milloš Keller)

» Soutěž o písničkářské CD (FOLKtime.cz)

» Filmový dárek k 10. narozeninám kapely Zhasni (FOLKtime.cz)

» Ozvěny festivalu Zahrada (Michal Jupp Konečný)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib