gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

17.10.2012 9. písničkový pořad Rozehraj – Plzeňský Hifiklub přivítá písničkáře z Brna (Jan Eret)    PDF Tisk Email
PR
Devátý díl písničkového pořadu Rozehraj, který pořádá Janek Eret v plzeňském Hifiklubu, přivítá 18. října ve 20:00 písničkářskou dvojici Ladu Šimíčkovou s Ivo Cicvárkem. O úvod večera se tradičně postarají domácí, tentokrát ale v novém komornějším duchu Janek Eret se svou autorskou tvorbou doplněný virtuosním mandolinistou Petrem Vroblem. Druhá část večera bude patřit hostům, a to dvojici Lada Šimíčková a Ivo Cicvárek. Kromě svých písní představí i své nové debutové album Hotel v tiché ulici.

Lada Šimíčková  a Ivo Cicvárek své písně prezentují společně na pódiu již delší dobu, ale vždy pouze jako duo.

Lada Šimíčková a Ivo Cicvárek
Lada Šimíčková a Ivo Cicvárek
foto: fotokaminek.cz
Lada Šimíčková, známá básnířka a textařka, píše své texty už řadu let, na veřejnost se poprvé začaly dostávat po roce 2004, kdy se Lada stala členkou volného sdružení Textová dílna Slávka Janouška. Její texty se tak velmi brzy dostaly do hledáčku kolegů muzikantů a muzikantek a začaly se objevovat například na deskách Lucie Redlové (První, poslední, 2009 a Křižovatka, 2012), na debutovém albu skupiny Zhasni (Je to tak nutný, 2009) či na desce Petra Bende (Trojka, 2011); několik jich zhudebnil také Slávek Janoušek.

Od roku 2007 Lada hudebně spolupracuje s písničkářem Ivo Cicvárkem, který se díky přátelství vzniklém taktéž v rámci Textové dílny, stal jejím dvorním zhudebňovatelem - tvoří spolu písničkářskou dvojici, pro kterou jsou charakteristické jemné akusticko-elektronické písně založené na Ladiných textech a civilním pěveckém projevu. Jejich tvorba se zprvu objevila na dětských kompilačních albech Bongo Bonboniéra (2010) a Bongo Bombarďák (2011). V roce 2012 vydávají svou první společnou desku s názvem Hotel v tiché ulici.

Ivo Cicvárek je písničkář a hudební skladatel. Renomé si zpočátku vytvořil na folkových festivalech, první výraznější ocenění – autorskou Portu – získal už v roce 1996. S formací OKO dvě sólové desky na pomezí písňové alternativy: Vidět víc (2000) a V letadle (2002). Společně s písničkářskými přáteli Žofií Kabelkovou a Marcelem Křížem natočil v roce 2005 výrazné album Panoptikum. Řadu textů a zhudebnění věnoval také jiným zpěvákům a kapelám – je dvorním autorem vokální skupiny Mošny, jeho texty zpívá Petr Bende, Žofie Kabelková či Věra Martinová.

Při zhudebňování Ladiných textů se snaží hledat vnitřní melodie, které se skrývají už v samotných slovech. Ačkoliv jeho vlastní písničkářská tvorba bývá občas hlučná, věří, že ticho je základním výrazovým prostředkem hudby.

9. Rozehraj
9. Rozehraj
Janek Eret - Folkový kytarista, zpěvák a skladatel, zakladatel  a kapelník folkové skupiny Sedm nedostatečných. Se skupinou Sedm nedostatečných natočil v roce 2011 debutové CD Doteky hrou. Je členem Textové dílny Slávka Janouška. Díky úspěchům v literární soutěži Trapsavec mu byla vydána básnická sbírka „Neruším?“. Kromě kapely Sedm nedostatečných účinkuje i v duu s Petrem Vroblem. Pořádá vlastní hudební pořad Rozehraj, kam zve své hudební přátele (Žamboši, Epy de Mye, Duo Komáři, Sekvoj, Zhasni), byl pořadatelem západočeského oblastního kola Porty 2012

Janek Eret a Petr Vrobel - Duo hrající autorské písně Janka Ereta v příjemných aranžích spojujících zvuk kytary a mandolíny. Kromě vlastního repertoáru na koncertech zaznívají také  známe či méně známé  melodie  v instrumentálním provedení. Vystupují na  vernisážích, komorních koncertech, na zámcích či hradech.
Petr Vrobel hraje na mandolínu od léta 1989 jako samouk. Jeho příležitostnými učiteli byli Radim Zenkl, Petr Kůs či Jiří Plocek. Prošel mnoho bluegrassových (Bluegrass Colection, CHBQ, Cocktail…) a country kapel, až stylově zakotvil v klasické hudbě. Nejčastěji vystupuje v duu s kytaristkou Alenou Kozákovou. Velmi populární byl unikátní mandolínový projekt The MaMaMaMandolin quartet (kompilace klasické vážné hudby s výlety k hudbě jazzové). Natočil tři sólová CD – Mandolin In Time I, II a III – a zúčastnil se svoji hudbou na CD Pohádky pro malé i velké aneb Kdo to napsal, ten to čte (Z. Svěrák, V. Havel, P. Šabach, A. Goldfl am a I. M. Jirous). Účinkuje v mnoha dalších hudebních projektech a na nahrávkách spojených s mandolínou. Příležitostně vystupuje jako sólista s orchestrem Atlantis (koncerty pro mandolínu A. Vivaldiho), v Divadle J. K. Tyla v Plzni (muzikál Ferdinand, Řek Zorba) nebo v Národním divadle v Praze (balet Romeo a Julie). V poslední době se stále častěji věnuje sólové mandolíně. V září 2009 se aktivně zúčastnil Mandolínového sympózia v německém Trossingenu (za účasti mandolínových legend jako Mike Marshall/USA, Caterina Lichtenberg/SRN, Don Stiernberg/USA).

Písničkový pořad ROZEHRAJ pořádá pravidelně Janek Eret a jako hosty si zve své hudební přátele z různých koutů Čech. V minulosti se v něm představilo Duo My Tři, Žamboši, Duo Komáři, Sekvoj, Epy de Mye, Zhasni či písničkář Michal Vaněk.
Přijďte tedy 18. října ve 20:00 hodin do Hifi klubu na plzeňském náměstí a nechte v sobě rozehrát tu správnou strunu.

Sdílet na...
Kam dál?

» Jan Eret se na novém albu ptá: Neruším? (FOLKtime.cz)

» Říjnové Open Mic NA PRAHU (Ondřej Machát a Café Práh)

» Brno v létě rozezní Festival ve středu (FOLKtime.cz)

» Ivo Cicvárek – 20 let písničkářem (Ivo Cicvárek)

» Rozhovor s Kosmonautem: Ivo Cicvárek (Kosmonaut)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib