gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

16.01.2013 Hutka, Hladík, Frešo - Vandrovali hudci (Lenka Příhonská)    PDF Tisk Email
PR
Jako další titul edičního projektu Olivovníky vyšla kompletní nahrávka Hutkova druhého alba Vandrovali hudci.
Jaroslav Hutka, významná osobnost českého folku, směl ve své vlasti natočit a vydat pouze lidové písně. Několik nahrávek pro malé desky z konce 60. let bylo nedostupných, po ruské invazi v roce 1968 se ustrašení úředníci v době začínající normalizace tak báli vlastních Hutkových písní, že neplánovaně způsobili nové malé národní obrození. Svými zákazy totiž pomohli jak Hutkovi, tak vlastně celé generaci jeho posluchačů objevit skutečnou lidovou píseň ze sbírek Františka Sušila a Františka Bartoše. Hutkovo publikum jeho provedení několikasetletých písní okamžitě přijalo a vytvořilo mu navíc úctyhodný sbor.

Jak hudci vandrovali v roce 1976...

V roce 1976 byl již svazek StB na Jaroslava Hutku a další „závadové výtečníky“ ze Šafránu úctyhodně tlustý. V lednu 1977 zveřejnil Mladý svět výsledky ankety Zlatý slavík 1976; jedenadvacáté místo mezi zpěváky patří Hutkovi, v březnovém čísle Melodie v rubrice Jak já to slyším komentuje Jiří Korn píseň Hádala se duše s tělem; ve stejném čísle v hodnocení LP desek získalo Hutkovo druhé album 4,3 hvězdiček. Recenze na desku však už vyjít nestihla.
Nahrávky pro toto druhé Hutkovo album byly natočeny ve čtvrtek 5. února 1976 na veřejném koncertu s názvem Jaroslav Hutka zpívá z klasiků folklóru – Erben / Sušil / Bartoš v Etnografickém ústavu dnešního Moravského zemského muzea v Brně, v Paláci šlechtičen v tehdejší Gagarinově ulici 1. Zpěváka na koncertě doprovázeli Radim Hladík (na kytaru) a Fedor Frešo (na basovou mandolínu). Ze sedmnácti natočených písní vybral folklorista a rozhlasový redaktor Jaromír Nečas původně dvanáct nahrávek, z výběru okamžitě „vypadla“ píseň Chodil pánbů po poli. Hutkův a Nečasův nemarxistický název alba Hádala se duše s tělem vydavatel okamžitě zamítl a zvolil neutrální titul Vandrovali hudci. LP deska s titulní kresbou Zory Růžové, dvojicí fotografií Josefa Kratochvíla a bez jakékoli přílohy se tak stala poslední domácí oficiální nahrávkou Jaroslava Hutky na dlouhých čtrnáct let.
Deska byla vyrobena v rekordním čase (září 1976, pozn. vyd.) a pět dní na to, co byla distribuována do obchodů, navštívila StB Supraphon, ale už bylo pozdě. Tohle kolo jsem zatím ještě vyhrál, ale tím to také končilo,“ uzavírá Hutka svoji vzpomínku na vydání desky.

...a jak po šestatřiceti letech

Nové vydání alba Vandrovali hudci, kde zpěváka doprovázejí rockoví hudebníci Radim Hladík a Fedor Frešo, obsahuje kromě původního LP navíc šest nově objevených písní z archivu brněnského rozhlasu. Posluchači tak poprvé mohou slyšet kompletní záznam slavného koncertu z Brna 1976, necelý rok před Chartou 77 a následným odchodem Hutky do holandského exilu.
Deska vychází v luxusním provedení, krabička obsahuje digipack v grafické úpravě Ondřeje Pfeiffera s kresbami Zory Růžové, čtyřcetistránková knížečka obsahuje samozřejmě texty písní, Hutkův článek Baně moravské, rozhovory Milana Tesaře s Jaroslavem Hutkou, Radimem Hladíkem a Fedorem Frešem, řadu fotografií, dokumentů a ediční poznámku o dobrodružném zrodu tohoto alba.
Vydavatel k tomu dodává: „V roce 2011 se mi konečně podařilo najít v brněnském rozhlasu šest „zbylých“ písní z téměř čtyři desetiletí starého koncertního záznamu, které byly však rozstříhány jako jednotlivé skladby a archivovány pod nejrůznějšími názvy. Konečně jsme mohli připravit vydání nové – poprvé kompletní a navíc z originálních záznamů! K dispozici jsme měli i původní magnetofonové pásy z archivu Supraphonu a nahrávku k vydání připravil zkušený zvukař Petr Mayer. Tradičním bonbónkem navíc bylo i náhodné objevení kresby Zory Růžové k písni Žárlivec, kterou věnovala v oněch „krásných dobách folku“ Vladimíru Mertovi.

Sdílet na...
Kam dál?

» Šafránu je dnes jako šafránu (Tomáš Pohl)

» Na Folkových prázdninách vystoupí jubilanti Michal Prokop, Vladimír Merta, Druhá tráva a poprvé Bratři Ebenové (Michal Schmidt)

» Prezident na Hrad (Belmondo)

» Kreditka srdce (Tomáš Pohl)

» Jaroslav Hutka 2017 a 70 (Galén)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib