gototop
09.07.2013 O lásce a lidské náklonnosti (FOLKtime.cz)    Tisk
PR
Mezinárodní festival Folkové prázdniny již tradičně nabízí exkluzivní noční koncerty konané v kapli sv.Anny, na dvorku Galerie 12 a ve stanu v zámeckého parku. Koncerty začínají vždy třicet minut po skončení hlavního programu. Mimořádné osobnosti klezmeru a romské hudby zkompletovaly program večerních koncertů letošních Folkových prázdnin.
Vedle dalších nových jmen, která přibyla do programu festivalu, se tak návštěvníkům dostane příležitosti znovu slyšet některé z hvězd Folkových prázdnin, tentokrát však mimo festivalové podium, což sebou nese neopakovatelnou atmosféru blížící se osobnímu přátelskému setkání bez předem daného scénáře. Písničky Mirka Kemela do pozdních nočních hodin zapadnou takřka ideálně. Balancují na pomezí blues, šansonu a hospodských popěvků a mají nepřeslechnutelné romanticky zádumčivé vyznění. Zpěváka a akordeonistu doprovodí kapela s hostujícím Vladimírem Javorským.
Vynikající slovenské trio Pacora vedené houslistou Stano Palúchem je proslulé svým obdivuhodným uměním improvizace a přeskakovat z tradiční hudby do jazzu, tanga a jiných žánrů je pro něho přirozené jako dýchání.
Koncert Lady Šimíčkové a Ivo Cicvárka se odehraje v kapli sv. Anny, i tak nás oba výjimeční textaři, skladatelé, zpěváci a hudebníci přenesou nejspíš do prostředí "hotelu v tiché ulici", jak zní název jejich vydařeného loňského alba.
Mezi nejmagičtější okamžiky Folkových prázdnin uplynulých let patřila vždy vystoupení amerického písničkáře Tima Eriksena. Sám, pouze s banjem, kytarou a houslemi stává před publikem a svým neobyčejně emotivním naléhavým hlasem zaplňuje prostor čímsi neuvěřitelně duchovním.
Ti, kdo slyšeli v Čechách usazeného britského písničkáře Jamese Harriese, to vědí: s doprovodem akustické kytary zpívá tak trochu smutné písničky doznívající do výsledné krásy v užaslém tichu publika zasaženého až nepatřičnou dávkou emocí.
Do programu Folkových prázdnin přibyla také další nová jména.
Slovenský Preßburger Klezmer Band náleží k evropské špičce klezmeru a aby toho nebylo málo, jako mimořádného hosta přivážejí do Náměště famózního zpěváka a hudebníka Lorina Sklamberga, člena slavné americké skupiny The Klezmatics.
Maďarští Karavan Familia si sami říkají rodinná gipsy world music. Rodiče s dvěma dětmi se co chvíli od tradiční romské hudby vydávají směrem k andaluskému flamencu, jihoamerické rumbě nebo delta blues.
Jitka Šuranská natočila výborné debutové album Nězachoď slunečko, které představí na Folkových prázdninách za doprovodu spolupracovníků podílejících se na jeho tvorbě: slovenská skupina Pacora, Jiří Plocek, saxofonista Marek Pastírik a citerista Michal Müller.
Od 17. června budou ve všech předprodejích (uvedených na www.folkoveprazdniny.cz) kromě portálu Ticketstream k zakoupení zvýhodněné vstupenky pro rodiny s dětmi (dvě děti do 15 let včetně), a to jak denní rodinné vstupné v ceně 800 Kč, tak rodinné permanentky za 2700 Kč.

Program Nočních koncertů
22.7. Galerie 12: Mirek Kemel band (s hostem Vladimírem Javorským)
23.7. kaple sv.Anny: Tim Eriksen
24.7. stan v parku: Pacora Trio
25.7. kaple sv.Anny: Lada Šimíčková a Ivo Cicvárek
26.7. Galerie 12: James Harries

Sdílet na...
Kam dál?

» Další sny Folkových prázdnin jsou realitou (Michal Schmidt)

» Open Mic Ostrava již podruhé v knihovně! (Open Mic Ostrava)

» Křest CD Hotel v tiché ulici (Marek Kamínek)

» Folkové prázdniny oznamují „snový“ výběr domácích účinkujících (Michal Schmidt)

» Irský den na letošních Folkových prázdninách (Michal Schmidt)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib