gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

27.11.2013 NAPŘÍČ 2013 – komorní festival, tentokrát s podtitulem „Kytaristé napříč žánry“ (Martin Mrca Holan)    PDF Tisk Email
PR

Myšlenkou „minifestivalu“ NAPŘÍČ je představit (nejen turnovským) divákům trochu jiné hudební žánry, které je doposud pouze jen míjely, ale i spojit zajímavé muzikanty z různých hudebních žánrů, kteří by se třeba na podiu nikdy nesetkaly. Letos se víceméně shodou náhod sejdou v Turnově  tři vynikající kytaristé, Jan Žamboch, Jan-Matěj Rak a Justin Lavash. Na své si tak tedy určitě přijdou milovníci klasické kytary, folkové, jazzové, ale i bluesrockové. Proto se letošní komorní festival „NAPŘÍČ 2013“ nese v duchu podtitulu „kytaristé napříč žánry“.

Večer zahájí frontman skupiny Žamboši, textař, skladatel, ale především vynikající kytarista Jan Žamboch, dvojnásobný držitel ceny Anděl za rok 2006 a 2009, čímž se skupina Žamboši stala jedinou skupinou, která získala Anděla za všechny své desky.
Tentokrát ale Jan představí skladby ze své sólové desky GUITAR & Forest. Zda bude opět oceněná Andělem se uvidí na jaře. GUITAR & Forest je u nás, ale i ve světě, ojedinělý projekt. Jan Žamboch je původním povoláním lesník, takže moc dobře ví, že každý les zní jinak, v každém je jiné světlo, v každém je dle ročního období jiná přírodní magie, kde žijí různí obyvatelé a tohle všechno dohromady hraje a zní věčnou lesní písní. Proto se Jan vypravil do různých lesů (smrčiny, bory, doubravy, bučiny atd...) s kytarou a nahrávacím zařízením a pokusil se zachytit v několika minutách atmosféru místa, vždy v jednom měsíci, v jedné kytarové instrumentální skladbě. Ctil vlivy a „překážky“ okolí, teplotu, vítr a nahrál skladbu na jeden zátah, bez příkras a vymožeností moderních studií. Jen člověk, kytara a les.

Druhým vynikajícím kytaristou bude písničkář Jan - Matěj Rak. Na kytaru začal Jan - Matěj Rak hrát už ve svých pěti letech, ale klasická hudba ho tenkrát zaujala jen málo. V dospívání poslouchal a hrál nejen písničky svých oblíbených písničkářů, ale i starý rock'n'roll, dřevní mississippské blues, nebo ruskou, romskou, či židovskou lidovou hudbu. V té době začal i sám psát písničky a sbírat své první drobné úspěchy na písničkářských soutěžích a festivalech. Už by si byl myslel, že navždy zůstane pouze písničkářem, ale tehdy uslyšel něco, co jeho hudební život obrátilo naveskrz – hudbu Jaroslava Ježka. V žádných písničkách Jan - Matěj Rak dosud neslyšel takové harmonické postupy, tak neotřelé a přece jakoby důvěrně známé melodie, tolik krásy a umění v několika taktech. A od Ježka už nebylo daleko k zájmu o historickou hudbu obecně. Nejen hudbu Ježkovy doby, která nesmazatelně patří k modernímu českému mýtu o zlaté době první republiky, nýbrž i hudbu klasickou.
Jan-Matěj Rak tak v současné době má v repertoiru nejen své vlastní písničky a skladby, hudbu Jaroslava Ježka, ale i díla Bedřicha Smetany, Františka Kmocha, Antonína Dvořáka či Johanna Sebastiana Bacha. Rakovy koncerty se tak stávají ojedinělou příležitostí k nejrozmanitějším hudebním výletům napříč žánry.

Posledním hostem bude, jak jinak, než také vynikající kytarista Justin Lavash, britský rodák, žijící v Praze. Po rozpuštění své indie rockové kapely v Anglii v roce 1990, se přestěhoval do Francie, kde hrál po klubech blues a během nekolika let se stal virtuosem „vybrnkávacího“ stylu hry na kytaru. Spojením folku, blues a jazzu vytvořil svůj originální a dynamický styl, který doplňuje charizmatickým soulovým hlasem.
V Praze spolupracuje s Monikou Načeva, se kterou letos vydal nové CD s názvem "Milostný slabiky". Justin dále spolupracuje s Lenkou Dusilovou, Vladimírem Mertou, bubeníkem Davidem Landštofem, se skupinou Sunflower Caravan a s dalšími. Natočil již tři alba (Harder and Harder, Fits and Starts a Slide), která se úspěšně prodávají v celé Evropě. V loňském roce pak vydal své nové CD 25 Years, mapující jeho čtvrtstoletí trvající tvorbu. Je to první album, kde hrají a zpívají hosté a je opět kolekcí autorských písní, jež překračují hranice jednotlivých žánrů, ať již folk, blues, country, funk anebo new wave. To vše podpořeno Lavashovou až udivující technikou hry na kytaru a osobitým aranžováním, původním „řemeslem“ tohoto skvělého umělce.

Tyto TŘI vyjímečné kytaristy můžete slyšet a jejich prsty na hmatnících vidět v pátek 29.11.2013 od 19,00 hodin na velkém sále KC Střelnice v Turnově. Vstupné v předprodeji 100,-Kč, na místě 130,-Kč.


Sdílet na...
Kam dál?

» Open Mic POTRVÁ #52 ve znamení indie-folku a alternativní country (Jan Řepka)

» Emocionální dotek je malý zázrak (Brigita Kytka Vidimská)

» Kompilace písničkářů Studna neobjevená 2 (Martin Hejnák)

» Guitar & Forest na vinylu (Jaromír Novák)

» Prezident na Hrad (Belmondo)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib