gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

23.04.2014 Beltine 2014 (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR

Rodinný zážitkový festival Svátek keltské kultury BELTINE 2014 jako Pocta Bretani 30. dubna 20:00 – 1. května 12:00 Jaroměřice nad Rokytnou.

Jubilejní dvacátý ročník Svátku keltské kultury Beltine 2014 budou letos hostit zahrady architektonického skvostu - barokního zámku Jaroměřice nad Rokytnou, poblíž Třebíče. Hlavní organizátor, občanské sdružení Bratrstvo Keltů, jej zasvětilo domovu keltské hudby - Bretani. Podle slov Tomáše Křivánka, předsedy sdružení, to bude historicky největší oslava a prezentace bretaňské kultury jakou kdy čeští posluchači mohli zažít.

Šestnáct hodin hudby tance a veselí

O neobyčejnou atmosféru festivalu, který trvá šestnáct hodin v kuse, se postará osm pravých bretaňských hudebních skupin. Asi nejzajímavější podívanou nabídne bagad – mnohočlenná kapela složená z dudáků a bubeníků, kterou se pyšní každé větší město v Bretani. Beltine přivítá Kevrenn Mesclaj BAGAD z města Saint Pol de Léon z bretaňské oblasti Finistére.

A největší zážitek?

To záleží na každém z nás. Podle Tomáše Křivánka to však bude pravděpodobně skupina Plantec, která se při hraní lidové hudby dívá do budoucnosti. Jejich předností je originální styl založený na kombinování bretaňské lidové hudby s rockem. Výjimkou přitom není ani scénicky přístup k hudebnímu vystoupení založený na pohybu a provázanosti s publikem. Kapela se u nás představí ve složení bratři Plantech – Yannick (katara) a Odran (bombard) a jejicj dlouhodobý kamarád a moderní hudebník Gabriel „ DjiBril „ N´Dombi (klávesy a elektronická hudba).

O české zastoupení bretaňské hudby se postarají čtyři známé hudební skupiny – Asonance, Bran, Jan Hrubý a Kukulín a 3M. Taneční vystoupení nabídne česká taneční skupina Rond.

Festivalovou náladu podtrhne autentický noční bretaňský Fest Noz - tradiční bretaňská veselice se společným tancem a báječným jablečným nápojem cidre.

Slovem provázejí odborník na skotskou whisky a nejlepší český dudák Václav Rout a herec Tomáš Karger.

Bohatý doprovodný program pro celou rodinu

Kromě hudebních vystoupení bude probíhat i výuka bretaňských tanců. Návštěvníci se mohou zúčastnit malování na obličej nebo zkusit hry našich předků. Jako každý rok v nabídce dílen nebudou chybět workshopy jako například vázání keltských uzlů, poi a žonglování, přibude dílna na výrobu vlastních žonglovacích míčků nebo rozeznávání vůní v čuchometrii. Do doby, kdy žili keltové nás zavedou ukázky šermu, lov kance, vytlačování z kruhu, keltský tábor bojovníků a jejich souboje. Atmosféru doplní prodej řemeslných výrobků a ukázky jejich výroby: mletí mouky, výroba zbraní, ražba mincí, keramika, kovotepectví, kamenictví, tesařství, tkaní, pečení placek, kovářství, lití bronzu.

Třešnička na dortu – výstava všch plakátů Pavla Žáčka, které vytvořil ke třinácti ročníkům nfestivalu.

Výstava bude otevřena na zámku Jaroměřice nad Rokytnou a potrvá od 1. do 31. května 2014.

Doc. MUDr. Pavel Žáček, Ph.D. vystudoval medicínu a stal se kardiochirurgem. Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové působí již 27 let. Ponechal si však svůj "druhý" život, věnovaný malování, grafice, fotografii a dalším výtvarným činnostem. Všestrannost a pestrost žánrů mu je výzvou, hrou a dobrodružstvím a provází ho i v odborné práci (medicínské ilustrace, multimediálníučebnice). Od roku 1980 uspořádal dlouhou řadu samostatných výstav, účastnil se mnoha kolektivních výstav a je autorem 13ti grafik ke Svátku keltské kultury BELTINE.

Festival nabídne občerstvení po celou dobu konání svátku a zdarma tábořiště v areálu. Vstupenky lze zakoupit na www.beltine.cz nebo v prodejní síti Ticketportal.

Svátek Beltine pořádá občanské sdružení Bratrstvo Keltů pod záštitou starosty města Jaroměřice nad Rokytnou Ing. Jaroslava Soukupa, MBA, ve spolupráci se správou zámku - kastelánem Ing. Radimem Petrem.

Program:
bagad Kevrenn Mesclaj, An Daol Zantel, Breskin Quatuor, Godin-Coëffic-Byrne, Choquer-Lannuzel-Gasnier, Le Bihan-Gasnier-Choquer, Straka, Plantec, Asonance, Bran, Jan Hrubý a Kukulín, M3, taneční skupina Rond.

Kompletní informace o Svátku keltské kultry Beltine 2014 naleznete zde.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib