gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

22.06.2015 Na festivalu Okolo Třeboně vystoupí Jiří Suchý (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR
Na zámeckém nádvoří se vystřídají také například Ivan Hlas, Wabi Daněk, Samson, Žalman, Jan Nedvěd či skupiny Marien a Nezmaři. Navíc tam každý z písničkářů přivede svůj „objev" – novou či méně známou tvář hudební scény, která ho zaujala natolik, že ji publiku rád představí.
Velmi silnou energii vnesla do letošního ročníku pozměněná soutěž mladých kapel a písničkářů Houpací kůň, z níž v minulosti vzešel například Tomáš Klus. Ředitel festivalu Pavel Barnáš na jaře oslovil padesát hudebních profesionálů, aby z přihlášených muzikantů vybrali své tipy. O šesti finalistech už rozhodli, sedmého vybere publikum – fanoušci už svým favoritům poslali přes tři tisíce hlasů. „Soutěž vyvolala obrovský zájem, internetové hlasování oslovilo hlavně mladé lidi, což má pro budoucnost festivalu zásadní význam," říká Barnáš. Finále Houpacího koně se odehraje v zámeckém parku, vstup je zdarma.
Také příznivce tradičnějších způsobů komunikace, než je internet a facebook, čeká novinka. Místo běžného tištěného programu vznikne zpěvník, aby si diváci mohli s účinkujícími zazpívat. Navíc se v této brožuře muzikanti zamýšlejí nad písňovou formou a prozrazují něco o tom, jak tvoří. „Písnička vypadá kolikrát velmi lehce, ale napsat ji je někdy problém. Někdy ji napíšu za hodinu za dvě, někdy za den, někdy za tři. Na jedné písni jsem pracoval, samozřejmě ne soustavně, celý rok, než vznikla. Ale vždycky to pro mě bylo dobrodružství," svěřil se například Jiří Suchý. Na pódiu ho v sobotu večer doprovodí jeho pianista a také speciální kapela, kterou vytvoří muzikanti z jižních Čech. „O sbory jsem požádal členy kapel Nezmaři a Spirituál kvintet," naznačil Pavel Barnáš, který bude festival řídit z Japonska, kam nedávno odjel se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Plánuje, že odtud pozdraví třeboňské diváky živě formou telemostu.
Festival začne v pátek představením Divadla Járy Cimrmana Vražda v salonním kupé. Na zámeckém nádvoří se rozběhne dvoudenní hudební maraton, další scéna bude v přilehlém parku. Aby nebylo hvězd v Třeboni málo, Dušan Vančura vystoupí nejen se svou domovskou kapelou Spirituál kvintet, ale bude také moderovat sobotní večer, přivede dětský sbor Sejkorky z Chlumu u Třeboně – a ještě se rozhodl po 50 letech obnovit svoji původní kapelu Antikvartet, kterou proslavil například hit Batalion. Diváci ho uslyší v neděli ve Schwarzenberské hrobce, hostem koncertu bude herec Stanislav Zindulka.
Společné zpívání, které bude letos hlavním tématem festivalu, znamená návrat ke kořenům. Každý podle svých schopností a chuti – to je totiž ten největší relax. Chvíle, kdy se publikum k muzikantům připojí a vznikne společný sbor, bývají vždy působivým a nezapomenutelným zdrojem energie pro všechny zúčastněné. Navíc se všichni muzikanti, kteří letos v Třeboni vystoupí, shodli v názoru, že zpívání je velmi zdravé.
Celý program je na www.okolotrebone.cz, kde jsou i informace o zvýhodněných vstupenkách. Např. vozíčkáři a lidé měřící nad 200 centimetrů mají vstup zdarma.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib