gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

22.12.2015 Hradecký slunovrat ohlásil novinky pro rok 2016 (Vašek Müller)    PDF Tisk Email
PR
Květy, Ivan Hlas trio, Kittchen a Yellow Sisters jsou první oznámení interpreti. Novinkou je scéna v režii Milana Tesaře a Radia Proglas. Kapely se mohou aktuálně přihlásit na Open scénu. Diskuze povede Michal Berg.
Městečko Hradec nad Moravicí má překrásný zámecký areál, kde najdeme v rozsáhlém parku bílý i červený zámek. A právě v tomto magickém prostředí se koná 24. - 25. 6. 2015 další ročník festivalu Hradecký slunovrat. Diváci se opět mohou těšit na tři hudební scény, gastrostage Krmelec pod taktovkou Romana Kopřivy, dětskou Montessori scénu, mnoho diskuzí, workshopy atd. Pořadatelé také ohlásili první z několika desítek vystupujících, jsou jimi Trio Ivana Hlase, Květy, písničkář Kittchen a kapela Yellow Sisters. "Znovu se zaměřujeme na velmi aktuální hudbu, na interprety, kteří vydali nová kvalitní alba, ostatně Kittchen a Květy se objevují na předních místech prestižních výročních anket," říká šéf festivalu Vašek Müller, " jsme festival, který dává velký důraz na sdělení, forma, zda se jedná o folkového písničkáře, rockovou kapelu nebo elektronickou hudbu, pro nás není podstatná, ale v programu samozřejmě najdete třeba i špičkovou českou world - music a zástupce dalších žánrů. Více se dozvíte po novém roce, každé úterý na našem facebooku a webu."
Důležitou informací je skutečnost, že byl opět vypsán konkurz pro kapely, které by si rády zahrály na Open scéně. "Open scéna se stala nedílnou a plnohodnotnou součástí Hradeckého slunovratu. Vždyť pro ročník 2015 přišlo téměř 50 přihlášek. Vystoupení na této scéně nabízíme jako příležitost zahrát si v krásném zámeckém prostředí, s kvalitním ozvučením všem kapelám i jednotlivcům bez žánrového omezení - výběr je pouze pocitová záležitost užšího dramaturgického týmu. Festivalové publikum už si zvyklo tuto scénu navštěvovat a nechávat se překvapit, i když jsou pro ně mnohá jména vystupujících zcela nová. A to, že je scéna zcela volně a bezplatně přístupná je i náš dárek a poděkování za vstřícnost Státnímu zámku Hradec nad Moravicí," říká jeden z dramaturgické komise této scény Zdenek Svánovský.
Hlavní novinkou Hradeckého slunovratu 2016 bude scéna věnovaná oslavě 1000. kola Hitparády Kolem se toč a 20 let působení Milana Tesaře na Radiu Proglas. Položili jsme proto Milanovi dvě otázky:
Co se bude odehrávat na scéně Radia Proglas a proč vlastně vznikla?
Milan Tesař: "Scéna Radia Proglas bude připomínkou a oslavou tisíce kol posluchačské hitparády Kolem se toč. Hitparádu připravuji od ledna 1996 a po celou dobu se snažím, aby každé kolo bylo nejen přehlídkou dvanácti písní, ale také hodinou plnou hudebních novinek (informace o nových CD, pozvánky na koncerty a festivaly), soutěží a virtuální platformou pro setkávání našich posluchačů s námi redaktory. V každém vydání hitparády se snažím reagovat na zajímavé podněty našich fanoušků, odpovídat na dotazy, zprostředkovávat informace, které naši posluchači chtějí, ale také informovat o tom, co dosud neznají. No a po tisíci kolech – ve skutečnosti k tomuto číslu dojdeme začátkem roku 2016 – si hitparáda určitě zaslouží i oslavu “naživo”, tedy jedno společné odpoledne a večer s posluchači i s některými z mnoha interpretů, kteří v ní za dvacet let bodovali."
Proč je tato scéna zrovna na Hradeckém slunovratu?
Milan Tesař: "Vedle mého dlouholetého přátelství s ředitelem festivalu Vaškem Müllerem je důvodem i to, jak se Hradecký slunovrat profiluje. Pojme různé žánry od folku přes alternativu a kvalitní pop až po world music nebo elektronickou hudbu. A podobně se snažím vyvažovat i já hudební obsah naší hitparády. Myslím tedy, že hitparáda Kolem se toč a Hradecký slunovrat mají mnoho společného a mimořádným propojením v roce 2016 chceme na tyto společné dramaturgické prvky upozornit. Mimochodem z Proglasu mohou posluchači znát nejen ty interprety, kteří se představí na “naší” scéně, ale i mnoho dalších účinkujících Hradeckého slunovratu."
Nedílnou součástí Slunovratu je i diskusní scéna Tu čeká v dalším ročníku opět zajímavý mix řečníků z regionu i hostů z daleka. "Hlavní novinkou je snaha o tématické sjednocení jednotlivých příspěvků. Rádi bychom je pro tento ročník zarámovali společným motivem hranic a jejich překračováním," uvedl Michal Berg, který má diskusní scénu Slunovratu na starosti. "O hranicích budeme diskutovat v oblasti literatury či hudby, ale také z pohledu podnikatelů či novinářů. Vzhledem k událostem současného světa se nevyhneme ani aktuálním geopolitickým tématům," dodal Michal Berg.
Permanentku na Hradecký slunovrat si můžete až do konce roku koupit za nejnižší cenu 279 Kč.

Sdílet na...
Kam dál?

» Když kvete plevel (Miloš Keller)

» Album roku 2013 (Milan Tesař)

» Vyhlášení výsledků ankety Album roku Proglasu (Milan Tesař)

» 47. ročník Porty v Řevnicích se blíží (FOLKtime.cz)

» Deska roku 2013 Rádia Proglas (Belmondo)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib