gototop
22.02.2016 Hromosvod – nový klip Záhada hlavolamu a ještě jedno koncertní Divoký ticho Žižkova 5.4. v Malostranské (Hromosvod)    Tisk
PR
"Našel jsem v zastávce cigára a knihu od pana Foglara, co si jen o tomhle pomyslet, kam se to ubírá dnešní svět.“ Tak začíná text Záhada hlavolamu z loňského alba Divoký ticho Žižkova, v níž pěvecky hostuje mimo jiné Kamil Střihavka. A právě k této písničce natočil pražský folk-rockový Hromosvod po třech letech svůj další, v pořadí třetí klip. Režie se ujal Pája Junek.
„Pája je člověk, který má pochopení pro naše ztřeštěné nápady a my zas pro jeho – proto na něj padla volba. Známe se skoro dvacet let, režíroval už náš první klip Tanečnice“, přibližuje kapelník Ondřej Fencl. „Když už koukám na obrazové ztvárnění písničky, chci, aby mě v první řadě pobavilo. Z toho jsme vycházeli při všech našich klipech a Záhada hlavolamu není výjimka, jakkoliv píseň je to co do textu poměrně ponurá."
Hromosvod
Hromosvod
foto archiv Hromosvodu
Natáčelo se před vánoci v pražské oboře Hvězda a v nedalekém Kaštanu, jednotliví členové kapely si zahráli Rychlé šípy v rolích přízraků pronásledujících ve snu frontmana. V roli uhrančivého recitátora se stejně jako na desce představuje Vladimír Merta, v klipu se mihne i Jan Hrubý, s nímž (a s Mertou) kapela často společně koncertuje. Zdravotně indisponovaného Kamila Střihavku si v klipu herecky střihla (taktéž blonďatá) houslistka Hana Vyšínská.
Klip k písni Záhada hlavolamu zde:
https://www.youtube.com/watch?v=pJ0wW_w0Dew
Co se týče alba Divoký ticho Žižkova, sice už bylo pokřtěno dvakrát (kmotři Vladimír Mišík, Radim Hladík, Michal Prokop a Bára Vaculíková), Hromosvod ho ale touží oslavit ještě jednou a to v úterý 5. dubna v pražské Malostranské Besedě.  „Podzimní křest připadl na nedělní večer, kdy si léto řeklo, že ještě naposledy zamává. Spousta kamarádů a příznivců nakonec zůstala na chatách, na čundrech, výletech, dorazilo jen asi padesát lidí,“ vzpomíná Ondřej Fencl. „Atmosféru udělali nádhernou, ale nám to bylo líto, stejně jako spoustě fanoušků, kterým termín nevyhovoval. Tak jsme se rozhodli ještě jednou v plné parádě i s hosty album přehrát a oslavit.“ Kromě čtrnácti písní z CD zařadí Hromosvod do playlistu i dvě čerstvé novinky, pro pamětníky přidá několik starších kousků. Sestavu pro tento večer rozšíří Vojta Jindra (Bran) na ukulele a mandolínu a Ondřej Klímek (Vltava, B.S.P.) na saxofon, o další překvapení nebude nouze.
Recenzenti loňského alba nešetří chválou:
Ondřej Bezr (MF Dnes): „Nové album Hromosvodu přináší příjemnou folkrockovou muziku. Fenclovy písničky se zdají až okázale „normální“, ale právě tím sympatické.“
Kateřina Kadlecová (Reflex): „Máte pocit, že Mišík a Hlas už dlouho nevydali nové album, ale vám se zachtělo poctivého bigbeatu? Jako hromosvod použijte album Divoký ticho Žižkova.“
Roman Jireš (Rock & All): „Čtvrté album Hromosvodu je důkazem, že v hlavním městě nevzniká kvalitní muzika jen na Hanspaulce nebo v Dejvicích, ale i ve stínu žižkovského vysílače.“
Od dětských začátků na pražské základní škole Horáčkova ušla kapela pořádný kus cesty. „Kdo by si tehdy pomyslel, že nám jednou na desce budou hostovat Kamil Střihavka, Vláďa Merta nebo Petr Janda… Já tedy ne,“ přiznává Ondřej Fencl.
HROMOSVOD TOUR 2016:
11. 03. Vsetín, klub Lapač
05. 04. PRAHA, MALOSTRANSKÁ BESEDA
11. 05. Říčany, KC Labuť (+ trio V.Merta-J.Hrubý-O.Fencl)
16. 06. Praha-Vyšehrad, Vyšehraní (+ Keks)
24. 06. Nové město na Moravě, náměstí (+ Vladimír Merta)
08. 07. Dačice, nádvoří zámku (+ trio V.Merta-J.Hrubý-O.Fencl)
15. 07. Rožnov pod Radhoštěm, náměstí, slavnosti (+ trio V.Merta-J.Hrubý-O.Fencl)
16. 07. Hranice na Moravě, Grillfest (+ trio V.Merta-J.Hrubý-O.Fencl)
22. 07. Staré město pod Sněžníkem, náměstí, slavnosti
25. 07. Uherské hradiště, Masarykovo nám., LFŠ (+ trio V.Merta-J.Hrubý-O.Fencl)
31. 07. Hlučín, festival Štěrkovna (+ trio V.Merta-J.Hrubý-O.Fencl)
03. 09. Litoměřice, Folkové atrium (+ trio V.Merta-J.Hrubý-O.Fencl)
Oficiální webové stránky Hromosvodu: www.hromosvod.cz; www.hromosvod.com
Facebook: https://www.facebook.com/hromosvod/?fref=ts

Sdílet na...
Kam dál?

» Ohlédnutí za hvězdičkami (Miloš Keller)

» Dluhy 2020 – skupiny (část a) (Miloš Keller)

» Hudbosvod (Miloš Keller)

» Čechomor vydává po šesti letech nové album „Místečko“ (FOLKtime.cz)

» Marek Dusil pokřtí Ocean již zítra v Malostranské besedě! (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib