gototop
12.05.2016 Projekt Struny nad Oslavou na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)    Tisk
PR
31. ročník mezinárodního multižánrového festivalu pokračuje v unikátním projektu tvůrčího setkání mimořádných hudebníků. Po Třech hlasech (2014) a Třech niněrách (2015) letos uslyšíme Struny nad Oslavou. Pozvání k projektu přijali jedinečný hráč na malou kytarku timple Germán López ze Španělska, domácí mandolinista Martin Krajíček a kytarový virtuóz Antonio Forcione nebo hvězdný senegalský hráč na koru Seckou Keita.
Udržují-li si Folkové prázdniny pověst výjimečného festivalu, přičítejme to také odvážné dramaturgické sázce na přesahové mezinárodní rezidenční projekty, jako jsou Struny nad Oslavou.
Zadání je jednoduché: do Náměště pozvete hráčské individuality s potenciálem spřízněnosti a vstřícnosti, a čím kulturně vzdálenější, tím lépe, necháte je několik dnů zkoušet a vzájemně se poznávat. Vše - s dopředu neodhadnutelným výsledkem - vyvrcholí na společném pátečním koncertu.
German López
German López
www.folkoveprazdniny.cz
"Pokud se ve vývoji projektu snažíte nalézt jakoukoliv logiku, s klidným srdcem od toho upusťte. Žádná tam není. Jenom jsme si s Michalem Schmidtem kdysi vysnili, že budeme na Folkové prázdniny zvát co nejzajímavější interprety, vyzveme je, aby si u nás udělali na několik dnů pohodlí a propojili své muzikantské přístupy tak, aby z toho vznikl exkluzivní koncert pro náš festival.
Germána Lópeze jsme dvakrát slyšeli na veletrhu Womex a oba se svorně do jeho umění zamilovali. Tak vznikla idea i letošních Strun nad Oslavou," vysvětluje dramaturgyně projektu, houslistka Jitka Šuranská.
Germán López patří k nejrespektovanějším hráčům na malou kytarku timple, tradiční pětistrunný nástroj z Kanárských ostrovů, kde se mu láskyplně přezdívá camellito sonoro; něco jako ozvučený velbloud, to kvůli vypouklému korpusu, který před už třemi sty lety, kdy timple poprvé vyrobili na ostrově Lanzarote, někomu připomněl velbloudí hrb.
López vystudoval klasický klavír, ale jeho doménou je tradiční hudba z Kanárských ostrovů. Zapletl se na cestách i s africkými vlivy a timple neváhá zkontaktovat s popkulturou: na albu Something Stupid vypustil do světa svérázné interpretace skladeb Boba Marleyho, Erica Claptona nebo Michaela Jacksona.
Trio AKA
Trio AKA
www.folkoveprazdniny.cz
Kompletní sestava Strun nad Oslavou se vyvíjela postupně a přirozeně. S Germánem přijede jeho krajan a dlouholetý spoluhráč, kytarista Antonio Toledo, a dalšího virtuóza navrhnul - Antonia Forcioneho z Itálie, známého z koncertů s Johnem McLaughlinem nebo Trilokem Gurtu. Forcione se odmítá zacyklit v jazzu, rocku a flamencu, takže alternativu k hudbě, jaké se věnuje, hledá v triu AKA, do kterého vedle brazilského perkusisty Adriano Adewaleho patří i senegalský zpěvák a mistrovský hráč na koru Seckou Keita. V Náměšti tak přivítáme jednu z největších a nejinovativnějších instrumentálních hvězd současné západoafrické hudby. S velšskou harfenicí Catrin Finch například Keita natočil album Clychau Dibon, označené odborníky za nejlepší nahrávku world music roku 2013.
"S velkou radostí představíme také skvělé hráče od nás - mandolinistu Martina Krajíčka, kontrabasistu Juraje Valenčíka a slovenského houslistu Juraje Stieranku. A protože Folkové prázdniny představují pro takový projekt jedinečné místo, nenechte si ujít příležitost být u jeho premiéry a zároveň derniéry," uvádí Jitka Šuranská bez záruky, že se už tak mimořádná sestava nerozšíří o další nečekané účastníky.
Všichni aktéři se vedle společného pátečního koncertu 29. července v zámeckém parku představí se svými spoluhráči také na samostatných koncertech. Trio Krajíček & Valenčík & Stieranka v úterý 26.7., AKA trio ve středu 27.7. a ve čtvrtek 28.7. Germán López.
Nám슝 nad Oslavou, 25. července - 1. srpna
O pokoře

Sdílet na...
Kam dál?

» Na Folkové prázdniny přijíždějí osobnosti české a slovenské folkové, rockové, bluegrassové a písničkářské scény (FOLKtime.cz)

» Domácí součást programu Folkových prázdnin (Michal Schmidt)

» Folkové prázdniny 2012 prolomily bariéry (3/4) (Marek Kamínek)

» Folkové prázdniny s láskou a lidskou náklonností 2/4 (Marek Kamínek)

» Utkané mosty – spojení pěti výtvarníků v unikátním prostoru Staré tkalcovny (Michal Schmidt)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib