gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

12.01.2017 Večery S dají šanci hudebním objevům, patronem je Žalman (Jaroslav Hnízdil)    PDF Tisk Email
PR
Na mladé hudební skupiny a písničkáře míří nová hudební série s názvem Večery S v Českých Budějovicích. Domovskou scénou se stane Divadlo U Kapličky na Husově třídě, první koncert se uskuteční 20. ledna a představí se na něm i patron celého cyklu, folková legenda Pavel Žalman Lohonka.
Duchovním otcem hudební série je Jaroslav Hnízdil, kapelník jihočeské art folkové skupiny Spolektiv. „Jedním z hlavních záměrů je zvát nové hudební talenty, skupiny a písničkáře z jižních Čech, a vytvořit tak prostor pro jejich koncerty na budějovické půdě v Divadle U Kapličky. Věříme, že se tak dostanou do povědomí posluchačů i širší veřejnosti. Večery S jsme připravili ale i pro účinkující, kteří již mají něco za sebou,“ řekl Jaroslav Hnízdil.
Večery S v Divadle U Kapličky
Večery S v Divadle U Kapličky
Termíny jednotlivých koncertů budou vždy třetí pátek v měsíci. Hrát se bude od ledna do dubna a od září do prosince. Patronem prvního ročníku je Pavel Žalman Lohonka, který také celou hudební sérii zahájí v pátek 20. ledna 2017 svým sólovým vystoupením. Kromě něj vystoupí na zahajovacím večeru písničkářka Jessica Haug, za poslední roky největší jihočeský objev Dětské Porty, a volyňská kapela Shivers, která mísí folk, rock, keltské názvuky, Irsko i world music a která získala i prestižní cenu Krtek na festivalu Zahrada.
„Mladou folkovou krev podporuji odjakživa. Už když jsem byl mladý, podporoval jsem ještě mladší. Pomáhat mám nějak zakódované ve svém srdci, protože až my tu nebudeme, je třeba, aby to za nás vzala mladá folková generace. Chci, aby nás rockeři a popíci nepřeválcovali, aby se folková muzika pořád hrála. Jsme vlastně pokračovatelé lidových zpěváků,“ řekl Pavel Žalman Lohonka.
Ten je odchovaný melodiemi Beatles i americkými folkaři. Z mladých českých skupin má rád pardubické Marien. „Celkově kapely, které dělají melodickou folkovou muziku, prostě písničky, aby si je lidé mohli dál zpívat. Aby to nebyla jenom alternativa, kterou si těžko někdo zazpívá, i když je také potřebná. Napsat písničku, která má melodii, je těžší,“ doplnil Žalman.
Spolektiv
Spolektiv
zdroj: archiv kapely
Na druhém koncertu Večerů S, který bude 17. února 2017, se představí písničkář Dante a skupina Spolektiv, která zde znovu pokřtí po 22 letech v reedici vydané své debutové album …a ticho v sobě.
Organizátoři chtějí oslovit řadu talentů a objevů, mezi které mj. patří Nahy & Bagr, Standa Kahuda, Spadané listí, Láďa Latka, Seeking Horizon, Ve-dvou, Kristína Nídlová, Jen tak tak, Kabaret Kajbar, Lakomá Barka, Akustic@, Honza Janda, Rybníkáři, The Greens, Oni, duo Drc, Naked Professors, Epydemye a další.
„Na koncerty prvního ročníku chystáme takový program, aby třetí pátky chtěli diváci trávit s námi. Hlavně nám ale jde o společná setkání přátel dobré muziky. Podpora obecenstva je vždy pro účinkující důležitá. A je mezi námi tolik začínajících nadějí i stabilních uskupení, které díky divákům a Večerům S mohou zažít skvělé večírky,“ řekl Jaroslav Hnízdil z kapely Spolektiv.
Muzikanti z jihočeských kapel Spolektiv a Bonsai č.3, kteří za sérií stojí, chtějí pomoci nové generaci hudebníků ze svých žánrů. Hudební skupina Spolektiv v 90. letech minulého století překvapovala žánrově stěží zařaditelnou, pěvecky a nástrojově barevnou muzikou. V roce 2014 se - po osmnáctileté přestávce, zapsané i v České knize rekordů - vrátila na hudební scénu. V nových písních přináší pocity napříč mnoha generacemi, dnes i čtyřicátníků a padesátníků. Spolektiv se i podle hudebních kritiků vrátil plný energie, s velkou potřebou skládat vlastní písně a s obrovskou chutí hrát.
„U Večerů S jde o hudební sérii, pravidelný program, který se bude talentům a objevům věnovat dlouhodobě. Věříme, že se pro posluchače stanou pravidelným pořadem s dobrým jménem, kde je možné strávit příjemný kulturní večer se zajímavými hosty,“ řekl Jaroslav Hnízdil.
http://www.spolektiv.cz/vecery-s

Sdílet na...
Kam dál?

» Večery S: Shivers, Šrája, Hashtag (Jaroslav Hnízdil)

» Večery S 2023, podzimní program VII. ročníku hudební série v Divadle U Kapličky (Jarda Hnízdil)

» Večery S: Michal W. Sedláček, Saša Niklíčková, Spolektiv (Jarda Hnízdil)

» Večery S zahajují šestý ročník (Jarda Hnízdil)

» Pocestný do Země zamyšlené (Tomáš Pohl)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
ludvik   |2a00:1028:9942:.xxx |12.01.2017 15:24:19
Spolektiv se podle kritiků vrací s "velkou potřebou".
To jako vážně?

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib