gototop
06.12.2017 Adventní období s Třeboňskými pištci a Radůzou (Okolo Třeboně)    Tisk
PR

Do třeboňského Divadla J. K. Tyla, jež nabízí po nedávné rekonstrukci ještě příjemnější prostředí, se může publikum vypravit v prosinci na dva koncerty, které ho adventně naladí a příjemně odreagují od předvánočního stresu. Těšit se můžete na Třeboňské pištce a Radůzu.

V neděli 10. prosince tam vystoupí od 19 hodin Třeboňští pištci, flétnový soubor s tradicí trvající už 44 roků, díky čemuž ho město považuje za své „rodinné stříbro“.  Zazní zobcové flétny doprovázené kytarou, klávesami, zvonkohrou a rozličnými bicími nástroji a také několik písniček, které zazpívají členky souboru. To vše vytváří originální a nezaměnitelný sound, který evokuje sváteční náladu, tak blízkou atmosféře Vánoc.

Třeboňští pištci
Třeboňští pištci
foto: František Bureš
„Vystoupí patnáct členek a členů souboru, který vznikl v roce 1974 a právě z tohoto prvního ročníku se vytvořilo zdravé jádro, jež je základem současné sestavy. Někteří už bydlí jinde a na zkoušky i vystoupení k nám cestují z celé republiky, čehož si velmi vážím. Jsou ve skvělé formě a hrají čím dál lépe, což mě moc těší,“ říká vedoucí Třeboňských pištců Václav Šimeček, který soubor založil společně se svou manželkou Milenou.
Pištci mají na repertoáru více než 200 skladeb a písní, které interpretují zpaměti. Hrají renesanční a barokní hudbu, irské tradiční melodie, latinskoamerický folklór, ale i skladby Jaroslava Ježka a evergreeny světové populární hudby a swingu, zpívají také jihočeské lidové písně i černošské spirituály. Výběr toho nejlepšího včetně vánočních písní uslyší lidé v sobotu 9. prosince od 19 hodin v kostele sv. Anny (dříve Koncertní síň Otakara Jeremiáše) v Českých Budějovicích a den poté, v neděli 10. prosince ve stejném čase, v Divadle J. K. Tyla v Třeboni. Vánoční koncerty v těchto místech měli Třeboňští pištci naposledy v roce 2012, respektive 2013, takže je to skvělá šance vidět je při této příležitosti znovu pohromadě.

Radůza
Radůza
foto: Alena Hrbková
Působivý zážitek slibuje ve středu 13. prosince od 19 hodin také koncert písničkářky Radůzy, na který se třeboňské publikum těšilo už letos na jaře, ale ze zdravotních důvodů ho musela odložit. Od podzimu se tato zpěvačka, multiinstrumentalistka a autorka hudby i textů na pódia vrátila a přiváží i novinku – vánoční album nazvané Studna v poušti„Každý její koncert je událost, protože je to setkání se silnou osobností, ryzí a poctivou hudbou i s krásnými texty. Jsem moc rád, že se mi podařilo nyní Radůzu pro Třeboň získat, protože její kalendář je po vynucené přestávce plný. V komorní atmosféře našeho krásného divadla její muzika krásně vynikne, bude to velká síla,“ těší se organizátor všech těchto koncertů Pavel Barnáš, který třeboňský kulturní program naplňuje nejen červnovým festivalem Okolo Třeboně, ale i dalšími koncerty špičkových interpretů v průběhu celého roku.

V rámci festivalu Okolo Třeboně 2018 se můžete těšit na stálici festivalu - vystoupení Divadla Járy Cimrmana. Na hru Dlouhý, široký a krátkozraký byl předprodej vstupenek právě zahájen.

www.okolotrebone.cz 


Sdílet na...
Kam dál?

» Zpívat nebo zemřít (Tomáš Pohl)

» I letos začínají prázdniny v Třeboni! (FOLKtime.cz)

» Houpací kůň 2019 na videu (Džexna)

» Okolo Třeboně, Houpací kůň a dárek k Valentýnu (Okolo Třeboně)

» Prázdniny začaly v Třeboni již popětadvacáté (Džexna)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib